Trots SM Guld & Slutspel -Basketkulturen har slocknat i Umeå-dags att tända den igen

Söndag 1 september, 2019

På 70, 80 och en bra bit in på 90-talet fanns det basketkultur i Umeå men tyvärr så har den slocknat till förmån för annat. Herrbasketen var vilande för länge och dambasketen inte tillräckligt bra i 10 + år och det var tillräckligt för att bli bortglömd.

Numera går Umeåborna på basket när det finns duktiga spektakulära spelare såsom Krayem och Jordan för ett antal år sedan. Man vill helt enkelt se show. Om hemmalaget dessutom vinner ganska ofta då är det stor succé och hallen fylls. Dambasket tittar man på enbart till slutspelet.

Titta på både herr och damfotbollen i Umeå. Den är i princip också bortglömd av publiken eller säg random besökaren, som är de som genererar pengar till idrotten. Alla borde fundera på hur de skall locka Mr & Mrs Random till hallen.

Det spelar ingen roll att Umeå de senaste åren har haft både herr och dambasket lag i de högsta ligorna med bra resultat. Kulturen har slocknat och då måste man få dit folket igen genom lockpriser event och lite show. De ansvariga måste lösa den knuten.

Jag sitter inte med facit men jag tror inte att en restaurang är det som saknas för att publiken skall komma utan det är helheten som måste bli bättre. Det går att starta med att gå ut och ragga publik på en mängd ställen. Innebandyn gödslade med fribiljetter för 10 år sedan och byggde upp ett intresse att gå på innebandy. Efter ett par år drog man ner med friplåtar men satta en låg avgift och folk började betala. Nu betalar folk 100 kr för att se en sketen försäsongsmatch i Scandic Cup.

Innebandyns matcharrangemang är allt som oftast värdelösa förutom presentationen. I övrigt styrs de av gammaldags traditionella regler som hindrar en utveckling.

Basketen har stor frihet att bygga upp sina matcher med många timout och naturliga pauser. Jag tycker att matcharrangemanget är det enklaste att åtgärda men det verkar vara det svåraste. Alla borde klara av att leverera lämplig ljudnivå, rätt musik och professionell speaker men icke det.

Det märks att basketsäsongen närmar sig. Mellan 700 – 1100 besök på HOOPS dagligen under de senaste dagarna. Nyfikenheten finns på båda BSKT och A3ute i landet. Synd att det inte genererar någon publik i Umeås baskethall. Några är också intresserade av mina åsikter när det gäller basketlagen och naturligtvis  HOOPS kontroversiella åsikter.

5 miljarder per år i fem år totalt 25 miljarder till försvaret är helt sinnes. Regeringen borde satsa dessa slantar på övervakning av torg och städer och high alert polisstyrkor dygnet runt som kan vara på plats inom ett par minuter när galenskaper inträffar framför allt i storstadsområdena för det är där det händer galenskaper dagligen.

Jag är glad att jag idag är en arbetande pensionär som slipper betala hög skatt till staten när de slösar bort pengar på det sättet. Det trista är att nu har de bestämt att bankerna skall betala och det kan väl alla räkna ut att det då är det småspararna som står för kostnaden i alla fall.

 Svensson sparar utan att få ränta och bankerna använder pengarna för att få vinster på placeringarna.

Australien imponerar i starten av VM. Enormt bra försvarsspel och fyndigt anfallsspel. Om det lite ålderstigna laget orkar då blir de farliga i år.

Ha det gott