Mediaskugga för A3

Onsdag 2 oktober, 2019

Norrlandsfinal i morgon mellan A3 och antagonisten Luleå och inte en rad i dagens lokaltidningar.

Vad beror det på ?

A3 har annonserat rejält i tidningarna och vill få mycket folk till hallen men man får inte draghjälp.

Norrbottens media hade skrivit om matchen ett par dagar innan uppkast. De skriver idag om morgondagens bortamatch. 

VK kan inte klaga på att A3 inte annonserar eftersom man har haft inne två stora annonser redan förra veckan. Det är årets första möte mellan lagen och borde vara intressant även för random besökaren. Inte en rad idag. Inte ens på VK:s basketblogg före kl 11.00.

I stället två helsidor om ett ointressant derby mellan Dalen och IKSU, som inte hade 1100 åskådare som det står i media. Jag tittade in i hallen när matchen hade börjat. Det skarvas alltid rejält när innebandyn har sina derbyn och särskilt när det är sponsormatcher. Köper sponsorerna det ?

Jag får en känsla av att media vill baissa A3 vs Luleå matchen, kanske pga att någon tror att A3 inte har någon chans och att en förlust inte ska kännas så stor, men en förlust mot Luleå är alltid stor för Umeåborna när det är fråga om elitmatcher. Så har det varit sedan 70 talet. I Luleå har man alltid tyckt att Umeå är lillebror. 

För de inköpta proffsen är det bara en match i mängden så det gäller för coacher och ledare att få dem att förstå matchens betydelse.

Jag tror att A3 har en bra vinstchans om Brown och Radocaj spelar på sin högsta kapacitet. Jag tillhör den kategorin coacher som anser att bra guards vinner matcher och A3 ligger lite bättre till på guardsidan inför den här matchen.

På papperet ser Luleå starkare ut. Luleå är framförallt längre och med fler kända namn men många bra namn har eliminerats med smart och varierat försvar så vi får se vad Enjebo hittar på.

Undrar vilka taktiska tankar som snurrar i A3 och Luleå coachernas huvuden inför morgondagens drabbning. Sandberg använde sig av en hel del zonförsvar i fjolårets finalserie så A3 lär förbereda sig för det.

Eftersom jag inte har köpt det streamingkortet för BLD så har jag inte sett hur Sandbergs lag spelade i premiären. Jag antar att det var aggressiv man man hela matchen pga siffrorna.

Vi vet hur Okockyte kommer att spela. Det blir hård press på bollföraren och samma vilda chansningar på steals som vanligt och full speed mot korgen och lite galna avslut. Det kan inte Sandberg ändra på, det är hennes spelstil. Om hon måste hålla igen då blir hon sämre.

Vi vet även hur Nyström brukar spela. Ganska svagt skott utifrån men bra aggressiv offensiv returtagning och många poäng nära korgen som har gett Luleå ett par av de guldmedaljer som de har idag men hon saknar sin mentor Barthold, som kunde få Nyström att släppa alla hämningar.

Jag såg alla TTT Rigas matcher i Euroleague i fjol och Slaughter var bra defensivt, stabil returtagare, hyfsat stark poänggörare på ½ distans men även en bra passare. Riga hade kunnat gå längre om inte hon hade blivit skadad och missade viktiga matcher på slutet. En bra spelare som A3 får problem med. Drummer måste klara av henne.

Med Jovanovics returtagning och 3 poängsskytte har Luleå ett nytt vapen särskilt mot zonförsvar som de har saknat länge och jag tror att hon blir otroligt viktig för Luleå. Hon brukar skjuta och inte svara för assists men i premiären blev det tre 3:or och 6 assits. Ivezic måste ta hand om henne.

Vesterberg hade en svag säsong i UD för tre år sedan. Jag har en känsla av att hon gärna vill visa sitt allra bästa på torsdag. Jag är en av få som har skrivit att jag inte tycker att hon är särskilt bra och det beror helt enkelt på att trots att jag har sett henne i ganska många matcher faktiskt aldrig har sett henne göra en riktigt bra match. Hon är lång och hon har ett hyfsat ½ distans skott – thats it.

Nnamaka vet man aldrig var man har. Det blir fågel eller fisk. Hon kan få flyt och göra 25, men frågan är om hon är på hugget på torsdag.

Ni ser hur jag rabblar upp den ena spelaren efter den andra hos Luleå med landslagsmeriter och proffsmeriter. Det hittar vi inte på samma sätt i A3 så på papperet är Luleå klart bättre men det är på plan det avgörs.

Det blir en tuff match för Enjebo med tanke på att Pelander inte kan spela. Rotationen kommer att bli superkort med minst 35 minuter på 3-4 spelare om man satsar på seger. Om matchen glider ifrån A3 tidigt då blir det många minuter för bänken också.

Godmiddag