Ge kommissarien FIBA power eller avskaffa hen

Lördag 9 november, 2019

En del basketregler verkar inte gälla längre. Jag undrar vilka direktiv som domarna i Sverige har fått när det gäller dessa situationer eller om det är de själva som hittar på hur de vill döma.

3 sekunder, stegfel och förning är det som knappast förekommer längre men alla tre ger den anfallande spelaren väldigt mycket fördel.

En spelare som kan befinna sig i offensivt 3 sekunder området lääänge utan att behöva ta sig ut hamnar för det mesta i handgemäng med försvararen och det är faktiskt 50/50 vem som domarna blåser foul på. Väldigt många av dessa foul skulle undvikas om domarna börjar att blåsa 3 sekunder när det är det.

Stegfel verkar nästan avskaffat. Någon har hittat på att det finns något som heter ”nollsteget” och som innebär att en spelare idag kan ta lika många steg som en handbollsspelare. Fördelarna är uppenbara och förvirringen är total när en anfallare kan springa förbi ett försvar som inte hinner reagera.

”Förning” är idag ett begrepp som unga spelare inte ens vet vad det är för något. Om en domare dömer förning på en ungdomsspelare då betraktas man som helt rudis. Fördelarna med att få ha bollen vilande i sin hand är otroligt stora för en anfallsspelare och då särskilt på elitnivå. Den anfallande spelaren får så många offensiva alternativ så att det är otroligt svårt att försvara mot den spelaren.

Konsekvensen har enligt mig blivit att man i Sverige tillåter försvararna att kompensera genom att spela mycket tuffare försvar med massor av knuffar i 3 sekunder området, en dribblande spelare kan man tackla mycket med kroppen när den attackerar korgen. Ute på mittplan är handkontakt tillåten så länge som spelaren inte attackerar och på det sättet kan försvararen styra och störa anfallsspelet. Den som får föra och hålla handen under bollen och ändra riktning hur som helst är väldigt svårförsvarad.

I veckan såg jag Kalpakas döma två internationella matcher först i Eurocup och sedan i Euroleague. Han anpassade sig till de övriga domarnas bedömning och dömde helt annorlunda än vad jag är van vid från den BLH och det givetvis pga att FIBA`s kommissarie sitter i sekretariatet.

Jag vet att kommissarien som övervakar matcherna i FIBA´s cuper direkt rapporterar avvikande sätt att bedöma situationer och då blir det inga fler FIBA uppdrag. Det går inte att döma som i Sverige där t ex vad som helst kan inträffa inne i 3 sekunder området utan åtgärd.

Jag tycker tyvärr att det som tillåts i Sverige mer och mer börjar likna handboll. Förstå mig rätt. Jag har inget emot handboll. Om det är så man vill ha det med basketen i Sverige men då måste även basketspelarna börja uppträda som handbollsspelarna. De kommenterar nästan aldrig ett domslut en tackling eller neddragning utan bara spelar vidare.

Trevlig kväll