Har taktiken blivit för akademisk ?

Lördag 2 november, 2019

A3:s nya speaker var det bästa med matchen i torsdags. Bra ljudinställning, tydligt och klart, inga onödiga kommentarer, dessutom bra musik och ingen rap, riktigt professionellt. Det bästa sedan Peter Jonsson hjälpte UD i finalerna för tre år sedan. Näst bäst var Spanou med 25 poäng hos gästerna. Snacka om studs i benen.

Lite synd är det att de flesta av de 3-500 som alltid går på herrmatcherna inte går och tittar på dammatcher. Det är inte lika spektakulärt med dunkar som i BSKT:s senaste hemmamatch men det spelas faktiskt ofta bättre basket i damligan. Polkowice som besökte Umeå i torsdags bjöd på riktig basketgodis mellan varven. Det kanske inte vore en dum idé att på tisdag när BSKT spelar mot BC Luleå dela ut en fribiljett till alla besökare till A3 matchen mot Wetterbygden den 1 december kl 15.00. Med lång framförhållning kanske 30% dyker upp och det vore ju succé med 150-200 till på en A3 match.

Redaktionerna i Luleå måste vara rejält skakade eftersom de inte skrev en enda rad om BC Luleå på nsd.se efter torsken mot Köping för flera dagar sedan. Man skriver om retromatchen och om hur bra det var förr men inte en rad om hur det är nu och idag lördag svallar det över efter att man utan ansträngning ”fått matchen mot Djurgården”. 

Jag hoppas verkligen att de får anstränga sig för att vinna i Umeå på tisdag.

Jag tror för övrigt att både Luleå BBK och A3 tar lite för givet att de är lagen att slå och att de har ”en säker fil till finalen” i BLD men då tar de fel. I fjol var jag säker på att lagen skulle mötas i finalen. Vad som hände med Luleå kan inte jag fatta än idag. Deras trupp var för bra för att åka ut i kvarten. Jag har heller inte sett någon klar analys från Luleå om varför det blev som det blev. Känsligt värre kanske.

I gårdagens vk.se läser jag att A3 inte är främmande för att ta in en skytt som förstärkning. Jag kan förstå tanken för nu är laget inte starkt nog för att vinna guld igen. Det konstiga är att den här skytten borde ha funnits med i Eurocup.

”De här lagen håller en helt annan nivå” säger Enjebo i tidningen. Varför då delta om man inte har spelare att matcha. Givetvis är det bra med erfarenhet men det är aldrig kul att bli så utspelade som A3 har blivit i många matcher de senaste åren i EuroCup

Personligen hade jag nog försökt att ta in en annan spelare än Pelander som drar på sig snabba foul i BLD av någon anledning. Laget behöver lite mer längd och framförallt poäng och returer av en stor rörlig spelare på halvdistans. Brown, Radocaj har alla skills som behövs bara de använder dem. Elvbo, Modig och Edholm kan skjuta helt ok bara de får rätt läge. Jag tycker inte att de saknar skytte. Det som saknas är spel struktur där de får läge för sitt skott.

Basketen blir allt mer akademisk. Jag undrar hur många timmar Gustavsson lade ner på analyser och förberedelser med videogenomgång och genomgång på plan inför matchen mot Jämtland och så brakade allt ihop helt sanslöst på slutet. Är alla förberedelser och analyser och taktiska manövrar verkligen värda det jobbet.

Det är för lite kämpatag och jävlar anamma i dagens basket det är min enkla old school analys. Det är alltid någon annans fel om det inte går riktigt som man har tänkt sig.

Efter den senaste hemmasegern och de många dunkarna så var det uppåt i BSKT lägret men nu är det garanterat mungiporna ner efter det lite pinsamma tappet i Östersund på torsdagen. Jag tror att minst ett par spelare i truppen sitter rejält löst. Om jag hade varit bossen då hade jag renoverat för ett par veckor sedan.

Har du noterat att spelarna numera ”kommer ut” på plan inför matcher eller efter pausen. I mina öron så har det uttrycket en helt annan betydelse. Jag skulle vilja skriva att laget ”var redo för match” eller ”var laddade” eller ”var tända”. De kom in på plan och var inte redo för match.

Jag läser också dagligen att ledare och spelare uttalar sig att ”de går för seger”. Jag har för mig att alla på elitnivå tävlar för att vinna och inte bara för att delta och kämpa väl eller……Varför skriver man inte ”vi satsar på att vinna” eller ”vårt mål är att vinna” eller ”vi siktar på vinst”.

Jag vet varför man inte säger så. Det beror på att självförtroendet sviktar och att man inte vågar säga så.

Godmiddag