Ingen trängsel i Brännkyrkahallen och tyvärr ännu färre i Huskvarna Sporthall

Onsdag 9 oktober, 2019

Djurgården hade taktiken klar i matchen mot BC Luleå. Balanserat tempo och insidespel. DIF letade inside och lyckades både med poäng och foul på BC Luleå spelare. Taktiken var klockren. BC Luleå hade enorma problem med Ramstedt, Oleka och Radosavljevic och halvleken blev jämn.

Hur snacket gick i omklädningsrummet vet jag inte men det var tydligt att DIF frångick den taktiken och i stället började man spela del 2 nämligen snabbare och skjuta från distans. Det passade BC Luleå som handsken.

Coach Barton må vara rutinerad men jag förstår inte varför han ändrade. Kanske var det hans gameplan som han följde slaviskt trots att del 1 fungerade bra. BC Luleå hade tom foul problem.

Jag tror att man ville få in Wilson i matchen eftersom han hade bollen nästan hela andra halvlek. Tyvärr en miss av DIF som hjälpte BC Luleå till en komfortabel vinst.

Nässjö gjorde en liknande miss i lördags när de tappade matchen mot Norrköping. Russell som gjorde 40 poäng skulle ha bollen hela tiden i slutet av matchen. Han orkade inte spela 40 minuter med kvalitet så det kostade matchen – tycker jag.

När Rozzelle får komma runt en alternativt två screens och blir öppen då är det poäng direkt.

”Varför spelar man inte försvar så att Rozzell inte får bollen” – den fråga ställdes igår under matchen. Svaret är att det gör man men de screens som sätts för att han skall bli fri tyvärr alltför ofta är lite väl rörliga och då blir det svårt att klara uppgiften. Rörliga screens är idag en del i coachernas taktik till att skapa utrymme för specialisterna och det är dags för domarna att vakna.

Det var mycket euforiskt snack efter premiären i Kungliga med 3500+ på läktaren men 339 personer i Brännkyrkahallen är en skuffelse för Stockholms så stolta basket. De må ha den största verksamheten i landet, (50+ % av all basket enligt SBBF) men de har ingen hall och ingen publik och det beror på att de som har varit i ligan till sist har misskött sina klubbar (Solna Vikings, 08 Stockholm, Alvik Basket, Stockholm Eagles m.m) så att de har kapsejsat.

De enda arenorna som är någorlunda ligamässiga Solnahallen och Fryshuset och de duger tydligen inte för Djurgården. DIF borde åläggas att spela i någon av de hallarna där det åtminstone finns en ordentlig resultattavla och vettiga publikplatser samt gärna lite basketkultur.

Wettarna knäppte Sköna Gröna på näsan igår genom att vinna med 88 – 87. Jag såg matchens sista fem minuter och det var skarpa minuter av Wettarna. Södertälje imponerade i Champions League matcherna på mig men nu verkade de loja och för säkra på seger och det kostade mot ett hungrigt lag. Hermanson och Sabin är fynd men Boman varmatchens stora överraskning.

Tendensen är helt klar. De flesta coacherna matcher 5-6 spelare stenhårt. Det beror på en vassare serie men även på att många lag har tunna bänkar.

Europe Cup kval matcher i kväll kl 17:30 bl a mina finska favoriter Kataja från Joensuu. De brukar spela trevlig basket i högt tempo. Tartu från Estland vann hemma med 78-72 så Kataja måste vinna med 7 poäng för att komma in i gruppspelet. Det tror jag de fixar.

Borås spelar i Turkiet mot Karsiyyaka och ligger under med 7 före uppkast. Turkarnas hemmaplan och deras hemmapublik är inte att leka med. Om Borås kan vända till avancemang så är det starkt.

Luleå BBK möter Norrköping hemma i kväll och den matchen visas på SVTPlay. Norrköping har imponerat i starten av säsongen så till den milda grad så att jag undrar om inte de kan ge Luleå en match.

Godmiddag