Tyvärr mer ”luffarschack” än bra snabb basket.

Måndag 23 september, 2019

BSKT satsade allt på seger i den sista perioden mot Pyrintö, ja man försökte tom få förlängning trots att ”en viktig cupmatch väntade dagen därpå”.

Jag kan inte tolka det som hände i helgen som annat än att Gustavsson inte värderade Svenska Cupen som särskilt intressant och kanske inte är särskilt missnöjda med att ha blivit utslagna av Jämtland. Två tuffa torskar på fem dagar var inte bra inför ligastarten eller.

Jag känner mig lite som Dr Jäkel & Mr Snäll när jag skall sammanfatta det jag har sett i helgen. Jag skulle kunna ta fram den stora vedkapen men jag väntar med det åtminstone en vecka till.

Det kanske är så att BC Luleå och Jämtland är riktigt starka. Jag skrev redan dagen före om hur balanserade och starka Jämtland ser ut att vara. BC Luleå väljer inte dem i nästa runda. Jag skulle inte bli förvånad om Jämtland vinner premiären på onsdag mot Djurgården med 15+.

Wettarna körde över Norrköping igår eftermiddag och det är just Norrköping som BSKT skall starta mot på bortaplan kommande fredag. Är Wettarna också bra eller är det BSKT som är dåliga. Den matchen kommer att säga en hel del om var BSKT står just nu. Om det blir förlust då måste man agera snabbt.

Mot både Pyrintö och Jämtland vaskades det om i laget så att spelarna varken visste ut eller in vilka som skall bära laget och hur de skall spela för att få vara kvar på planen. Arbetsfördelningen borde vara klar nu inför seriestarten. Spelar man dåligt då blir man utbytt, det är logiskt, men att bli utbytt även när man spelar bra och inte är trött då bli många fundersamma.

Jag har nu sett de nya utländska spelarna i fyra matcher (2 i Finland och 2 den här helgen) och min åsikt är att Lawson inte håller måttet som utländsk spelare i BLH och bör permitteras omgående.

Odomes är ett fysiskt monster men inte den tekniska basketspelare som amerikaner brukar vara. Han borde spela mycket närmare korgen för det mesta om BSKT skall få nytta av honom för där är han svårstoppad trots sin begränsade teknik. Defensivt gör han ett bra jobb. Som offensiv 3-4:a håller han inte måttet och bör ersättas. Jag tippar att de båda har provspels kontrakt som kan avslutas.

Welle borde få spela i stället tillsammans med nye Williams. Welle gjorde klart mer nytta framförallt defensivt under lördagsmatchen bl a lika många returer som Odomes och Lawson tillsammans med bara 24 minuter speltid mot deras 60 minuter. BSKT sparar pengar om man omgående skickar hem dessa felrekryteringar för det anser jag att det är.

Detta var ett omdöme från Mr Snäll. Du kan tänka dig vad Mr Jäkel har att komma med när han träder fram.

Persutti verkar ha det svårt med den fysiska basket som spelas men killen kan lira och skjuta men då måste coach Gustavsson göra något så att han får mer utrymme och bättre lägen. Han kan inte skapa lägen för sitt skott själv, så bra är han inte. Han måste få lite hjälp från sin coach och sina medspelare.

Milligan är en bra spelare som kommer att sätta rejäla spår i BLH den här säsongen men inte om han spelar som han gjorde mot Jämtland. Kanske var han bara trött efter kraftansträngningen i lördags med nonstop spel i den 4:e perioden mot Pyrintö när man jagade vinst.

Bell spelade tätt och tufft mot honom. Milligan reagerade med att göra som Mathiue i fjol och försöka ta bollen ända till krogen men det fungerar inte i den svenska ligan. Spelaren blir bara nedblockad och instängd ofta med en TO och en dunk i baken. Om det var direktiv från coach att han skulle spela på det viset, det vet jag inte.

En playmaker måste få göra sitt jobb nämligen hitta skyttarna som kommer ur screens, ge bollen till skyttarna i hörnen efter egen attack, ge fina assists till friställde spelare nära korgen när de försöker stoppa playmakern. Inget av detta fick vi se men det förväntar jag mig att det snart måste komma.

Coachen måste lägga upp taktiken så att alla kan få göra sitt jobb. Nu spelar man inte så att alla kan få göra det. Det låter enkelt men det är det inte, men det måste göras annars spår jag att det blir återigen en tung säsong..

Jag har vädjat i många år att BSKT måste börja spela mer modernt zonförsvar men jag har inte blivit bönhörd. Igår ställde man upp en simpel orörlig 2 – 3 när underläget var minus 30 och direkt fick Jämtland problem att göra poäng. Med Williams, Nilsson och Well samt Persutti och Milligan i ett varierande bra zonförsvar där man tar bort 3 poängsskyttet så bra som möjligt kan BSKT spela med flera lag i ligan.

Det får räcka där med åsikter för idag men det kommer mera om inget händer under kommande vecka.

Igår kväll tittade jag på en träningsmatch mellan Alba Berlin och Khimki Moskva. Båda lagen spelar i år i Euroleague. I Alba var svenske Eriksson bäst med 17 p och i Khimki satt Jerebko på bänken utan en spelminut. Alba vann med 85 – 66 och 70 årige coach Garcia som coacher Alba fick sitta på sidan och smila. Jag tippar att Khimkis coach Kurtinaitis får sparken innan ligastarten. Med det laget som han har borde han vinna lätt mot Alba som jag tippar blir sist i Euroleague i år.

Det är ganska lätt att fylla ut dötid numera om man har det med en intressant basketmatch. Dammatchen mellan Artego och Gorzow var kul eftersom Artego skall möta Luleå i EuroCup. Jag tror att Luleå kan straffa Artego hemma om de kan kontrollera returtagningen och Artegso duktig playmakers. Artegos Evans såg nylandad ut men den amerikanska guarden som har ersatt Kiesel var deras vassaste vapen. På bortaplan blir det tufft. Gorzow med mycket längd gjorde en bra match men förlorade i alla fall.

Godmiddag