Skumma tomtar & goda änglar

Måndag 23 december, 2019

Jag har delat ut många hårda klappar under hösten så därför väljer jag att avstå från de hårda klapparna . Exakt så skrev jag inför julafton 2018. I år väljer jag att vässa pennan något men bara lite. I år tar jag fram lite skumma tomtar och en del riktiga änglar.

Basketdomarna i BLH har återigen fallit in i bedömningsbasket. Case booken gäller inte utan det är domarna på plats i hallen som bestämmer vad som är godkänt och icke godkänt eller är domarna verkligen så svaga som det ser ut. Med det sättet att jobba så är det inte alltid rätt lag som vinner matcherna. Ska det vara så svårt att följa regelboken. Sänkt lön för icke utfört arbete borde gälla för veteran domarna i BLH.

De flesta spelarna har blivit mer gnälliga nu under hösten 2019 och det beror på domarnas sätt att döma. Tysta spelarna genom att följa regelboken.

De flesta coacherna håller sig inom coach boxarna och uppträder mer städat men fortfarande finns några få undantag nämligen Degernäs, Svensson, Balibrea. Regeln är luddig och det utnyttjar dessa coacher maximalt. Ibland står de i vägen för domarna, ibland deltar de i dubblingar.

En coach får stå upp under pågående match men den regeln gäller bara vissa. Assisterande i Södertälje, Jämtland är ofta uppe och coachar samtidigt som headcoach.

Spelarna skall sitta ner på lagbänken står det i regelboken men numera står de även under stora delar av matchen. Varje gång det egna laget tar en trea då står man upp och om den sitter då bryter det ut ett crazy jubel och laget hoppar nästan in på spelplanen. Så ser det inte ut ute i Europa.

Sekretariaten sköter sig snyggt men Wettarna lyckades med att åstadkomma en sekretariat skandal. Sekreterare, poängtryckare och statistiker missade Pitas straffkast men kommissarien fick ta smällen. Dags att slopa kommissarien som bara är en onödig kostnad.

Statistikerna får knappast beröm kanske inte ens ett tack i samband med varje match, men deras insats är väldigt viktig i dagens basket. Hoppas att de i alla fall får en jullunch eller åtminstone en chokladask.

Jag hoppas att all servicepersonal i försäljning, publikinsläpp, kiosker, sekretariat får den respekt som de förtjänar för all fin service som de erbjuder sina respektive lag. I Umeå ställer alla upp ideellt. Är det så i övriga Sverige ?

VK bloggaren skall återigen få en mjuk klapp för sitt ihärdiga skrivande om allt från Easy Basket till NBA, men hur orkar karl att sitta och skriva match efter match live i hallen eller på redaktionen när det redan finns livestats som talar om det man behöver veta och livesändning om man vill se matchen.

Både A3 och BSKT fick i fjol mjuka klappar för att de hade betat av skuldberget. Inför säsongsstarten hade man gjort sig av med alla skulder. Frågan är hur läget är just nu när vi snart går in i 2020. Om läget är detsamma då förtjänar båda föreningarna pris från Umeå Kommun på Idrottsgalan.

Trendbrott

Jag har sett domare blåsa förning (dribblingsfel) på både Palmblad och J Person den senaste veckan. Undrar om domarkåren läser HOOPS. Jag har tom sett ett par 3 sekunder avblåsningar och betydligt fler stegfel avblåsningar under de senaste veckorna.

Har ett påbud gått ut från Lefwert, Jernmo och Forsberg att det krävs en skärpning på det här området.

Nu tar HOOPS julledigt några dagar men eftersom BSKT spelar hemma den 27 december mot Jämtland så blir det några rader inför den matchen den 26:e.

God Jul