Euroleague för både herrar och damer lyser upp min vardag. SBL är inte ens nära.

Torsdag 7 november, 2019

A3 hade som väntat inget att sätta emot i Turkiet. Det som var mest intressant för mig det var att se om proffsen helt plötsligt skulle visa mer professionalism och riskera framtänderna lite mer. Det blev inte så. Brown fick inte en enda foul i den här matchen heller.

Det rapporteras om en bakside skada på Lawrence och det gör inte saken bättre för A3. Kanske är det den som har hämmat henne i spelet de senaste veckorna. Hon har varit långt ifrån sin kapacitet. Det värsta är att de flesta spelarna är långt ifrån sin potential och jag tror inte att det beror enbart på dåligt självförtroende pga lite oväntade förluster (Norrköping, Telge) .

Det kan bli en tuff match för A3 uppe i Luleå i Cupen till helgen. RIG Kidsen är duktiga men A3 lär nog avväpna dom ganska lätt om man spelar ett bra zonförsvar för det är alla RIG lagens största fasa. Om A3 blir utslagen då krävs en total makeover.

Tittade på några av de svenska landslagsdamernas gårdagsmatcher i de internationella cuperna. Magarity var bra i Hatay, fick 30+ minuter och levererede 8p och 6 returer och var en av lagets bästa. Detsamma var det med E Eldebrink som var dominerande i Bourges. Drammeh spelar mycket i TTT Riga men hon har en avig spelstil och lite för hög felprocent. Vesterberg levererade helt plötsligt siffror som hon inte har varit i närheten av tidigare i höst.

Det blir intressant att följa det svenska damlandslaget i de kommande matcherna. Vad hittar Crespi på ? Blir det Zahui ute på perimetern igen eller får hon börja leverera nära korgen från pick och rull med Eldebrinkarna. Jag hoppas att han satsar på att få ut max av de bästa spelarna och inte någon ”Barcelona fotbollsbasket”.

Herrarnas Euroleague har klarat av sex omgångar. Förra veckan var det dubbelomgångar så för vissa lag blev det 4 tuffa matcher på 8 dagar inklusive inhemska ligor och det sätter sina spår. Real Madrid som sällan förlorar har bara 3 vunna och 3 förlorade och gick på pumpen borta mot Bayern Munchen för första gången. Fenerbache har bara 1 vunnen och 5 förlorade och föreningen är nog skakade.

CSKA Moskva har en bred och dyr trupp och håller topplatsen med 5 – 1. Barcelona och Armani Milan har överraskat med att också klara av 5 – 1. I årets Euroleague finns det 18 lag vilket innebär att alla spelar hela 34 omgångar. Till det tillkommer 38 omgångar i t ex den spanska ACB ligan, plus slutspel i båda ligorna för de bästa alltså runt 100 matcher på en säsong för de lag som tar sig en bit i slutspelet. Europeisk toppbasket för herrar är numera stentuff och tävlar med NBA. Damerna är inte ens nära WNBA.

Ligan under Euroleague heter 7Days EuroCup och den innehåller 4 grupper med 6 lag och i den cupen har Partisan Belgrad startat bäst med fem raka vinster. Efter detta kommer FIBA´s Champions League och sedan FIBA´s Eurocup så du fattar att svensk basket har låååångt till Europa toppen. Det är kanske den östeuropeiska cupen som ger mest för svenska lag trots allt.

Jag tycker att SBBF borde göra sitt yttersta för att försöka börja samverka med det finska basketbollförbundet och få igång korsvisa matcher mot finska lag i stället för att spela 4 ggr mot varann i BLH. Vi har haft det utbytet tidigare och det omfattande även domare och det var mycket intressant tycker i alla fall jag.

På damsidan är inte steget lika långt från Euroleague till toppen i EuroCup och toppen av den svenska ligan men det känns som att avståndet har ökat i stället för minskat för lag som A3 och Luleå. 2014 hade Udominate ambitionen att så småningom spela i Euroleague men det lär väl knappast vara aktuellt längre eller………

Godmiddag