Ingen kris ännu men god råd krävs för BSKT.

Tisdag 8 oktober, 2019

BSKT hade äntligen inne en annons i lokaltidningen och det var bra men den borde ha varit inne redan i lördags då hade budskapet att det var fri entré på måndag nått många fler eftersom lördagstidningen är den papperstidning som läses av flest Umeåbor.

Titta på A3:s fina publiksiffra. Annonserna om gratismatch var inne första gången redan 6 dagar före match. Många kunde planera in besöket i god tid. Igår fick random basket besökaren som inte är ute på sociala medier reda på med morgon kaffet att det är gratismatch på kvällen. Publiksiffran som var runt 600 var trots allt ganska bra.

Jag studerade BSKT väldigt noga från min utmärkta läktarplats igår och anser än en gång att lagets uppvärmning inför match är konstig. Är det något nytt för dagens basketlag att de som startar matcherna inte skall var svettiga i pannan och rejält uppvärmda innan matchstart. Är det meningen att period ett skall vara uppvärmningsperioden. En bra uppvärmning får laget focuserat och peppat.

Kroppsspråket under uppvärmningen är lojt ända fram till de sista minuterna då man börjar springa fort och tjoa lite och till och med de som inte kan dunka försöker göra det.

När matchen startade var krutet fuktigt och BSKT kunde inte träffa havet men som tur var så var det lika med Köping. Maken till dålig basket som den stående publiken fick uppleva (0-0) har jag inte sett på länge. Publiken fick sätta sig ner efter dryga tre minuter då BSKT äntligen spräckte nollan.

Jag har som vanligt en ytterst personlig åsikt om matchen som ingen i ledarstaben kommer att hålla med mig om men jag står för den. Jag tycker att laget inte spelar som man gör på en hemmaplan nämligen med hjärta och med beslutsamhet. Jag tycker dessutom att några spelare spelar i helt fel positioner vilket gör dem sämre än vad de är.

När Milligan blev klar för BSKT blev jag glad eftersom han är en riktigt bra spelare men då måste han spela på rätt sätt för svenska förhållanden. Igår spelade Milligan till 75% som han bör spela nämligen som poänggörande playmaker från distans och dessutom leverera assist till andra spelare. Han ska helt enkelt inte köra mot korgen mot stora spelare och låta sig bli nedklubbad och skadad. Om han kan börja hitta Persutti, Dawit och Johansson med assist då är BSKT på G. De öppna skotten kommer att börja sitta.

I min värld så skulle Odomes får spela närmare korgen om han skall vara kvar i laget. Du som läser HOOPS vet att jag hade bytt ut både O & L för länge sedan. De är rekryterade som 4:a & 3:a men är inga skyttar även om Lawson hade en bra kväll med 5 av 12 och 17 överraskande pinnar. Odomes gjorde 6 av 6 nära korgen där han hör hemma.

När jag har studerat laget på träning då har Williams varit den av de tre (Odomes, Lawson, Williams) som har skjutit överlägset bäst från 3 poängs avstånd. Nu spelar Williams nära korgen och där väger han för lätt i den svenska fysiska basketen. Han ser faktiskt lite rädd ut i närkamperna och han har inget att sätta emot mer än några finter och spänst.

Jag skulle utan minsta tvekan flytta Odomes in nära korgen och det alternerande med Nilsson som har kommit bort totalt. Jag hör folk på läktaren prata om att Nilsson saknar kondition och att han är helt ur form. Jag anser att det är fel. Min åsikt är att han inte är lika motiverad längre när han inte är lagets viktiga faktor som i fjol då allt spel kretsade kring honom. Han gör givetvis sitt bästa men det blir inte samma resultat när man inte är #1. Laget skulle i dagsläget tjäna på att gå tillbaka till fjolårets utnyttjande av Nilsson när han är inne. Han behöver inte spela lika mycket som i fjol om Odomes får gå in och börja muskla sig fram under korgarna.

Det var inte så långt ifrån vinst igår och det tack vara ett Gustavsson äntligen matcher proffsen hårdare. Med all respekt för BSKT´s bänkspelare så måste jag säga att det ser tunt ut där utan Dawit. Johansson gör det bra men de övriga bänkspelarna hänger inte med defensivt. Kanske är det dags att satsa på Jallow, som är stenhård i defensiven.

Presutti borde ha klarat sig från att bli utfoulad. Han är 27 år och ganska rutinerad men ändå drar han på sig två naiva foul i slutet när han får spela med foul belastning. Genom att offra några bänkspelare under kritiska minuter hade man kanske kunnat hålla honom i spel till slutsignalen. Nu spelade man Presutti trots fyra foul och Köping attackerade givetvis honom för att få ut honom och lyckades.

All statistik i matchen var jämn utom antalet bortkastade bollar. 14 på Umeå och 9 på Köping så liten var skillnaden mellan lagen rent statistiskt och då förstår du hur viktigt domarinsatsen är i en jämn basketmatch. Den dyra domarinsatsen i den här matchen var helt enkelt inte bra. Några avblåsningar både med och mot båda lagen var helt och hållet påhittade. Nog om detta.

I matchprogrammet läser jag att Gustavsson pratar om det snabba och dynamiska spelet som man har jobbat med att bygga upp under de senaste åren. Jag har nyligen bytt glasögon och jag ser skarpt och jag ser inget snabbt och dynamiskt spel. Jag ser ett långsamt och orörligt spel och jag ser inte vanlig pick & rull som var det enda som fungerade bra de gånger man genomförde det igår.

Alla seriösa tränare har en röd tråd i sitt sätt att spela som man inte vill avvika ifrån. Man har lagt ner massor av arbete under 8-10 veckor för att få spelet på plats men det vill sig inte riktigt. Jag fattar att den seriösa tränaren inte vill börja att ändra ”och skapa förvirring”, men ibland kan det var nödvändigt med förändring. Jag anser att antingen så förändrar man så snabbt som möjligt sitt spel eller så måste man placera om en del pjäser om man inte vill byta ut dem.

För A3 kom ett glädjande besked igår. Pelander fick kasta skyddet som hon har haft på handen och hon var redan igår med i spelträningen så hon gör nog comeback mot Alvik till helgen.

Godmiddag