VM börjar bli intressant. Polen i final eight är en superskräll.

Lördag 7 september, 2019

Det är synd att VM i basketboll får så lite utrymme i svensk media. Ingen Svensson fattar hur stor och hur bra basketsporten är ute i världen. Nationer som Svensson knappt vet var de ligger vinner mot stora nationer och tar sig vidare till slutspel. Jag kan inte låta bli att tänka på VM i innebandy och jämföra sport mot sport. I en jämförelse internationellt globalt så framstår sporten innebandy som rena rama korpen fortfarande. Sorry man så är det. Jag respekterar innebandyfolket. De gör ett riktigt bra jobb men de har långt kvar innan de blir en stor sport.

Polen tog sin fjärde raka genom att vinna mot Ryssland. Senast Polen spelade VM var 1969 så det är stort det man presterar. Polen är klara för final eight och det med”okända spelare” förutom skytten Waczyhnski och naturaliserade guarden Slaughter, som spelar i Euroleague. Polen spelade en mot en mot de långsamma ryssarna och satte alla straffkast. Smart taktik.

Serbien massakrerade Puerto Rico och har råd med att inte starta Jokic som är starter i Denver i NBA.

Spanien vann mot Italien trots pinsamma 14 – 4 i foul mot sig de första 12 minuterna. När Spanien drog upp tempot med pointguarden Sergio Llull i stället för Ricky Rubio då kom Spanien igång. Det var jämnt men Italien kollapsade med 10 – 0 i slutet och Spanien vann som vanligt.

Australiens imponerande vinst mot Litauen och idag mot Dominikanska Republiken innebär 4 – 0 och att min ranking inför VM än så länge håller. Serbien, Australien, Spanien tippade jag i semifinal men frågan är om USA klarar av att ta den fjärde platsen.

Tjeckien levererade idag en ny knall genom att köra över Brasilien med 30 poäng. Satoranski och Balwin är redan nu nationens hjältar och om USA slår Grekland då går Tjeckien vidare.

Det blev sju basketpass den här veckan för BSKT och av dem tre på förmiddagen. Det kan ha varit bra med lite lättare program eftersom spelarna troligtvis är lite slitna efter några veckors intensivt tränande och dessutom hårda matcher i Finland.

Studenterna anlände till stan den här veckan och enligt traditionen så är BSKT på Campus och visar upp sig och delar ut en del fribiljetter till premiären. Det skulle vara intressant att veta vad det ger.

Jag har testat detta flera ggr och det brukar inte ge den effekt som man önskar.

Såg en intervju och träningsbilder från den öppna träningen med BC Luleå. Coachen Öqvist verkar ha gått in i hårdträning inför säsongen för han såg deffad och vältränad ut.

Westerberg stannar i Luleå BBK och det var iofs väntat att det kunde bli så eftersom de som satt i ledningen när hon lämnade inte är kvar. Få se om hon blir den faktor som alla i Luleå förväntar sig. Jag har aldrig tyckt att hon är så bra som man haussar upp henne där.

Luleå hade tydligen ett lönnfack i lädret som de kunde öppna och köpa även henne och alla fattar att den föreningen har 2-3 kanske fyra gånger mer pengar till sitt förfogande än alla övriga föreningar i ligan inklusive A3.

Den eviga frågan nu är om den unga Sandberg skall få ihop det. I Mark och Högsbo jobbade han med unga spelare utan internationell erfarenhet och i stort utan framgångar. Nu kommer han till ett ihopköpt lag byggt för att vinna guld. Pressen är oerhörd. Jag är säker på att det sitter minst en handfull med ”experter” på varje träning och synar allt han gör. Jag känner coacher som inte har pallat och har lämnat pga pressen.

Har hockey och fotboll reportrarna fått semester ett tag så att de kan ladda batterierna inför seriestarten och slutspurten? Den här veckan var det i stället dags för skidor både på längden och tvären. Tur att vi får vänta åtminstone 2-3 månader innan snön kommer. Jag är less på snö.

Är det någon som vet hur många miljoner som Umeå Fritid har satsat på skidåkarnas rullskidbana på Ersmarksberget, som står klar när snön kommer och den inte behövs ? Det finns inga gränser för vad det får kosta när det kommer till vissa sporter.

Vet du att de har fyra jättepelare med gigantiska halogen strålkastare med full match belysning tända på Gammliavallen under träning på eftermiddagar trots att det i princip fortfarande är dagsljus. Inne i baskethallen får vi allt lov att träna med dunkel skolgympa belysning. Matchbelysning får vi endast vid match. Det är skillnad på sport och sport.

Ser du skillnaden mellan herr och damidrott på sportsidorna ? Det skrivs massor om UFC som ligger i div 1 (egentligen div 3) men om UIK som ligger etta och nära återtåg till Allsvenskan bara en bråkdel så mycket. Jag är 100% säker på att redaktionen inte håller med mig.

Om man räknar med ett helt år så är det säkert jämlikt men inte säsongsvis och B-löven räknas inte in i den statistiken alls. De ligger i en egen division. De borde ha en egen vk del som trycks i lagets färger då skulle vi kanske få lite utrymme för andra sporter.

Benny Karlssons krönika på fredagarna i VK är alltid läsvärda och tänkvärda. Missa inte den.

Trevlig Helg