Övertramp och efterkälken

Måndag 5 augusti, 2019

Har du koll på storleken på en basketplan ?

Det verkar på spelarna som att de inte har koll på bredden eftersom de så ofta kliver över linjen när de skall attackera från sidan.

En internationell basketplan har max måttet 28 meter x 15 meter och minimimåttet är 26 meter x 14 meter och det är måttet från insidan av linjerna. Om du tar fram måttbandet och mäter så kommer du att upptäcka att måtten varierar ofta i lite äldre gymnastikhallar.

I USA har man lite annorlunda mått. En NBA plan är 94 feet lång eller exakt 28.65 meter, alltså 32½ cm längre är varje planhalva. Bredden på en NBA plan är 50 feet eller exakt 15.24 meter alltså 12 cm bredare per sida.

En high school plan är 84 feet eller 25.60 meter lång och har samma bredd som en NBA plan.

Med tanke på alla övertramp mot sidlinjen så kanske de vore på sin plats att bredda med de 12 centimeter per sida som man har i NBA. Efter utflyttningen av 3 poäng linjen så har övertrampen ökat markant. I NBA är det ganska ovanligt med övertrampen trots att spelarnas skostorlekar ofta överstiger 50+.

U 20 damerna åkte på en kölhalning med minus 34 poäng mot Tjeckien. Det är en oroväckande klasskillnad mot dessa lag både i teknik, spelförståelse och strategi. Inte ens den hyllade coachen Sandberg kunde göra något åt det.

Jag har en känsla av att U 20 herr, U 18 herr och detta U 20 dam EM blir en tankeställare för många.

Vi hade ganska bra resultat för ett antal år sedan men nu tycker i alla fall jag att Sverige har hamnat på efterkälken på alla nivåer. Det blir intressant att följa om landslagsledningen har en helt annan åsikt.

Zahuis sommarprogram var värt att lyssna på. Jag har tidigare ondgjort mig över att de flesta idrottshjältarna oavsett om de är aktiva eller tränare så pratar de mest om höjdpunkterna eller resultaten i sin karriär men det känner ju de flesta redan till. Få har förmågan att krydda till sitt program så att det blir värt att lyssna på för den random lyssnaren. Det är intressanta möten och andra tänkvärda episoder i livet som i alla fall jag vill lyssna på. Zahui bjöd på det.

Jag var förresten igår och kollade in den fotbollstokige brorsan Aaron som hon pratade om i programmet. Han spelar med Thoren och har längden inne för att nicka in några bollar. Igår blev det ingen utdelning varken med fötterna eller med skallen eftersom Boden bevakade honom tätt, men nära var det ett par gånger.

Moi moi