Idag är det lite basketcoma

Fredag 15 november, 2019

Jag måste börja med att dementera mina farhågor när det gällde KFUM husets fina neonskylt. Den är borttagen från sin tidigare plats men den finns tack och lov kvar, men har flyttats högt upp på husväggen så man måste höja blicken ett snäpp för att se den. På långt håll syns den bra och det är bra. Vi skall vara rädd om vår kultur och våra traditioner oavsett vad en del säger Det är min åsikt. KFUM Umeå var den första basketföreningen i Umeå. De drog igång redan 1962.

Tordag kvällen blev en krävande basketafton med både Euroleague och EM kval. Jag såg fram emot Sveriges match mot Israel men motståndet var alldeles för svagt för att det skulle bli en intressant match som skulle visa vad coach Crespi hade att komma med. Han startade exakt som jag tippade och han matchade dem till det att matchen var avgjord. Det var rätt coachning. Efter 15 minuter slutade jag titta. Jag återupptar tittandet kl 15.00 på söndag då det blir bättre motstånd.

Jerebko gjorde sin bästa match i Khimki med 16 poäng och mycket bra försvarsspel. Taylor startade och spelade 26 minuter med 8 poäng i Real Madrid. Tänk om Sverige skulle få låna dem i kommande kvalmatcher.

Real – Barca var en märklig match. 32 – 14 till Real i första och matchen verkade över. När den andra var över hade Barca vunnit den med 16- 36 !!!!! och var i ledningen med 48 – 50. Coach Lasu i Real var blodsprängd i ansiktet och dom 13000 på läktaren var tysta. Real började andra halvlek med 11 – 0 och det var rycket som knäckte Barca den här gången och matchen sluta de 86 – 76

Barcas nya Nikola Mirotic har ett hyfsat kontrakt. Det är lätt att fatta att han väljer bort NBA när han får 25 miljoner dollar i Barcelona.

Coach Salminen hade fått ihop det starkaste finska damlaget på åratal och det fanns vissa förhoppningar om framgång men det blev storpisk i Portugal. Matchen startade 23.00 finsk tid. Jag tycker att flera av de unga finska spelarna verkade ha gått och lagt sig redan. 18 år och 200 cm långa Kuier, som spås en lysande framtid kom ingenstans. Proffsen Lehtoranta och Pelander detsamma.

Santa B dög inte i Luleå men tolv minuter och sju poäng levererarde hon i Litauens landslag igår kväll. Hon spelade precis som vanligt.

Kroatien har något på gång det är helt klart. De spelade med en härlig intensitet både i försvar och i anfall. Playmakern Ivan Dojkic 22 år ursprungligen från Ungern ser vi gärna i Umeå. Enormt tempo, strålande teknik och bra skytte. Hon levererade 27 poäng när Kroatien vann borta med 65 – 83. Ett helt annat lag och ett helt annat spel än när de mötte Sverige för bara 1½ år sedan. Begic spelade 29 minuter, gjorde 13 poäng och var en av lagets bästa spelare. Begic var en av mina favoriter när hon var i UD. Tyvärr fick hon för lite speltid i UD.

Italien förlorade hemma med 52 – 62 mot ett härligt inspirerat Tjeckien, som coachas av Stefan Svitek som jag faktiskt lärde känna något 2007. Han coachade Slovakien när de spelade EM kval mot Sverige här i Umeå 2007. Sympatisk men mycket krävande. Det syntes på laget igår att de visste vad som krävdes. Italien är nog talangfullare men de blev nedkämpade och stundtals utspelade. Jag undrar om den nya coachen får vara kvar efter det fiaskot.

Serbien lyckades vinna med 59 – 56 hemma mot Turkiet men det var turkiskorna som spelade den trevligaste basketen. Serbiskorna fick lite för många domslut med sig i den sista perioden – tyvärr. Dabovic som har haft det lite tungt i Euroleague bar Serbien med sina 16 poäng.

Belgiskorna var riktigt bra när de slog svåra Ukraina med 83 – 66. De har 7 – 8 riktigt vassa knivar och blir ett lag som går långt i kommande EM. Iagupovas 32 poäng i Ukraina räckte inte långt igår.

Trevlig Helg och blås mer stegfel