Har Crespi något att komma med ? Det är frågan.

Torsdag 14 november, 2019

Det är kul med idrottsframgångar såsom UIK`s och nu senast UFC`s avancemang i seriesystemet men frågan är vad det får för konsekvenser för t ex innebandy, basket och badminton som är med och kämpar om sponsorkakan som i ärlighetens namn inte är särskilt stor när hockeyn har fått sitt. Hockeyn lever ett helt eget liv och berörs knappast av fotbollens framgångar.

Jag är ganska säker på att fotbollens senaste avancemang kommer att få negativa konsekvenser för elitbasket lagen. Om BSKT får lite sämre resurser än vad de har idag då kommer laget inte att kunna behålla ligastatusen. A3 kanske har säkrat sina större sponsorer med längre avtal pga fjolårets SM guld så de kanske inte berörs direkt av det som har hänt.

Södertälje gjorde en riktigt bra match igen i Europe Cup och det borta mot Cluj, Rumänien. De spelar bra offensivt men de fick inte spela bearhug försvar så det blev lite för svårt igen och foulen blev många. Jag kan inte låta bli att reagera över vilken arena som Cluj i det fattiga landet Rumänien hade att visa upp. Det finns inga så stora fina basket arenor i Sverige.

I Champions League åkte den franske förbundskaptenen Collet på den andra raka förlusten med sitt Strasbourg när de blev rejält utspelade av italienska Sassari med 90 – 77. Kolla in Sassari från Sardinien om du har tid. De spelar snabb rolig basket och bollen går ”som på ett snöre” hela tiden.

Jag har följt det danska laget Bakken Bears i några år eftersom de har överraskat stort i Eurocup med bra basket och med bra spelare och bl a tagit sig till slutspel två år i rad. Igår kväll såg jag dem spela borta mot Körmand fån Ungern och Mr Hilliard som i fjol spelade i Borås gjorde debut med den äran. 19 poäng och lagets bästa spelare enligt mig och seger blev det.

Jag har även följt finska Kataja i några år i Eurocup men i fjol och i år är de inte lika kul att titta på eftersom de inte har lika skickliga spelare. Igår spelade de hemma mot starka Legia Warshawa och lyckades vinna efter två förlängningar. Polackerna imponerade med nästan bara polska spelare. En av domarna var Begenezic från Sverige och han hade lite för hög tolerans vid kontakt och slag som vanligt. Nästa onsdag spelar Bakken Beras vs Kataja och den matchen missar jag inte.

Damernas Euroleague och Euro Cup har uppehåll så i kväll blir det damlandslagsbasket i stället.

Israel vs Sverige i dagens EM kvalmatch för damer borde bli en säker seger för Sverige med tanke på alla ”stjärnor som spelar i det svenska laget”. Blir det succé eller fiasko för den ny förbundskaptenen Crespi är rubriken idag i basketlandslagens utskick. Märklig rubrik förresten.

Crespi säger till media att han inte har ändrat på något utan att man spelar som tidigare bara några små justeringar. Det låter märkligt. Varför bytte man då coach ? Vad var det som inte dög med Gomez ? Hade han ”fel spelare på bänken för länge ” ? Hade han problem med matchningen av laget ? Vad var avgörande för att han fick gå ? Det skulle jag vilja veta men det lär jag aldrig få veta.

Nog borde ”alla dessa stjärnor” kunna utföra lite annan offensiv taktik efter 4-5 träningar men det verkar man inte tycka. Är spelarna inte bättre än att allt måste drillas in i många timmar innan det kan utföras live ? Kanske är det så.

Israel har väldigt bra herrbasket men dambasketen är eftersatt. Inget lag deltar i Euroleague och endast ett i Euro Cup. Jag är inte insatt i kvinnans status i samhället i Israel men jag vet att många israeliska kvinnor är militärer.

All herr basket i Israel är väldigt USA inspirerat med bra defensiv och ganska enkel men effektiv offensiv. Det blir inge komplicerade anfallsstrukturer. Sverige borde vinna med 15+ men hemma i Tel Aviv kan det Israeliska laget överraska.

Blir det Eldebrinkarna, Lloyd, Magarity och Zahui i startuppställningen ?

Förkvalen till OS i Japan för damer har startat och idag på förmiddagen tittade jag en stund på Taipei mot Australien. Matchen spelades i Malaysia vilket är samma plats som Sveriges damer spelade OS kval 1989 och då med Umeå Comets två spelare Anna Oskarsson och Kerstin Skagius i framträdande roller. Det är alltså INTE historiskt att Sverige i februari skall spela OS kval. Det har hänt och Sverige var dessutom mycket bra och missade OS med en hårsmån.

Australien krossade givetvis Taipei. Jag retar mig på storstjärnan Cambage i Austarlien. Hon är en 202 cm lång jätte som hela tiden gnäller och gestikulerar mot domarna när någon av de små flickorna i Taipei petar på henne.

Idag och de närmaste dagarna spelas en massa EM kvalmatcher och många går att följa på youtube om du är intresserad. Bra matcher blir 20.30 Italien – Tjeckien, 19.45 Lettland – Kroatien, 18.15 Polen – Great Britain.

Lite nyfiken är jag också på Rumänien – Danmark kl 18.00 som går samtidigt som Israel – Sverige. Anledningen till det är att de danska damerna har själva samlat in pengar för att kunna delta i EM kvalet. Förbundet satsar sina slantar på herrarna.

Blås mer dribblingsfel = förning