Är det fel att satsa på ett lag med svenska spelare ?

Tisdag 12 november, 2019

Det var några som reagerade på gårdagens HOOPS och det både positivt och negativt. De som är negativa tycker att jag är naiv som tror att man kan spela ute i Europa med ett svenskt lag.

Jag har inte ristat i sten att det måste vara ett helsvenskt lag. Kanske kan man ha ett par utländska spelare för att vässa i ett par roller men målsättningen borde vara att få fram ett BRA svenskt lag. Det skulle tilltala de mest seriösa unga spelarna. De kanske tom frivilligt skulle söka sig till den klubb som går ut med den målsättningen.

De som är positiva är mycket positiva och hyllar tanken. Tyvärr så är det så att klubbarna är sig själva närmast och oftast väljer man den kortsiktiga lösningen för att nå framgång och det tror man är med en handfull utländska spelare sockrat med ngn svensk landslagsspelare, som Luleå.

Jag tror att SBBF borde begränsa antalet utländska spelare oavsett land i BLD till max 2 så att de som är seriösa och vill satsa får chansen till spel i BLD. De som vill spela internationellt får ta in fyra till om de vill och matcha dem som de vill i BLD. BLD borde vara föregångare och genomföra detta så fort som möjligt. BLH är business och betydligt svårare att förändra.

Jag anser att SBBF borde sätta upp styrregler som gynnar utvecklingen av de svenska spelarna och tränarna i landet. Minst 3 svenska spelare på plan i alla förbundsmatcher. Kringresande coacher och förbundskaptener borde finnas som besöker alla klubbar i BLD för att fortbilda coacherna och spelarna.

Tittade på Köping mot Södertälje igår kväll och konstaterar än en gång att det är tragiskt att se alla ojustheter som förekommer i en svensk BLH match. Södertälje är experter på catch & grab basket i Sverige men i Europe Cup där vågar de inte syssla med sånt. Listan kan göras lång över alla regelöverträdelser. Kolla själv om du orkar. Det enda som var positivt med matchen det var att domarna faktiskt blåste 5-6 stegfel och tom en förning på Palmblad – Ääääntligen.

På fredag spelar BSKT hemma mot Norrköping och det är två jämna lag som möts även om Norrköping har hela sex raka förluster i bagaget. Att döma av statistiken så kommer returtagningen att bli väldigt avgörande.

Jag hoppas att hemmaplan blir avgörande och att alla tar sig i kragen och steppar upp ett snäpp både defensivt och offensivt.  Ledartrojkan måste få laget att prestera mer.

I helgen fick BSKT en lång timeout med ledighet fr-sö. Kanske var laget slitet både fysiskt och mentalt efter förlusterna mot Jämtland och BC Luleå. En del coacher hade nog valt extra repetitions träning i stället för ledighet. Några tusen treor och straffkast skadar aldrig. Det blir spännande att se hur laget svarar på det.

Jag läser i op.se om den nya killen i Jämtland, som heter Gordon och där finns även en highlight film. Den ser exakt likadan ut som de för BSKT`s spelare Williams, Odomes och Lawson, som alla tre är lika atletiska och lika spektakulära som denna Gordon.

Ett mantra som alltid strömmar ur amerikanernas mun när de kliver av planet är att de har kommit för att vinna och att de alltid vill vinna, förresten vem vill inte det. Dessutom påstår de alltid att de är i bra form och redo för match. Om 4-5 matcher vet vi vad du kan och sedan kommer omdömet.

Har du tänkt på att pga att spelare kan campa inne i 3 sekunder området så är det allt som oftast folksamling i området och små möjligheter för spännande attacker och spektakulära dunkar. Det är helt enkelt för mycket folk i vägen så……

Börja blås på 3 sekunder !