BSKT vs Jämtland är inget derby. Det är däremot måndagens match uppe i Luleå

Röd dag 26 december, 2019

Inför BSKT`s match mot Jämtland i morgon så har jag ingen aaaaaning om hur det kommer att utveckla sig mer än att det troligtvis blir en tempostark match i publiken smak. Det lag som har ätit minst och tränat mest vinner.

BSKT hade en jätteledning borta mot Jämtland i match # 1 och behövde ”bara spela av matchen”, men lyckades med konststycket att tappa den och förlora med en ynka boll.

I september såg Jämtland ut som ett finallag men sedan har allt som kan gå snett inträffat och när de äntligen såg ljuset i horisonten så kom det nya skador. Kanske dags att börja gå till kyrkan och be högre makter om hjälp.

Massamba är inte redo för topprestationer än tänkte jag men det skulle jag kanske aldrig ha tänkt för i op.se påstår han att benen börjar komma igång och att han är på gång.

Jämtland spelar en vild basket med furioso attacker rakt mot korgen. I BLH är nivån lite för hög för att det skall fungera i match efter match. Det behövs en bredare repertoar.

Jag har inte sett den breda repertoaren hos Jämtarna i år. Om bara BSKT kan få stopp på Jämtlands speed då vinner BSKT.

Gordon är Jämtarnas joker. Han spelar inte bara lite vilt & galet. Om han blir het då kan nog vad som helst hända. Det blir säkert atleten Odomes som måste sätta emot Gordon och hålla honom i herrans tukt och förmaning. Hoppas att domarna låter dem spela så länge som de sysslar med justa metoder.

Guinn och Nelson tar ofta naiva fouls så dem borde BSKT attackera så ofta de kan för båda är viktiga spelare för Jämtarna. Guinns & Haneys skytte känner alla till så det måste kontrolleras liksom Samples backdoor attacker nära och under korgen.

När Guinn och Haney sitter på bänken då har inte Jämtland bra 3 poäng skytte så då kan BSKT backa av precis som Köping gjorde senast och kontrollera attacker och returtagning.

Flera BSKT spelare har en hel del att bevisa i de två avslutande matcherna den 27:e mot Jämtland och den 30:e borta mot BC Luleå. Provspel perioden går ut den sista december för flera av dem – tror jag.

Jag har tidigare skrivit att alla borde bytas ut men det är knappast realistiskt. Jag gillar Milligan men det verkar som att han inte kan spela som Gustavsson vill att han skall spela och då blir han nog utbytt.

Frågan är vad som kommer att hända med övriga spelare. Varytimiadis kom nyligen tillbaka och har startat i två av de tre senaste matcherna och har bidragit med fys och energi. Odomes är stor och stark och kan muskla in sina 20 pinnar nästan varje match men behöver lite för många avslut för att nå dit. Presutti är skadebenägen så frågan är om man kan vänta till att han kan spela fullt ut.

Startfemman mot Jämtland är svårbedömd med tanke på att Gustavsson ofta vaskar om, personligen skulle jag gambla och starta med Varytimiadis, Odomes, Leth, Johansson och Milligan. Ett kort men snabbt lag som kan pressa Jämtarna hårt över hela plan. Inte realistiskt och helt galet tycker säkert coacherna men helt i linje med Verdran Bosnics och Adnan Chucks sätt att coacha. De offrade gärna några pjäser för att vinna i slutet av matcherna och det fungerade förvånansvärt ofta.

För ett år sedan skrev jag i HOOPS om att jag saknade VF krönikan med SportTomtens hårda paket som alltid levererades dan före eller på julafton. I år gjorde VF tomten comeback men det var den mesigaste tomten någonsin som troligtvis skrev med filtpenna.

Det levererades även en hyllningsartikel om A3:s väg mot VK Guldet och den vägen är givetvis väldigt speciell men det hade aldrig hänt om inte några visionärer hade lyckats med att föra upp Umeå Comets till Damligan i april 2000 och hålla kvar laget i damligan till 2012 då de nya visionärerna med flexibel cash tog över.

742, 821 och 989 är de publiksiffror som Luleå Basket har redovisat de senaste tre matcherna. Det är ungefär hälften mot vad de brukar visa upp. Har man äntligen beslutat sig för att börja redovisa de korrekta siffrorna på närvarande publik eller sviker publiken.

Magarity hade hamnat långt ut på bänken i Hatay så det var rätt att byta till Villeneuve ESB. Den franska ligan blir bara hetare och hetare.

Ryska Cupen avgörs under den tiden som ligan har uppehåll. Smart. Ännu smartare är det att endast ryska spelare får delta i den ryska cupen. Meeseeman och alla hennes utländska medspelare i UMMC Ekaterinburg fick vackert sitta på läktaren och heja på sina ryska lagkamrater.

Funderar på om jag skall orka med tre timmar i bil upp till Luleå på måndag för att se derbyt. Senaste jag åkte med upp var i februari 2018. Då blev det seger och jag hade förmånen att få följa matchen från lagbänksområdet.

God Fortsättning