De lag som spelar snabb och aggressiv anfallsbasket vinner mest just nu anser jag

Fredag 29 november, 2019

Kayseri var lite bättre än A3 i torsdagens match men hemmalaget kämpade väl och det var särskilt kul att se Elvbo som spelar med fart och fläkt och är tuff dessutom skjuter hon bra. Hon borde ha fått betydligt mer speltid.

Jag försöker förstå hur Enjebo byter och roterar men gör det inte. En del spelar 5 minuter, någon 10 minuter därefter byte och andra 15 minuter sedan byte. Varför de byter ser jag oftast inte. Knappast pga trötthet för de skall orka spela 35 minuter vid den här tiden på året. Har man bestämt innan hur mycket en spelare skall spela det är frågan ?

När en start spelare får sin andra foul i den första perioden så är det givet att hon får sitta och kanske även om hon får sin andra i den andra perioden, men det beror på ”hur smart den spelaren är”. En rutinerad spelare tar inte en till foul och kan spela vidare om coachen har överseende med att hon släpper till ngn poäng.

Jag tycker att varken BSKT eller A3 har råd att bänka viktiga kuggar vid lite foulbelastning. Man måste spela smart och inte ta nya dumma foul.

Lite trist var det att se hur Lawrence med tre foul lyckades ta nya snabba foul två gånger och hamna på bänken. Lawrence är en atletisk bra spelare men alltför foul benägen.  Kanske måste A3 hålla sig till zon när hon är inne.

När A3 spelar snabbt och aggressivt då ser det riktigt bra ut. Detsamma gäller BSKT och detsamma gäller lagen i BLH och BLD och alla lag jag ser i Euroleague och Eurocup m.m Högsbo som jag såg för första gången i onsdags mot Telge har hittat den rätta stilen och den tilltalar även publiken.

Jag trodde att A3 skulle ta hem matchen men av någon anledning så hamnade bollen i fel händer i slutet av matchen vid flera tillfällen och så går det inte att vinna på den här nivån. Tyvärr har jag sett samma sak även i BSKT vid ett par tillfällen i år.

Kayseri var inget särskilt välspelande lag. Enligt mitt sätt att se långt ifrån de två övriga lagen som har varit i Umeå i år och ganska långt efter de lag som spelade i Umeå även i fjol, men det var i alla fall kul att se matchen.

Det är alltid lika spännande att se hur domartrion kommer att handskas med matchen. Serbiskan som var i Umeå senast var den vassaste domaren jag har sett på år och dag. Total kontroll även på sina manliga kollegor.

Även den här gången så var det den kvinnliga domaren som hade i stort sett 100% koll. De två manliga domarna blåste ett flertal konstiga avblåsningar som ”de hittade på” och tyvärr drabbades A3 en hel del i den första halvleken.

Niedeman (31p) sköt Luleå till vinst 78 – 82 borta mot Artego B men jag blev inte imponerad av Luleå. De spelade inte särskilt bra även om skottprocenten var bra. Hiedeman/Slaughter tar 55% av alla skott och det gynnar inte laget. 3 – 2 zonen som de använde i andra halvlek gav en viss utdelning som innebar en comeback. Niederman varvar airballs med lååånga treor så Luleå lever och dör med henne som det ser ut idag.

Sandberg hade mycket frånvaro pga skador och sjukdom men kramar i alla fall ut max av sina startspelare och det skulle jag vilja se lite mer av här i Umeå.

Kan någon förklara för mig varför vissa svenska coacher klappar i händerna när motståndarna gör poäng.

Veckans basketbomb levererade TTT Riga i onsdags då de hemma i Riga besegrade superlaget UMMC Ekaterinburg med 89 – 81. Drammeh var high scorer med hela 25 poäng och hela 11/21 på skotten, men det var den precis spelklara amerikanska guarden Marina Mabrey (24p/8r) som var den avgörande pusselbiten. Hon drar från höften precis som Lucky Luke. Det borde ändå inte ha gått att vinna mot Real UMMC. Den spanska coachen Mendez såg trots allt samlad ut vid slutsignalen.

Alla som jag har haft kontakt med som jag vet förstår sig någorlunda på dambaket säger att Sverige inte har något att hämta och att de knappast kan vinna över någon av Canada, Belgien eller Japan i OS kvalet.

Jag tror att Belgien blir i särklass svårast eftersom de spelar på hemmaplan. Sverige kan matcha deras lag både längdmässigt och spelmässigt om Sverige kan komma upp på toppnivå och spela jämnt hela matchen. Belgiskorna kommer att ”spela för livet” och hemmaplan blir troligtvis avgörande till deras fördel.

Kanada spelar kontrollerad basket och har 4-5 riktigt bra spelare plus resten bra spelare, men är spelbart även om det blir svårt. Bänken är inte bättre än Sveriges bästa så det gäller att undvika foul och att coachningen blir 100%.

Japan går att besegra men inte med de långsamma spelare som vi har i startfemman idag. Kanske måste man tänka till lite grand inför kvalet och välja några nya snabba spelartyper som kan hänga med i svängarna när Japanskorna börjar attackera och swinga bollen. Då går det fort. Det går nog inte att spela zon mot dem eftersom de har ett smart spel mot zon och väldigt bra skyttar.

Hörde nyss att Klara Lundqvist lämnar BLMA i Frankrike. Jag fattar att det inte var så kul att sitta längst ut på bänken för där hamnade hon. När hon har kommit in så har hon spelat ok men det har sett ut lite för mycket som juniorbasket. Jag är ganska 100 på att det blir Alvik för henne igen.

Trevlig Helg