Serbien är bra – kan någon hota USA det är frågan

Tisdag 20 augusti, 2019

Serbien visade klassen när det behövdes och vände till vinst mot Grekland i Akropolisturneringen i Aten i helgen. Grekland fick lite väl mycket hjälp från de grekiska domarna och lyckades komma ifatt till 72 – 72 och förlängning. I Förlängningen var Serbien stabila och matchen slutade 80 – 85. Bogdanovic gjorde 28 från distans och straffkastlinjen, Bielica 18 poäng från låångt håll. Om någon vill vinna mot Serbien i VM så måste de kontrollera dessa två spelare.

Italien hade matchen mot Turkiet ”som i en liten ask” men lyckades med konststycket att inte göra ett enda spelmål de sista 8 minuterna och tappa matchen mot Turkiet. Italien utan Datome och Gallinari har som de ser ut idag ingen chans till topplacering även om en jag känner tror att de kan ta sig hela vägen om de får spela med fullt lag.

USA träningsspelade mot Spanien igår i Californien. Vinst med 90 – 81 för USA blev det och mer hade det kunnat bli men USA:s coach Popovic gick runt på hela laget. Spanien spelade bra och testade givetvis hur USA skulle reagera mot zonförsvar.

USA har ibland haft lite problem med zon men igår penetrerade de och sköt de sönder den ganska enkelt. Att kontrollera USA:s tempo blir nyckeln för alla lag om de skall kunna vinna mot dem. De som vill vinna mot USA måste spela smart, sätta de öppna skotten för att slippa kontringar. USA tar sig lätt till final och där vinner de igen även med det här laget. Kvalitén på spelarna är otroligt hög.

Svt.se basunerar ut att 44 årige Baresso gör comeback i BLD och det med Alvik. Det är inget fel på självförtroendet där inte. Hon kommer snabbt att inse att det inte är som det var förr i BLD. Numera har vi en helt ny ung domarkår som inte ger stjärnorna någon fördel. Jag tycker att de som dömde damligan i fjol gjorde det väldigt bra. Det blir en jobbig comeback för Baresso om hon inte är topptränad. Det går inte att bara leva på sin erfarenhet.

Det blev som jag skrev om för läänge sedan en ny assisterande coach för A3 basket kommande säsong och det blev även han som jag hade hört men inte nämnde i HOOPS nämligen amerikanen Luke Haskell som har spelat med BSKT:s div 2 lag den senaste säsongen. Om han bara får respekt från spelarna i laget så är det en bra lösning. Han är ung men välskolad av pappa som är high school coach. Tyvärr så har han varken steg 3 eller steg 4 utbildning från Sverige men hans basket bakgrund från USA kanske kan validera honom direkt.

En dröm har gått i uppfyllelse för basketfolket i Umeå. Vi inom basketen har i många år försökt att få de flesta tiderna i Sporthallen/Gammliahallen/Umeå Energi Arena, kalla den vad du vill, tilldelade basketsporten. Umeå Fritid har dock envisats med att varje år fördela tider till rullskridskor, futzal och innebandy vilket har inneburit ett ständigt irritationsmoment med in och uttagande av innebandysarg eller basketkorgar med tidsförlust som konsekvens.

Från och med i höst så har de styrande äntligen insett fördelen med att ge basketen en egen hall för elit, div 2 och även ungdomsbasket. Från och med nu så är det NIU och elitlagen på förmiddagarna och ungdoms följt av elit och div 2 varje dag i veckan. Thoren har lyckats att smyga in 1½ timme futzal sent på tisdag kväll. I övrigt enbart basketboll. Snacka om tredbrott. Jag tror dessutom att det kommer att gynna basketen under eliten,som kan ta ytterligare ett steg.

Vi slipper inte innebandycuper och innebandymatcher samt andra evenemang eftersom hallen anses vara en evenemangsarea men all träning underlättas och det tackar vi för.

BSKT har på G en ny pointguard. Vad jag förstår så är det nära. Om han skriver på då är det en bra spelare som kommer att göra avtryck i BLH i år.

Ha det bra