Förkval till EM och träningsmatcher inför VM

Torsdag 22 augusti, 2019

Det är kul att se juniorerna Botold och Lindblom i BSKT. De har långt kvar till stabila ligaminuter men det är egna Umeå produkter som kan bli riktigt bra ligaspelare vad det lider om de håller intresset uppe och inser att de måste träna mycket året runt om de skall kunna hävda sig på svensk toppnivå.

Tittade på A3 damernas förmiddagspass igår som innehöll finslipning av bollbehandling och givetvis en del skotträning. Jag väntar en tid med mina högst personliga åsikter om status på truppen och framförallt nyförvärven.

Islands herrar trodde nog att de redan hade säkrat biljetten till EM kvalet efter helgens seger på hemmaplan. Igår ställdes de mot Schweiz på bortaplan och klockmakarna behövde vinna med ”omöjliga” 20 poäng för att ta topplatsen. Det blev 109 – 85 och Island missade EM kvalet. Det måste svida rejält efter den floppen. En viss skytt som heter herr Kovac som bara för ett par veckor sedan var aktuell för BSKT var bästa poängplockare i Schweiz med 29 pinnar på 34 minuter.

Schweiz hamnade i samma grupp som Serbien, Georgien och Finland. Tufft men inte omöjligt. Sverige har Turkiet, Kroatien och Holland i sin grupp. Också tufft men hanterbart om bara de flesta av de bästa ställer upp.

Jag har under den senaste veckan kollat på en del träningsmatcher inför kommande VM med start 31 augusti. Kanada – New Zeeland 103 – 101 var en bra och intensiv match där Euroleague spelarna Pangos och Wiltjer avgjorde för Kanada. Frankrike – Turkiet 69 – 74 lite överraskande eftersom det var fransosernas hemmaplan med Gobert, Heurtel, Moreman, Poiriere, Fornier osv men Osman var vass i Turkiet. Frankrike är ett stjärnlag men turkarna dominerade och var bombsäkra från 3 poängs avstånd. Frankrike lyckades i alla fall besegra Montenegro med 80 – 72 men inte utan besvär. De två lagen möts även i EM kvalet så småningom. Finland spelade borta mot Serbien och föll med 95 – 75 men Suomi gjorde en briljant match och höll serberna stången en bra bit in i andra halvlek.

Jonte Karlsson bekräftar att Viasat sänder från basket VM i Kina. Ryssland mot Nigeria den 31 augusti blir öppningsmatchen.

BC Luleå har skaffat sig ganska fräscha kepsar. Jag hoppas att Mosesson skickar en till HOOPS.

Det är svårt att förstå att hockeyförbundet är så totalt ”yrvaket och tondövt” när det gäller damkronorna. Damidrottens frammarsch i hela världen verkar ha passerat obemärkt genom hockeyförbundets lokaler. Att döma av agerandet så måste det bero på att förbundet helt enkelt anser att det inte är värt att satsa på damer och hockey.

Jag har skrivit det tidigare i HOOPS och gör det igen. Jag tror stenhårt på att damlandslaget ”får lida för att de valde bort Borken”, som var förbundets handplockade coach och som fick sin lön från Olympiska kommiten och inte belastade hockeyförbundet. Nu måste hockeyförbundet betala lönen för den nya förbundskaptenen och då ”finns det inga resurser kvar” i den ynka budget som damlandslaget har. Hockeyförbundet måste självklart täcka förlorad arbetsförtjänst för dem som måste ta ledigt från sina civila arbeten. Dessutom måste traktamenten vara givna liksom fri utrustning anpassade för damer.

Ha det bra