Spanien bra men serberna mörkade – Älgjakt igen

Måndag 9 september, 2019

FIBA stängde av de tre domarna från resten av VM efter deras miss i matchen mellan Frankrike och Litauen. De tre har dömt 27 år på internationell toppnivå och blir nu syndabockarna. Det är Litauen som drabbades hårdast genom att missa kvartsfinalen men…….

Du som läser HOOPS regelbundet vet att jag anser att Litauens guards är lite för svaga och jag anser att det var det som fällde avgörande i denna olyckliga match för Litauen oavsett domarnas misstag med 30 sekunder kvar.

HOOPS hade rätt känsla igår inför matchen Spanien – Serbien. Serbien är bra men de spanska guarderna är fantastiska. Llull och Fernandez är alltid bra. Rubio hade en katastrofmatch senast men nu steppade han upp igen. Llull, Rubio och Fernadez hade clinic i matchen mot Serbien med bra skytte och briljanta frispelningar av Claver och Gomaez.

81 – 69 kunde ha varit mer. Spanien höll tempo och sprang ifrån. De dominerade och Serbien gav faktiskt upp ganska tidigt och det är deras svaghet. De lägger av ibland när det inte är roligt och då är de inte bra.

Jokic fick dubbla tekniska foul i början av tredje och blev utvisad, men inte var det avgörande idag det var guardsen och den snabba tekniska basketen som var avgörande igen för Spanien. Om lagen möts igen då kommer serberna inte att spela samma försvar eller samma taktik.

Jag tror att serberna mörkade formen och den vinnande taktiken samtidigt som Spanien satsade för att vinna matchen och gruppen och få en ”enklare väg” till finalen. Serberna behöver ingen enkel väg till finalen.

Polen åkte på 91 – 65 av Argentina men båda lagen var redan klara för kvartsfinal så jag misstänker att Polen inte gick in för matchen till 100%.

Australiens smarta taktiska basket imponerar mer och mer. Segern mot Frankrike var huge.

BSKT har en amerikansk student 200 cm på träningarna och han imponerar så pass mycket så det kanske är läge att licensiera honom för spel i BLH och ha is i magen med den sista pusselbiten. Jag skulle i alla fall avvakta några veckor. Snart kommer dessutom en ung grek på hela 206 cm till Umeå för spel med BSKT i div 2 och träning även med ligalaget. Är han tillräckligt bra för spel på högre nivå ?

I Norrland har många en egen tideräkning nämligen tiden före och efter älgjakten. Jag är tacksam för att jag aldrig blev biten av älgjakt för det hade inte gått att förena med basket på elitnivå. Enjebo verkar vara en riktig norrlänning för återigen tar han ledigt en vecka för älgjakt trots att det bara är ett par veckor kvar till säsongsstarten. Jag tycker inte att det är riktigt professionellt men jag är kanske ingen riktig norrlänning.

God middag