Real Luleå kanske bara Luleå BBK trots all hausse

Fredag 4 oktober, 2019

Lawrence och Drummer steppade verkligen upp och levererarde bra mycket mer än vad jag hade väntat mig och det var kul att se, men det var trots allt på guardsidan som A3 var överlägsna i den första av årets drabbningar och det lär bli mer än en till.

Browns och Radocajs poängskörd var inte mer än 13+8 men det berodde på att Luleå satsade allt på att få stopp på dem. Det lyckades inte för dom gjorde det som bra guards då gör nämligen svarade för 6+6 assists alltså passningar till ytterligare 30+ poäng.

I Luleå pratar alla om att oddsen är utjämnade när Heideman ansluter och det kanske det blir på guardsidan men hur blir det då inside när sisu Pelander steppar in i 3 sekunders och A3 kan börja spela lite high low basket.

Enjebo & Haskel har förberett laget på ett bra sätt. Anfallsspelet är nytt och ganska oscoutat vilket innebar att Enjebo satt i förarsätet från uppkast. Det var först när Drummer fick sin femte foul som det kändes lite ovisst hur matchen skulle sluta.

A3:s försvar hade inga större problem att kontrollera Luleå. Så länge som man focuserade på att täcka upp bakåt och få stopp på Luleås försök till snabba uppspel hade A3 kontroll på matchen. Det var egentligen bara under ett par minuter med ledning 13 – 3 som man glömde täckning bakåt och det kostade omedelbart 0 – 8 och Luleå var med i matchen igen.

Okockyte´s dribblande fram och tillbaka gjorde Luleå stillastående. Här tror jag att Sandberg måste tänka till lite grand. Det var flera spelare som inte kom in i matchen på grund av det eviga dribblandet som Luleå inte fick ut mycket av.

Slaughter var bra men hon kan mer så henne får A3 se upp med i framtiden. Jovanovic bra trots bra bevakning. När bevakningen missade det minsta då gjorde hon poäng. Nyström långt ifrån 17/18 säsongens basketform, men det tar ofta 2 år att komma tillbaka i toppform efter en svår knäskada. Vesterberg ganska blek liksom Nnamaka.

Domarna gjorde ett riktigt bra jobb och dömde rättvist men Camara-Ponturo kom undan med null foul trots att hon hackade på Brown hela tiden. Det är inte fair play mot Brown och jag tror att det beror på att hon ofta snackar med domarna när hon känner sig förfördelad. Domarna tar det på fel sätt och bestraffar i stället för att varna först. Igår fick Brown ett T när hon signalerade foul till domaren som helt klart missade arm kontakten vid skottet.

En ganska trevlig basketmatch med oväntat mycket publik och det var kul. A3 var det bästa laget och båda coacherna satsade allt på sina startfemmor som alla spelade runt 30+ minuter. Bra aktiv coaching.

På tal om aktiv coaching så kan jag inte låta bli att ta upp Sandbergs rörelsemönster som inte liknar ”linus på linjen”. Han befinner sig stora delar av matchen utanför den s.k coachboxen. Det är exakt fem meter från coachbox linjen till mittlinjen. Under matchen befann sig Sandberg vid ett flertal tillfällen halvvägs till mittlinjen mer än en meter in på spelplanen tom i vägen för domare.

Vad beror det på att domarna tillåter detta. Ser de inte det ? Kommissarien som sitter i sekretariatet borde upptäcka att en coach står och skymmer sikten ibland.

Jag vet inte om du noterade att under nyligen avslutade VM i Kina så höll sig coacherna alltid inom boxen. Det var säkert tillsagt innan eller under VM att de inte får lämna coach området. Finns ingen anledning att ha en s.k coachbox om inte den regeln hålls.

Nu har jag varit positiv om lagets prestation och det är ju alltid det sportsliga som är det viktigaste men jag kan inte låta bli att undra över hur man tänkte när man valde att spela nationalsången inför matchstart. Det kändes awkward.

Jag kan inte heller köpa att man påstår att det var 1235 personer i hallen när hallen tar max 1200 sittande och massor av stolar gapade tomma. Halva läktaren på kortsidan som tar 350 personer var tom.

Idag klev A3 ut ur media skuggan med ett helt uppslag i lokaltidningen och innebandyn på sid tre med bara två matsedlar. Jag kanske inte vet hur en sportredaktion fungerar men jag vet hur det prioriterar. Tur att det inte var hockey igår för då hade det blivit ett par matsedlar men inte mer på sid fyra eller fem.

Trevlig Helg