Verkar som att de kvinnliga domarna är bäst just nu. Vad beror det på ?

Söndag 3 november, 2019

Det var intressant att se den kvinnliga serbiska domaren som dömde A3 – Polkowice i action. Hon hade koll på allt och hade förmodligen kunnat döma själv och det hade definitivt räckt med en kollega.

Hon dämpade den Polska coachen när säkringarna var nära att gå och hon stod avvaktande och såg på när Enjebo var mycket missnöjd på den domaren som drog foulen på Drummer som innebar bänken. På ett snyggt sätt dämpade hon även det.

När Enjebo följde den finske domaren till sekretariatet vid ett tillfälle utan åtgärd då sade hon till domaren att det får han inte tillåta och även kommissarien fick några väl valda ord. Jag hörde inga ord men kroppsspråk och blickar sade allt.

Tänk om alla domare var lika rättvisa och blåste på det som är fel på basketplanen. Det skulle tvinga coacher och spelare till att anpassa sig till bra och riktigt försvar och tjuvknepen skulle försvinna. Det ständiga snacket och gnället skulle försvinna när tekniska fouls börjar delas ut vid fler tillfällen. Om alla behandlas lika oavsett tabellplacering eller bakgrund då vore det fantastiskt, men det kanske är en utopi.

Igår kväll tittade jag på Borås mot Södertälje. En match i ett härligt tempo från start men i halvtid stod det 29 – 29 och det beror inte på bra försvar utan på att domarna tillät allt så det var näst intill omöjligt att attackera korgen eller att få ett öppet skott. Alla former av tacklingar, fasthållningar och kapningar var tillåtna. Tragiskt för publiken att behöva beskåda.

Det var 29-29 i paus men förmodligen 20-20 i foul om rättskiparna hade gjort rätt för expertarvodet. Det är nästan ett under att ingen blev skadad i matchen. Kolla själv om du har tid.

Det är lite komiskt när spelarna efter matchen går och klappar och ibland kramar om varandra efter alla tjuvknep och osportsligheter som har deltas ut under matchen. Svensk basket kommer aldrig att nå några höjder om inte försvarsspelet blir bättre och justare.

Jag hade tänkt att helt sluta kommentera domarna i år och hålla mig till basketen men när jag ser vad jag ser då kan jag inte hålla igen.

Jag anser att domarna tillät alldeles för mycket i fjol men måste tyvärr notera att de har höjt toleransnivån i år och det är bara en tidsfråga när nästa skada (efter Pita) kommer och när det urartar till en knuckle sandwich match. Jag tror att jag snart byter till innebandy. Jag vill se lirare och inte brottning.

På tal om lirare så fick jag igår se två riktigt bra lirare i bröderna Andreas och Jonathan Person spela mot varandra. Båda var lysande i sina lag så pappa Ike och Ingegerd kan vara stolta. Tänk så det kan bli. Om inte jag hade värvat Ike Person från Michigan till Skellefteå 1984 då hade de basketbröderna inte funnits idag.

Fick höra att det inte bara är Köping som förstärker. Nässjö är på väg att ta in två nya fräscha kort och det kan jag förstå för de kan inte vara nöjda med säsongsstarten. Jag kan räkna till över 100 sponsorer på Nässjös hemsida så det finns nog deg att baka med.

BSKT har knappast någon extra deg att plocka fram så om man vill förändra då blir det till att skicka hem någon av de nuvarande provspelarna.

Krönikören Lindvall i Luleå är sur på mig. Han tycker att jag gissar och inte faktakollar. Visst blir det fel ibland när jag filosoferar om olika saker men den här gången hade jag sökt på nsd.se och klickat på basket och då fick jag inte några träffar den aktuella tidpunkten. Det kallar jag för faktakoll. Kul att Lindvall läser HOOPS

Debatten om klimatförändringarna och miljön i allmänhet blir bara starkare och starkare. Norrmännen öppnar nya oljeriggar och i Sverige vill staten inte satsa på mer järnväg. I stället vill man bygga ut Arlanda för att kunna ta emot mer passagerare.

Är det verkligen ingen som har makten som fattar att 2022 när det är nästa val då är det Gretas Generation som skall rösta. Det kommer att hända grejer.

Godmiddag