Att dyka upp och totalkapning

Tisdag 3 september, 2019

Visby vässar lite till med en amerikanska som har EU pass och jag blir inte förvånad för Visby har resurser och så ahr det alltid varit. Nu har de tre amerikanskor och två EU spelare plus Raflund och Persson och borde ha ett slagkraftigt lag om de har rekryterat rätt. De måste satsa på flera utländskor eftersom det är lika svårt att få bra spelare att flytta till ön som det är att få spelare att flytta till Norrland. De väljer bara Norrland om de får mycket bra löner och det kan man bara betala i Luleå som har en budget som är 2-3 ggr högre än alla övriga damligaklubbar.

Jag har försökt få spelare att flytta till Umeå Comets under perioden 2000 – 2010 men det var i det närmaste omöjligt. Det var inte det att kontrakten var dåliga för en dåtida svensk spelare utan att det var en flytt till Norrland som avskräckte. Jag lyckades 2007 få guarderna Johanna Lundström och Therese Forsell att lämna Telge och gå till Umeå Comets. Det lyckades eftersom de var kompisar och jag erbjöd båda bra likadana svenska avtal. Ett tips till dagens värvare. Satsa på två kompisar.

Jag var i baskethallen igår kväll för att kolla in Radocaj. Hon är givetvis en kvalitetsspelare med hennes meriter frågan är bara om hon är i den form som hon bör vara med tanke på att det inte är många veckor till uppkast. Jag tror att hon får mest problem med att anpassa sig till spelstilen som är långt ifrån den serbiska skolan där hon kommer ifrån.

Jag såg även ett helt nytt ansikte i hallen. Det visade sig vara en fd Alvik spelare Kristina U Jansson, 21 år som helt plötsligt ”dyker upp” på A3 träning. Hon har studerat i Umeå under vårterminen och nu vill hon tydligen haka på. Enjebo säger i media att han är ”positivt överraskad” och av texten att döma låter det som att hon redan har en plats i truppen.

Min åsikt är helt klar. De lokala spelarna måste få sin chans nu när de är övertalade att haka på A3. Om de inte får speltid i år då gjorde de ett misstag som inte lämnade Umeå för spel på div 1 nivå i stället. Okända spelare utan meriter borde inte få gå före oavsett vad. De kan få träna med laget men det borde bli spel i farmklubben KFUM i div 2 i stället för dem.

Läser i op.se en totalkapning av Jämtlands nya playmaker Bell. Basketbloggaren i tidningen har hakat på Rajacic som också kapade Bell redan för några veckor sedan. Jag kan inte minnas att jag någonsin har läst en sådan totalkapning av en spelare redan innan spelaren har spelat en enda match för sin nya klubb. Är bloggaren så kunnig så att han kan bedöma det från videos på nätet och efter att ha studerat honom på träning några gånger ?

Jag har varit kritisk till ett flertal utländska spelare i BSKT under de fem senaste åren men jag har aldrig kapat någon innan de har fått spela några matcher och visa vad de går för i skarpt läge. Texten undgår knappast Bell så det blir intressant att se hur han reagerar på det.

Jag är 100% säker på att Gehrke är fullständigt bananas på krönikören som troligtvis ligger illa till hos Gehrke efter detta. Jag skulle i alla fall ha reagerat. No comments i 6 månader.

Inga skrällar så här långt hittills i VM basketen. Möjligtvis Polens vinst med 78 – 76 mot Kina. Arrangörerna Kina hade kunnat säkra avancemang men brände den chansen men de bör klara det mot Venezuela. Grupp A är verkligen gräddfilen till fortsatt spel och där hamnade Kina. Är FIBA korrumperad så tänkte jag direkt när lottningen presenterades i vinter. Hemmanationen i en så simpel grupp.

Även Serbien och Italien hamnade i en riktig gräddfil med Angola och Filippinerna. Spanien fick ge en hel del för att vinna mot Puerto Rico men Rubio och Gasol var för vassa och spanjorerna vinner gruppen som väntat. Spanien spelade smart basket och utmanövrerade PR. USA mot Turkiet idag blir intressant. Kanske kan turkarna rubba dem.

Ha det gott