Omspel det enda logiska.

Fredag 11 oktober, 2019

Jag har med en dåres envishet hävdat i HOOPS varje säsong de senaste 6-7 åren att svensk basket inte behöver någon kommissarie i sekretariatet och absolut inte under serielunken. Det är en stor extra kostnad som inte behövs eftersom kraven på sittande sekretariatspersonal är så hög numera. Umeå BSKT och A3 har sekretariat personal som har suttit minst 300 matcher vardera bara under de senaste 10 åren.

På den gamla goda tiden kunde det någon gång hända att det satt ngn sekreterare vid protokollet som var så intresserad av matchen så att hen glömde att fylla i någon poäng eller foul men numera händer det ”aldrig” och om det händer då är det ju arrangörens fel om det blir en kostnad för omspel och inte SBBF´s ansvar. Kommissarien behöver inte övervaka sekretariatet.

När man införde kommissarier då trodde jag att det skulle bli senioradvisers som hade som huvuduppgift att vara domarövervakare. Vad jag förstod så var det tänkt så från början, men domarna ville inte ha det på det viset så väldigt få kommissarier rapporterar in iakttagelser av domare.Tyvärr har kommissarien i stället blivit förbundets ”polis” som prickar av en lista för att leta efter fel hos arrangören som kan bötfällas. Det är dags att skära ytterligare i föreningarnas kostnader och slopa kommissarien.

Varför skriver jag om detta nu igen ? Givetvis pga det som hände i Huskvarna Sporthall när Wettarna vann mot Södertälje med 88-87. Den stackars kommissarien blir avstängd och Wettarna får behålla poängen. I min värld är det inte rätt. Av någon anledning så bokfördes inte ett straffkast i den andra perioden på Södertälje och i slutändan blev det kostsamt.

Matchen borde spelas om eftersom det finns tre olika personer i arrangerande förening som handhar resultatet nämligen sekreteraren, statistikern, den som sköter resultattavlan. Någon måste veta att bollen gick i och någon borde ha kunnat bekräfta det till kommissarien. Detta är ett kardinalfel.

Har man kollat i statistiken om poängen har tagits bort för att överensstämma med protokollet eller vad har hänt. Det går att kolla vilka korrigeringar som har gjorts i statistiken. Det kan inte vara så att alla tre missade att bollen gick i. Wettarna som missade i sekretariatet borde få ta kostnaden för att matchen spelas om.

Så till något betydligt trevligare.

Ser att Kent Lindahl blir idrottspsykolog nära damlandslaget. Det tror jag är en fullträff av landslagsledningen. Jag lärde känna Lindahl under den tiden han var coach i Nerike Basket och plockade hem SM Guld till Örebro. Han har även besökt mig privat här i Umeå i samband med en föreläsning på Umeå Universitet. En kunnig, metodisk och pedagogisk coach men även med nypor om det behövs.

Han blev även förbundskapten för damlandslaget som han gjorde ett mycket bra jobb med det. Jag såg t ex Sverige vinna på ett snyggt sätt mot ett topptippat Lettland i Arvika. Tyvärr plockades han bort från A-landslaget och det pga att en falang inom landslaget (har ni hört det förut) inte ville ha honom kvar så han är redo för grupperingar och interna konflikter.

BSKT tog som vanligt idag på morgonen den s.k ”stryparen” till Bromma för vidare transport till matchen i Södertälje. Enligt VK så säger Gustavsson att han inte har ändrat något i sitt spel. Om det stämmer då blir det lika svårt som vanligt att vinna i Täljehallen.

Enligt min åsikt så bedriver BSKT för mycket spel för långt från 3 poängslinjen. Spaceing är mode ordet men med för mycket spaceing så är du för långt från korgen och det går inte att locka ut bra lag till 8 meter om man inte har extremt bra skyttar och det har inte BSKT.

Dessutom måste Nilsson med i spelet igen. Anfallet har styrts om till attackspel utifrån i stället för det stabila insidespel som man hade i fjol. Det borde kunna gå att balanseras och ha med båda. Fler passningar inside till Nilsson som tvingar utespelarna att dubbla och en hel del pick & rull med Williams från top of the key skulle vara framgångsrikt. Dessa korrigeringar kallar jag för taktik och inte ändringar av ”den röda tråden” eller spelidén.

Kanske har man trots allt gjort en del förändringar även om Gustavsson inte säger det. Jag har bara kollat på BSKT uppvärmningar den här veckan och de är mycket bra. Tänk om de skulle köra sådana uppvärmningar innan matchstart då skulle vi få se ett bättre BSKT.

Tittade igår kväll på delar av den ryska cupfinalen mellan UMMC Ekatarinburg och Nadezhda. Det torde vara helt klart att UMMC tar sig till final även i år med en startfemma som tjänar tre till fem miljoner vardera per säsong. Nadezhda från Moskva är nykomlingar som har bestämt sig för att ta upp kampen med topplagen eller vad säger du om en trupp med spelare som Turner, Wheeler och Raincoc alltså toppklass från WNBA och därtill Shilova, Tikhonenko, Rasheva, Medvedena plus några till med hög klass. UMMC vann med 87 – 67 men det behövs bara en förkylning på Griner för att deras slagkraft skall reduceras med 25+%.

Trevlig Helg