Hur många får åka hem innan julskinkan ?

Onsdag 13 november, 2019

Jag har inte koll på hur många utländska spelare som redan har fått åka hem eftersom de inte har hållit måttet men det är säkert minst 10 sammanlagt och då har bara 7 veckor av ligorna spelats. Jag tippar att minst 3-4 till får gå innan julskinkan.

Agenterna är duktiga på att sälja in eller säg ”lura” klubbarna att köpa ”grisen i säcken”. När coacher ringer runt så är det direkt ovanligt att de får höra sanningen om en spelare. Filmerna som distribueras är ofta hopklippta fantasier.

Coacherna från collage ger för det mesta en positiv bild av spelaren även om de vet att spelaren är en svag etta eller en usel fyra i USA. De tror att spelaren duger i Sverige i alla fall.

Klubbledare vill vara bussiga och hittar på snälla anledningar till varför man inte fullföljer kontrakt. Man vill behålla goda relationer med agenter trots att de levererar en för dålig vara. Man vill inte heller erkänna att man har rekryterat fel och det är lätt hänt att det blir fel.

Coacher ringer gärna även runt till spelare som har spelat i samma lag som den tilltänkte spelaren för att ”få veta sanningen om spelaren” men resultatet blir detsamma. Man får för det mesta enbart information om det som är positivt. Inte många vågar säga vad de verkligen tycker om en spelare eller coach.

Agenterna försöker dessutom alltid skriva ett avtal som gynnar spelaren och givetvis honom själv samtidigt som klubbarna vill skriva kontrakt som är fördelaktigt för klubben och som går att bryta utan att det ”kostar skjortan” om inte spelaren håller måttet. Det finns många agenter som även om de är licensierade av FIBA, som inte håller måttet.

Marknaden är fortfarande för osäker för att man skall kunna binda upp sig i ett avtal som har lång uppsägningstid. En månads provanställning är det enda rätta där en spelare verkligen får visa vad den går för. Om du skriver fast dig på flera månader då blir det kostsamt och svårare att ta nästa svåra beslut. Det är en djungel därute och man kan lätt gå vilse.

Det finns säkert någon som tycker att jag fantiserar eller bara gissar när det gäller detta men jag har jobbat med spelarkontrakt och kontakter med agenter i tio år och jag tvivlar att marknaden har förändrats särskilt mycket under de senaste 6 – 7 åren.

Nu är det landslagsuppehåll för spelarna i BLD. Jag hoppas att A3 tar chansen till att försöka toppa formen under det två veckor långa speluppehållet till slutspurten som för A3`s del innebär att de nog måste vinna mot Högsbo b, Wettarna h, samt Visby och Uppsala hemma för att efter årsskiftet försäkra sig om hemmaplansfavör i slutspelet. Vinsterna mot Luleå och Alvik var starka men förlorade i värde när man föll mot Norrköping och Telge. Dessutom har A3 Kayseri hemma och Polkowice borta i E Cupen.

För BSKT är det ingen rast och ingen ro utan hela åtta matcher fram till julskinkan och inte nog med det två matcher mellan jul och nyår. Under den perioden bör BSKT ta minst fyra vinster om man har planer på att ta sig till slutspel i år. Det blir tufft men inte omöjligt.

Nu när jag läser på op.se att Massamba går till Jämtland på korttidskontrakt kan jag berätta för er att BSKT faktiskt pratade med honom och tom förhandlade med honom inför den här säsongen. Jag att han inte höll nivå i fjolårets liga men han har givetvis enorm rutin. Frågan är vilken form han har.

Åkte förbi KFUM huset nere på stan och noterade att ingenting längre är heligt. Den klassiska snygga neonskylten med KFUM triangeln var nedtagen till förmån för en skylt som talade om att det numera är ett vandrarhem. Ordspråket ”Nya kvastar sopar bäst” stämmer bra in på detta beslut. Jag skulle tro att alla gamla KFUM:are vrider sig i graven och nu levande KFUM:are tar illa vid sig.

I dagens P1 morgon noterade jag att knarkförsäljarna som opererar på gatorna kallades för ”den öppna drogscenen”. Det låter nästan som att de är artister och att det som de sysslar med är tillåtet. Ur led är tiden.

Blås mer stegfel