Allt kan hända i svensk basket

Tisdag 26 november, 2019

Jag upphör aldrig längre att förvånas över vad jag ser hända på en basketplan. Jag kan inte förstå hur Gehrke och Buska kunde ta så många konstiga beslut eller icke beslut när laget ledde med 20+ mot BC Luleå. Matchen var över och det enda Gehrke behövde göra vara att fortsätta spela fyra starters och matcha ngn från bänken och se till att ”generalen” Guinn inte foular ut.

Med Raadnik och Sample på bänken låter man Guinn spela med fyra foul och givetvis får han en simpel femte. Gordon som har gjort poäng nästan varje gång han har fått bollen står helt plötsligt i ett hörn och får aldrig bollen. Massamba sprider konstiga passningar över golvet som riskerar att peta honom ur landslaget.

BC Luleå får det berömda flytet som så sällan kommer och ALLT går i. Det är bara att kasta upp den så droppar den i korgen. Avslutningen var klassisk. Det är nästan alltid laget som kommer ifatt och lyckas få en förlängning som vinner och så blev det.

En märklig superkollaps av Jämtland. Det är svårt att förstå hur det kunde hände med tanke på lagets spel i den första halvleken. De lekte med BC Luleå och om inte Gehrke hade varit generös med minuter till bänken då hade det varit 30+ redan i paus. De vinner aldrig guld med naiv coachning.  Märkligt med Gehrkes rutin. Var det Mr Hybris som visade sig ?

De närmaste dagarna blir spännande. Jag hoppas att min förkylning inte förvärras för nu när SVT Play äntligen visar Högsbo på torsdag kväll då vill jag orka med den.

Jag ser ju ingen streamad dambasket från BLD längre eftersom jag valde bort att köpa det abbonemanget när SBBF släppte ansvaret för sändningarna till föreningarna. Jag förstod direkt att det inte skulle fungera och inte vara värt pengarna.

Jag går förresten inte på A3:s hemmamatcher heller om jag inte får en fribiljett. Jag tycker inte att jag skall behöva betala för att komma in med tanke på alla slantar från egen börs som jag har lastat in för att dambasketen skulle överleva här i Umeå. Jag får glida in i halvtid om jag inte blir bjuden.

I morgon onsdag är det en stor cupkväll med både herrarnas Europa Cup, damerns Euro Cup och Euroleague.

På ta om damernas Euroleague så lovade jag en liten analys på årets serie och det börjar vara dags nu inför den femte omgången.

UMMC Ekaterinburg i grupp A står i en klass för sig med 4 – 0 och i morgon kväll blir det 5 – 0 när de kör över TTT Riga. Jag skulle tro att de går igenom säsongen obesegrade och då menar jag även genom slutspelet. Även USK Prag och Nadezhda är starka i A gruppen.

B gruppen är betydligt jämnare. Fenerbache och Schio har 3 – 1 tätt följda av Sopron och Kursk med 2 – 2. Båda lagen har nya coacher som kanske inte har hunnit sätta sin prägel på laget än. Sopron och Kursk ser just nu betydligt svagare ut än i fjol. Kursk har ju tappat Stewart pga hälseneskadan så det var ett hårt slag för dem.

Det blir två lag från A gruppen som spelar final till våren.

KFUM Umeå´s div 2 flickor spelade i söndags sin första riktiga värdematch alltså en seriematch för säsongen efter tre månaders tränande. Det är för mig ofattbart att förstå hur det kan bli en så dålig säsongsuppläggning för laget. Vad är det man väntar på ? Finns problemet hos de Norrbottniska lagen som alltid brukar vara slow starters. Väntar man på att spelarna skall komma i superform eller väntar man på förstärkning eller finns det någon annan agenda bakom.

Alla borde inse att om de bara har 15 matcher i seriespelet då borde det komma en match i princip varje veckoslut mellan 1 oktober till 15 december och därefter från 10 januari till 15 mars. för att flickorna skall utvecklas.

Det är lätt för mig att förstå om intresset svalnar för basketsporten med ett sådant upplägg som jag redovisar ovan. Om matcherna kommer väldigt sällan då måste man träna nästan dagligen för att få tillräckligt mycket repetitioner för att hålla den kvalitet som krävs för att nå högre höjder. Det finns risk för att även det dödar intresset.

Godmiddag