Äntligen VM – Är basket kultur ?

Lördag 31 augusti, 2019

Klarar alla ligaspelare av det beep test (20 meter intervall) som elitdomarna måste klara av innan säsongsstarten. Herrarna skall klara 86 godkända längder med tempohöjning alltså 1720 meter inom 10 minuter. Kravet på damerna är 66 längder vilket jag personligen tycker känns lite lågt. Jag tippar att många spelare i BLH inte skulle klara herr nivån. Någon får gärna syna mig om detta.

Tittade på BSKT:s andra match i Finland i veckan. Jag kan se en del nyheter som jag tycker är väldigt positivt men jag saknar en hel del än så länge. Framförallt tempot i anfallsspelet. Laget har ca 15 träningspass tillsammans så det är en bra bit kvar till att maskineriet börjar att fungera.

Jag ser ett mer varierat försvarsspel och en del surprise moment dessutom speed framåt vid varje defensiv retur vilket ger 4-3, 3-3, 3-2, 2-2, 2-1 anfall och stor chans att göra poäng. Det blir mindre gåbasket från BSKT den här säsongen.

I fjol saknade jag framförallt större snabbhet och rörlighet i anfall vid strukturerat anfall och passning från insidespelare till utespelare när försvararna dubblar eller kollapsar.

Det var för mycket jogging i fjol när de borde springa fort och det var för lite fighting spirit i defensiven.

Du som är trogen HOOPS läsare vet också att jag anser att laget värmer upp för dåligt. Jag har nästan aldrig sett en BSKT starter svettig innan uppkast. Coachstaben läser HOOPS och känner till min åsikt.

Idag drog basket VM igång i Kina. Jag har vilat upp mig ett par veckor för att vara laddad inför VM och den första matchen blev Ryssland – Nigeria. Diciplinerad, strukturerad possession basketboll (Ryssland) mot atletisk, teknisk, individuell pick & roll basketboll (Nigeria) var matchbilden och Ryssland vann med 82 – 77 efter en riktigt trist match. Ryssland sköt 41% på 3:or och ändå saknar de storskyttarna Szhved och Koskov. Jag vet inte om de är skadade eller om de inte platsar. Utan dem blir det inga framgångar i årets VM.

Jag nöjer mig med två matcher idag och den andra blir Italien mot Philipinerna lite senare idag. Det jag har sett av Italien i förberedelsematcher har inte varit bra men det har varit utan de bästa spelarna Gallinari och Datome.

På FB kan jag läsa ett inlägg om att SBBF:s ordförande är i Kina på VM för att ta emot en utmärkelse för att ”Sveriges basketbollförbund är bäst i världen i social media kampanj” och det är väl trevligt att vi är på banan någonstans när det gäller basket.

Jag har sagt det i många år. Svensk Basket är bra på att bygga upp kulisser men inte på att utbilda spelare och bygga lag. Basketsporten har ännu inte blivit kultur i landet och det inte så konstigt eftersom sporten bara har 60 år på nacken i Sverige. Sporten uppfanns 1891 i USA så de har mer än sextio års försprång och har byggt upp kulturen från grunden. Vi får acceptera att det tar tid att bli kultur och att få respekt och resultat.

Trevlig kväll