Äntligen Euroleague

Söndag 6 oktober, 2019

I fredags kväll var det premiär för Euroleague på Viasat. Jag fick se Valencia bli överkörda hemma av CSKA Moskva. Nästa vecka sänder Viasat Khimki mot Baskonia, då får jag äntligen se Jerebko i en hel match i en ny mera normal miljö. (NBA är onormal miljö)

Vi kan fortsätta drömma om en comeback i landslaget för Jerebko, Taylor och Eriksson. Alla tre imponerar i Euroleague. Den som imponerade mest på mig i den första omgången var snart 40 årige Luis Scola som gjorde en comeback i Euroleague med 28 minuter samt 17 poäng och high scorer för sitt lag Armani Milan.

Kan Mats Levins inträde som assisterande coach till damlandslaget bli en impuls för fler fd landslagsmän och kvinnor som har avslutat sin karriär att kliva in i en aktiv roll igen. Alla landslagsspelare med flerårigt ligaspel och kanske även spel i utlandet har stor erfarenhet och kunskap.

I vårt grannland Finland är en mängd fd landslagsspelare involverade i landslagsverksamheten men det är klart att om SBBF förväntar sig att man skall se det som ett hedersuppdrag och ställa upp ideellt då blir det svårt.Vi har inte samma patriotism i Sverige som i Finland.

Personligen hade jag hoppats att landslagsledningen skulle satsa på en kvinnlig headcoach. Det finns massor av dem i USA och även en hel del runt om i Europa. Jag har studerat Amy Mohr och Tamara Ruzic på nära håll. De var båda bättre än de flesta manliga coacher som jag har sett i aktion. Bättre träningar, bättre pedagogik och ofta smartare analyser och game plans.

Jag är tveksam till Crespis ledarskap pga det som jag har sett honom prestera som coach för Italiens damer. Kunskaperna finns men…..Kanske kan Levin och Muzito- Bagenda med känsla för hur svenskt ledarskap bör fungera bli filtret som får det att fungera.

Är det så att svenska damer har svårt för att ta direktiv och order från en kvinnlig coach. Jag har hört snacket om att damlandslaget måste ha en manlig coach med både kunskap och pondus för att kunna handskas med gruppen. Nog om detta.

De som tippade Eos i botten av årets tabell trots att de var i semi i fjol har tydligen ingen koll på den föreningens traditioner. De har stabil ekonomi pga sin gigantiska ungdomsturnering Lundaspelen med traditioner från hedenhös. De spelar utan reklam på sina dräkter för det mesta pga det.

Eos starka bortavinst i Visby på fredagskvällen var en riktig käftsmäll för Visby.

Även Högsbo är en förening med stark ekonomi pga sitt projek Göteborg Basketfestival som ger ett stort netto. Det var inte bara tur och lyckad coachning bakom fjolårets succé. De hade helt enkelt cash till att ställa ett bra lag på planen och det kommer de att göra även i år.

Öqvist fick återigen lita helt på startfemman plus Hansson som alla hade 30+ minuter för att ro hem segern mot Jämtland. Det såg ut som att trötthet skulle fälla dem men Rozzell räddade dem som vanligt. Nya Smith imponerar inte och verkar inte hänga med i svängarna eftersom han så snabbt samlar på sig fouls. Eliasson valde BC Luleå men det verkar bli färre minuter än det blev i BSKT. BC Luleå vinner men de får jobba för segrarna och då blir det inte många minuter för bänken. Jag har lite svårt att förstå flytten men det kanske berodde på andra faktorer.

Kommer du ihåg att jag förra veckan skrev om att Östersund dam är på väg att skicka hem Stewart eftersom de är missnöjda med hennes prestation och att de redan har tagit dit en ersättare. Jag skrev också att jag misstänkte att Stewart skulle kliva fram och prestera i nästa match och så blev det. Igår blev det 10 p och 21 returer när de vann mot Norrort och Östersundsledningen har fått ”myror i huvudet”. Jag blir inte förvånad om hon levererar lika bra siffror idag mot Djurgården. Så fungerar jänkarna. Många stora spelare är bekväma och tar bara de returer som droppar ner över dem trots att de kanske kan ta ”nästan alla returer”. Du måste få dem att prestera om de inte gör det.

Nässjö kollapsade igår. Hade matchen i egna händer och plus 7 poäng med 1½ minut kvar men en ”indianare” och två slarviga avslut innebar förlängning. I de dubbla förlängningarna litade man enbart på Russel (40p) och det höll inte. Norrköping är inte bra än och ändå föll BSKT mot dem med 20+.

En vinst mot Köping i morgon skulle betyda ALLT för BSKT men det blir knepigt. Köping har startat med två raka vinster.

Godmiddag