Bär det sig att spela i Globen igen ?

Onsdag 20 november, 2019

Sverige – Turkiet i Globen låter bra men den 24 februari som är en måndag kväll tycker i alla fall inte jag är kul och det tycker inte mina basketkollegor heller om. Det är inte gjort i en handvändning att ta ledigt, ta sig ner och fixa logi i huvudstaden.

Jag fattar att de lägger matchen i Stockholm eftersom 50-60 % av alla som spelar basket i det här landet bor i Stockholmsområdet men frågan är om det kommer att bära sig. Jag vet inte vad det kostar att hyra Globen en måndag men jag tror knappast att de klarar sig under en miljon.

Jag kommer ihåg att när EM spelades i Sverige och finalspelet genomfördes i Globen 2003. Då fick man avgränsa lokalen eftersom det var långt ifrån fullsatt som är runt 13000 personer vid en basketmatch. 


Klubbarna fick tillsammans med SBBF bära det ekonomiska fiaskot i minst 10 år. Det som vi klubbar fick ställa upp med det har vi aldrig fått tillbaka.

BSKT`s bortamatch mot Borås kunde ha blivit en höjdare men……

Man kan snacka hur mycket som helst om taktik, turnovers och skottprocent men om inställningen till en match inte är den rätta då är det svårt att vinna.

Inför BSKT´s senaste hemma match mot Norrköping skrev jag om det och betonade att inställningen, fighting spirit och att returtagningen kommer att bli avgörande och så blev det anser i alla fall jag. Den var bedrövlig.

Igår var det samma visa i Borås. Returtagningen riktigt svag igen.

När BSKT dessutom spelar försiktigt långsamt spel då tar Borås direkt initiativet och rycker. När BSKT spelar aggressivt och snabbt och pressar då tar BSKT över initiativet. Det borde vara tydligt vilken taktik som passar BSKT bäst.

Jag fattar kanske ingenting längre. De unga coacherna vet antagligen bättre ”hur slipstenen skall dras”. Tur att man inte coachar längre för då skulle man säkert få sparken direkt.

BSKT hade bara 9 TO och det anses givetvis som bra men jag tycker att BSKT hade minst 5-6 tokiga avslut bara i den sista perioden. I mina ögon är det bortkastade bollar och borde finnas med i statistiken som TO. Är det t ex verkligen meningen att Odomes skall ha bollen ute på perimetern mot en zon ?

Jag läser i media att ”Williams var mycket bra”. Inte var han det i förhållande till de förväntningar jag vet att ledningen har på honom. Jag kan heller inte fatta att en bra skytt som Presutti kan lämna planen med bara tre (3) poäng som han gjorde i början av matchen. Varför skjuter en skytt som han bara en trea på hela matchen samtidigt som alla övriga skjuter fler. Någonting är lite galet. Inte berodde det på Borås defensiva taktik i alla fall.

För tio dagar sedan var Johansson starter nu fick han inte spela mer än ett par minuter. Vad jag förstår så var han tidigare Presuttis ersättare i spelsystemet när Presuttiv var skada men när Presutti inte levererar då borde väl Johansson spela. Vad vet jag.

Jag läser nsd.se bloggarens kritik mot Sandberg idag och den är inte nådig. Han menar att spelet är

seg, stillastående, statiskt uppstyrt där spelarna letat saker som inte finns. Faktiskt lite söndercoachat av lagets tränare Robin Sandberg. Det är känslan”.

Du som läser HOOPS regelbundet kommer kanske ihåg vad jag skrev i våras när snacket startade om att Sandberg skulle tas hem till Luleå efter succén med Högsbo. Jag avrådde honom både här i HOOPS och personligen eftersom jag vet att det alltid har varit svårt för unga coacher att bli accepterade och lyckas i Luleå. Listan över ”misslyckanden” är ganska lång. OBS inget SM guld = Misslyckande.

Klockan 18.30 idag möts danska Bakken Bears och finska Kataja i Europe Cup. Det blir en intressant match att följa.

Klockan 21.00 blir det ännu intressantare då Barcelona tar emot Fenerbace i Euroleague. Obradovics lag Fenerbache måste nog vinna om de skall kunna hänga med och fightas om en slutspelsplats.

Real Madrid avfärdade lätt Jerebkos Khimki igår med 104 – 76. Taylor var starter men byttes ut efter 4½ minut och blev sedan kvar på bänken eftersom de som spelade hade rejält flyt med det mesta med 58, 59 och 93 i procent på skyttet och 39-26 på returerna.

En bra coach spelar dem som har flyt. Han vet dessutom att de som har flyt blir inte heller trött. En bra coach letar efter dem som spelar bäst tillsammans. Om du hittar dem då spelar du dem.

Bayern vände en hotande förlust mot Olympiakos i sista perioden till vinst med 85 – 82.

Eriksson var tillbaka i Alba Berlin när de vann hemma mot Röda Stjärnan, Belgrad. Det blev 19.30 och fem poäng.

Efes, Istanbul och AXA Milan överraskar med sju vinster och två förluster hittills.

Godmiddag