VM en jäspning so far

Torsdag 5 september, 2019

Vad bra att Kina inte fick gå vidare från gruppen. ”Alla fattar” att grupp A var en gräddfil för hemmanationen till fortsatt spel i slutspelet. Nu får de spela om platserna 17 – 32 där de hör hemma.

Basket är en stor sport i Kina, faktiskt större än pingis. Jag kan inte låta bli att fundera på hur det kan komma sig att det är i det närmaste fullt på läktarna i alla arenor. Städerna med omnejd där matcherna spelas är stora, faktiskt nästan fler innevånare än i hela Sverige i de flesta orterna.

Peking 22 milj, Wuhan 11 milj, Guangzhou 15 milj, Foshan 7 milj, Shanghai 24 milj, Nantong 7 milj, Shenzhen 11 milj, Dongguan 9 milj, men SÅ stort är inte intresset så att kineserna fyller läktarna när gästande nationer spelar utan jag tror att staten har ett finger med i spelet. Publiken ser onaturligt ung ut, kanske studenter. So what.

Vore trist att spela inför tomma läktare. Nästan alla ligaklubbar borde lägga pannan i djupa veck och fundera på hur de skall få folk att komma på matcherna. Det går inte att bara fortsätta och spela för sig själva.

New Wave Göteborg drog sig ur Basketligan för ca tio år sedan pga att så få kom för att titta på matcherna. Styrelsen ansåg att de hade gjort allt de kunde för att få publik och kastade in handuken. Lite trist men min respekt trots allt.

Serbien, Spanien, Italien och Puerto Rico !!!! Snacka om dödens grupp i det fortsatta spelet. Det enda som borde vara klart det är att Serbien går vidare men sedan kan allt hända.

Många ganska trista matcher i VM med 32 lag så jag väljer noga vad jag tittar på. Litauen – Australien idag är en sådan intressant match mellan två riktigt starka lag som båda kan gå hela vägen.

Jag tyckte inför VM att Litauens guards såg lite för svaga ut för att kunna utmana i toppen, men än så länge har inte det blivit en faktor eftersom de spelar smart och utnyttjar lagets styrkor maximalt.

SBBF borde ha en vetgirig person stationerad på Litauiska förbundet året runt och lyssna och lära sig. Den personen borde delta på träningar med landslag och klubblag för att få insikter som hen kan föra vidare till Sverige. Jag tror inte Litauen ser Sverige som ett hot, inte ens i en nära framtid så därför tror jag att de skulle dela med sig av sin enorma kunskap.

En av A3:s blivande motståndare i EuroCup är OGM, Turkiet. De har tidigt signat Angelica Robinson och Johanna Ledham. Igår kom besked om att amerikanska WNBA spelaren Courtney Paris också har skrivit på. Jag tycker inte det är så märkvärdigt. Hon var kraftigt överviktig i Hatay i fjol och bidrog inte så framgångarna uteblev och nu sitter hon på bänken i WNBA. Hon är stor, bred och tung och omöjlig att stoppa om hon får bollen nära korgen men med tempo i matchen så kommer hon inte in i matchen.

Tittade på A3:s förmiddagspass på torsdag och såg nya assisterande coachen Haskell jobba med individuell teknik och det visar sig tydligt att 3-4 spelare har stora brister som hindrar dem från att själva kunna utmana en mot en. Det går inte att slå en bra försvarare om man är svag på t ex vänsterhanden och är obekväm med att studsa med den. De spelarna vill oftast inte heller utmana utan enbart skjuta eller passa bollen.

Ha det gott