Tre Cometer i senaste OS kvalet 1988 i Malaysia

Onsdag 27 november, 2019

”När damlandslaget för andra gången någonsin ska delta i ett OS-kval är självklart lottningen viktig. Sverige är seedade som nummer 14 av 16 lag och kommer att behöva minst en bragdmatch för att ta sig till OS. Mot vilka vi ställs avgörs på onsdag den 27 november kl 14:00 i schweiziska Mies. Det svenska damlandslaget deltog även i OS-kvalet inför spelen i Los Angeles 1984 och nu är det alltså dags igen”.

Det har kunde alla läsa igår i ett pressmeddelande som gick ut över landet men det stämmer inte. Det är faktiskt tredje gången som Sverige spelar OS kval och senast 1988 var det i Malaysia.

Nedan ser du resultaten från OS Kvalet i Malaysia 1988 då Cometerna, Umeå faktiskt hade hela tre (3) spelare med i truppen nämligen Anna Oscarsson, Kerstin Skagius och Ulrika Plogner.

Övriga spelare var bl a  Kicki Johansson, Anne-Lee Edvadsson, Sussie Rosengren, Margareta Ihrén, Maria Danielsson, Åsa Roos,  

Coacher var Paul ”Dino” Larsson och nuvarande bossen på Olympiska Kommittén Pekka Reinebo.

6 juni 1988 IpohMalaysia Sverige– Italien 65-78 kval till OS 1988 [1]
7 juni 1988 IpohMalaysia Sverige– Tjeckoslovakien 71-82 kval till OS 1988 [1]
8 juni 1988 IpohMalaysia Sverige– Kanada 61-90 kval till OS 1988 [1]
9 juni 1988 IpohMalaysia Sverige– Irland 97-51 kval till OS 1988 [1]
10 juni 1988 IpohMalaysia Sverige– Japan 76-65 kval till OS 1988

Jag tycker att det är svagt av SBBF att man inte ens orkar med att gå in på Wikipedia och läsa om basketsportens egen historia så att ett pressmeddelande blir korrekt. Kanske är det så att historien inte betyder något. Det kanske är bara här och nu som gäller. Jag kan i alla fall konstatera att Sveriges framgångar internationellt var större då det endast fanns fem anställda på SBBF. Idag är det hela tjugo (20) personer enligt hemsidan. Jag har begärt en fakta korrigering av SBBF.

Jag älskar som du vet basketboll sporten men jag är besviken på sportens svaga utveckling under de senaste 25 åren även om man på SBBF framhåller något annat.

Läser i nsd.se att Luleå BBK skall förstärka laget igen. Jag undrar ibland vad de håller på med. Jag tror inte att dom kan säkra ett SM guld genom att hela tiden köpa nya spelare. Det viktigaste är att få ihop gruppen, spela på ”rätt sätt” med de suveräna spelare man har och att få dem att prestera på topp.

Nyss skickade de iväg en kvalitetsspelare från Litauen som av någon oförklarlig anledning inte dög. Jag har i alla fall inte sett någon vettig förklaring mer än att ”hon inte passade in”. Hon tog i alla fall plats i Litauens landslags startfemma så kvalitet det har hon.

Nu har de Nyström på rehab igen och då sprider sig tydligen paniken trots att ”de har så bra spelare på bänken” som det brukar heta.

Om jag vore bossen i Luleå då skulle det inte bli några fler inköp utan i stället skulle alla ”stjärnor” få börja göra rätt för slanten, som i Luleå är rätt så väl tilltagen.

Jag kan aldrig glömma Kindbergs ord när Östersund FK gick upp i superettan. ”Vi skall inte göra en Umeå FC” (alltså gå upp och åka ur direkt).

Godmiddag