Goda råd är dyra brukar man säga men en del är billiga.

Lördag 12 oktober, 2019

BSKT borta mot Södertälje blev en jobbig match att se på och förmodligen hjärtskärande för klubbledningen. BSKT hade en jättechans att kunna vinna med stor ledning men helt plötsligt slutade skyttarna att skjuta.

Södertälje började bra som vanligt och det var inte så svårt att spela bra eftersom BSKT trots flyg och hotellvila inte verkade redo för match. Det kanske är dags att börja åka tåg till matcherna så att man hinner peppa igång sig till uppkast.

Jag tycker att både Williams och Milligan var direkt dåliga i starten och helt ointresserade av att spela försvar och i anfall tog de fel beslut hela tiden. Märkligt av två så skickliga spelare. Kör de sitt eget race eller….. Det innebar att båda fick två snabba foul och helt rätt blev bänkade Gustavsson båda under en längre tid.

Tyvärr så kan inte BSKT ha spelare i sitt lag som inte är redo när bollen kastas upp. Start spelarna måste vara redo taktiskt och inte ta naiva foul. BSKT:s utländska spelare har fortfarande inte anpassat sig till den mycket tuffa grisiga svenska basketligan. De blir hela tiden frustrerade och förvånade och ser rädda ut. Om de skärper sig och tar tag i spelet gör det då kommer vinsterna.

Södertälje dominerade totalt men scenförändringen som följde var intressant. Den kom när BSKT spelade zon. BSKT blir bättre när de kan spela snabbt och de kan de från en zon. När Presutti och Milligan dessutom började skjuta och sätta skotten då blev det oro i Södertälje ledan, nästan uppgivet när ledningen blev 12 poäng. När det blev 14 då tog SBBK timeout och gick till zon och zonpress. Degernäs var ”skogstokig” och kastade taktikpennan i golvet.

BSKT tappade genast spelet med 4 naiva bortkastade passningar och den blev 8 – 0. När ¾ dels pressen kom blev det ytterligare 2 bortkastade och SBBK var i ledningen igen.

Södertälje gjorde 23 poäng på BSKT:s bortslarvade bollar och det är bara för dåligt av BSKT.

Min fråga är varför slutade Persutti och Milligan att skjuta i andra halvlek och varför skulle alla bollar inside till en oförmögen Williams. Var det taktiken eller……..Om bollen skall inside då är det helt klart bättre att använda Nilsson än den veka Williams som nog borde få en exit. Tyvärr blev det helt fel med Williams. Om inte Gustavsson vill spela pick & rull med honom från top of the key då kan ha få åka hem igen. Han har inte visat den kvalitet som omgärdar hans rykte. Idag är han en spelare som just nu inte passar in i spelet.

Milligan sköt 2 av sina 12 skott i andra halvlek och Presutti 3 av sina 13. Varför blev det så att lagets bästa skyttar inte tog öppna skott i andra halvlek, för de fanns öppna lägen. Var det taktiken eller var det deras eget beslut ?

Lawson och Williams tog nio (9) skott sammanlagt i matchen det säger en hel del om deras offensiva insats. Lawson har tagit 2 foul på de två senaste matcherna på hela 71 spelminuter. Det tyder inte på bra försvar utan brist på försvar.

Odomes gjorde förvisso 26 poäng men han hade till uppgift att neutralisera Pita men det lyckades han inte med eftersom Pita blev deras vinnare med 21 attackpoäng. Milligans uppgift var att ta hand om Callison men han levererade också 21 poäng.

Det måste lossna snart för BSKT. Gustavsson gör rätt när han försöker att toppa laget för det är viktigt med vinster nu. Det går inte att spela igenom oktober utan vinster (4 matcher kvar) för då är säsongen redan över.

Jerebko fick starta igår mot Baskonia men han var inte bra och det blev mycket bänk. Jag misstänker att han har för dåligt skott för att lyckas i Europeisk basket.

Du har säkert noterat att det idag finns en mängd höga lyftkranar runt om i Umeå och att nya byggnader reser sig upp i snart varenda stadsdel. Krönikören i VK Benny Karlsson träffar mitt i prick när han skriver är Umeå är Norrlands Dubai.

Godmiddag