Onsdag 18 september, 2019

Presskonferensen som skulle starta 10:30 kom inte igång förrän 10:41 men det kanske är så det skall vara med med tanke på att herrligamatcherna startar 19.04.

Som vanligt framställs allting som positivt trots att basketen i Sverige inte har några större internationella framgångar. Inte har någon synbar media bevakning i riksmedia. Ligorna drar inte någon märkbar publik mer än i Luleå och i Östersund. De s.k ”publikfesterna på Hovet” som man pratar om hela tiden är självklara med tanke på att det finns en miljon människor i området.

Det är ett väldigt hallåande nu när Djurgården är tillbaka i BLH och lägger sin premiär i Kungliga Tennishallen. Om det inte blir fulsatt med 5000 åskådare som de påstår är det som jag ser det ett fjasko med tanke på miljonen som jag nämnde ovan. Den intressantare frågan är om de får över 500 när de flyttar in i Brännkyrkahallen i nästa match.

Stor erfarenhet, energi och passion och en duktig kommunikatör skall man vara för att få bli förbundskapten (FK) för Sverige och det skall tydligen Marco Crespi från Italien ha och vara. Jag har studerat honom under några år och jag måste säga att jag blir lite förvånad. Han må ha erfarenhet, kunskap. energi och passion men frågan är om den passar på ett svenskt damlandslag.

Han tvekar inte att skälla ut spelarna inför kamera och mikrofon det vet jag för det har jag själv sett och hört det. Jobbet som FK i Italien har inte varit utan kommunikativa problem och det hoppas jag att den svanska förbundsledningen känner till så vi får se var vi hamnar.

Jag anser att man gör helt fel som väljer en utländsk coach till FK. Man väljer en person som han tror att spelarna skall ha respekt för. Det borde vara tvärt om. Spelarna borde visa respekt för den FK som får uppdraget oavsett om det är en svensk coach eller ett annat alternativ. Jag ´vill inte vara negativ men jag tror inte att Crespi blir långvarig. För svensk dambasket skull hoppas jag att han kan leda laget till både EM och till OS. Jag hoppades att han har fått en 6 månaders provanställning men kontraktet löper till 2023 och så länge blir han knappast kvar.

Upptaktsträffen var som vanligt. En person som kan basketen i Mälardalen och inte har koll på övriga lag höll i presskonferensen. Pelander i A3 fick frågan om hur hur det var att spela Svenska Cupen i helgen med A3, men det gjorde hon ju inte eftersom hon är skadad. Alvik fick massor av utrymme som vanligt där man tom fick prata om sina juniorer och att Baresso gör comeback och att de har stor publik, vilket de inte har.

De som har pratglada coacher eller representanter får mycket utrymme som vanligt. Jag kan tycka att man borde standardisera presskonferenserna hårdare så att de inte blir för långa. För 10 år sedan fick man ett par minuter max per förening. Det var bra om den som höll i PK kunde sätta stopp för lång snackarna.

Den digitala omröstningen var helt ok. A3 verkade knappast existera överhuvudtaget vid omröstningen så de är definitivt årets dark horse med nuvarande trupp.

Nilsson är klar för BSKT men jag förstod inte vad han menade när han sade i intervjun att laget har djupare trupp i år och att man slipper lägga tunga minuter på få spelare. Coach Gustavsson har nästan aldrig lagt tunga minuter på få spelare. Det är i stället vanligt att ett flertal spelare ligger runt 20-25 minuter och det är inte tunga minuter. Tunga minuter är när spelarna ligger runt 34-35 minuter -anser jag.

BSKT åkte till Luleå efter lunch idag. Jag träffade Gustavsson på Restaurang Droskan och han var på hugget och trodde på vinst – så klart – mot BC Luleå i kväll.

Jag tippade att Karhu, Södertälje och Bakken Bears inte skulle få spela vidare i Champions League men lagen överraskade. Jag tvivlar fortfarande att Karhu står emot på bortaplan med bar 7 poäng tillgodo. Bakken Bears vann borta och de förlorar inte hemma så de går vidare. Södertälje tog en imponerande seger med 15 poäng hemma men jag tror att de får det tufft borta i alla fall.

Godmiddag