Vem blir coach och vad händer i damlandslaget ?

Söndag 8 september, 2019

Bara två månader drygt kvar till det att damlandslaget återigen samlas för matcher. Den nya förbundskaptenen har ännu inte presenterats. Det mesta tyder på att man letar utomlands. Jag tippar att man letar efter en spanjor eftersom spanjoren och fd A3 coachen Alman kände till coachjakten och tog själv kontakt med SBBF och erbjöd sina tjänster men det blev inget av det.

Frågan är vilket landslag som den nya förbundskaptenen får att jobba med. Det är ganska känt bland basketfolk att det både under kvalet, under förberedelserna och under EM slutspelet fanns en hel del turbulens inom det svenska damlandslaget. Jag har fått höra att det finns spelare som har signalerat att de inte vill vara med i landslaget längre om inte det blir en förändring med relationer inom laget.

Landslagsledningen har på olika sätt försökt att hantera problemen innan EM slutspelet under förberedelseperioden men trots detta så blossade det upp igen under EM. Landslagschefen Joulamo har bekräftat att utvärderingen efter EM är klar och analyserad men vad den gav det lär antagligen aldrig bli helt offentligt för basket Svensson. Vi avvaktar med spänning för att se om det blir några förändringar i truppen.

Det handlar om interna relationer mellan spelare i laget och som alla nog förstår så är det inte något som man bara sopar under mattan utan måste hanteras på ett professionellt sätt.

I stora basketländer sparkar man ut besvärliga spelare och plockar in någon annan eftersom det ofta finns ett par nästan lika bra i varje position, men i Sverige så är nästan varje spelare unik i sin stil och ledningen måste handskas väldigt personligt med alla.

Det är synd om duktiga spelare tackar nej till landslaget pga personliga relationer till andra spelare i landslaget. Sådant har svensk basket inte råd med. Jag hoppas att alla spelare tänker om och uppträder mer professionellt.

Jag tror personligen inte att problemet kan lösas genom att en ny coach kommer in i laget utan kanske måste någon eller några bort från laget innan det blir lugn och arbetsro. En ny coach har ingen koll på de interna problemen, detta måste landslagsledningen lösa.

Att skaffa en ny coach till damlaget tar tid när man inte har tillgång till de stora slantar som det rör sig om när man vill få någon av de bästa. Coacher i lågprisklassen är inte aktuella och i mellan prisklassen finns det många så valideringen tar tid, men måste snart mycket snart vara klar.

Jag är nyfiken på hur landslagsledningen vill att det svenska damlandslaget skall spela. Coachvalet borde vara en tydlig indikation på vad som komma skall.

Jag lider med Litauen som hade chansen i slutet mot Frankrike men av någon outgrundlig anledning så video granskades inte händelser i slutet av matchen och det kan ha kostat Litauen matchen. En granskning hade gett Litauen två poäng för ringberöring vid missat straffkast.

Jag förstår coach Adomaitis besvikelse på presskonferensen. -”Spelarna har satsat två månader under sommaren utan att få en enda euro i lön” och så blir man bortdömda. Det kan finnas anledning till eftertanke för coachen. Kanske var det pga av hans eget uppträdande som det blev som det blev. Adomaitis protesterade och tjatade med domarna från matchstart och det brukar inte vara så lyckosamt det har många fått erfara genom åren. Den franska coachen höll sig ganska cool trots en mängd märkliga situationer. En del lär sig andra lär sig aldrig och förlorar viktiga matcher pga detta. FIBA har inte med ett ord kommenterat matchslutet.

Måndag blir spännande. Tjeckien kan ta sig till kvartsfinal i VM och det vore en första klassens skräll. Grekland måste slå Tjeckien med 13 poäng samtidigt som USA måste slå Brasilian. Det sista borde gå i lås utan problem.

Uppkast om en timme mellan de obesegrade lagen Spanien och Serbien. Det är omöjligt att tippa men gissa kan jag och jag tror att de spanska guarderna kan bli avgörande med sin snabbhet. Serbien har utan tvekan den större bredden men Espana har speed och mer variation i spelet.

All Star i Skellefteå stänger. ”Jag tror att sport inte är lika populärt längre” säger ägaren, men där har han fel. Det blir bara mer och mer populärt men inte i Skellefteå för där finns bara svart/gult. Jag bodde i staan fem år och jag vet hur det är i Skellefte. Sportbarerna borde visa Skellefteå AIK dygnet runt till extrapris på allt då skulle deras lycka vara gjord. Norran borde tryckas i gul svart och sossarna i staan borde byta till gul/svart logga.

God middag