Derby, domare & nostalgi

Fredag 27 december, 2019

När Jämtland var här senast och spelade mot BSKT då hade de lekstuga med Umeå. Jag hoppas att de tänker på den matchen och tror att det kommer att gå lika lätt som då i slutet på september eller lika lätt som de kom tillbaka i senaste matchen i BLH och vann med tre poäng.

Guinn måste stoppas till varje pris. Han verkar alltid ha sina bästa matcher mot BSKT. 28 poäng blev det senast. Har staben missat det i sin gameplan ?

Det som blir intressant att se det är vilka som kommer att döma matchen. Det är första gången i år som alla tio (10) ligalagen spelar samtidigt. Det innebär att det behövs 15 elitdomare fördelade på fem orter.

Matcherna i Köping och i Södertälje kommer nog att kräva veterandomare medan de övriga matcherna kanske kommer att ledas av en del nya domare och kanske även någon rookie. Veterandomarna har sitt eget sätt att döma. De nya domarna följer regelboken bra. De är än så länge oförstörda.

När det stod klart att Lundqvist skulle till BLMA då skrev jag att det var ett för stort steg för henne. Det är en sak att spela med ”helgrönt ljus” i den svenska ligan och inte bli utbytt om man tar dåliga beslut mot att ta steget till proffsvärden som ung och utan erfarenhet.

Lundqvist är inte den första som har tagit samma beslut efter ett tag. Listan kan göras ganska lång.

Jag anser att Lundqvist hade dåliga rådgivare. Hon kunde ha gått till bra lag i Euro Cup och fått vettig speltid, skaffat sig proffs erfarenhet och kunnat ta nästa steg. Nu blev det bänknötning i BLMA och det fungerade inte efter att ha spelat 30+ i Alvik.

Noterar att Visby Ladies plockar in Nordgren igen precis som man gjorde 2008 när man sparkade dåvarande coach. Jag tvivlar på att det är en senior adviser som Visby behöver utan i stället en total makeover.

På lördag kommer med stor sannolikhet förlust # 10 hemma mot Alvik, men Visby behöver inte oroa sig för de får bli kvar i BLD även om de hamnar på 0 vinster – 20 förluster eftersom det inte finns något lag bland de tjugofyra i ettan som vill upp i BLD. Mer om det i kommande HOOPS.

Under helgen har jag tittat på de två finalserierna mellan Luleå och Udominate under 2015 och 2016. Det är bra att friska upp minnet och se på matcherna igen med mer objektiva ögon än man hade då.

Jag blir rätt irriterad när jag ser hur mycket som Luleå BBK fick med sig i domsluten särskilt på hemmaplan men även på bortaplan. Kolla själv om du har tid. Du hittar lätt matcherna på youtube. UD hade behövt göra extrema matcher för att vinna.

Det var en extrem match av Högsbo borta som i fjol satte stopp på Luleå BBK som föll trots en suverän spelartrupp. Om inte Högsbo hade slagit ut dem då är jag 99 på att Luleå hade vunnit guldet igen. Det grundar jag på hur favoriserade de var när veterandomarna dömde dem både 2015 och 2016 och veteraner skulle det ha blivit i finalserien.

Godmiddag