Besvikelse och Pull up jumpers

Tisdag 6 augusti, 2019

U 20 Ryskorna trodde säkert på en enkel match med tanke på deras segrar och Sveriges tok torskar mot Polen och Tjeckien.

De startade matchen med ett slappt man man försvar och det passade Sverige som handsken. I den andra perioden spelade ryskorna tuffare och aggressivare men Sverige klarade det bra trots att spelet är lite väl mycket byggt på en hand off och att attackera mot korgen för lay up eller en passning för att tvinga till rotering.

I den tredje perioden ”låter ryskorna” Sverige attackera och fångar upp dem närmare korgen och tar hand om returer och lösa bollar. Kontringar och lite enkla poäng pga tufft försvar vänder snabbt matchen.

Ryskorna ökar trycket i försvar under den sista perioden och Sverige kollapsar helt och missar allt som går att missa.

Jag gillar inte att coach Sandberg applåderar och nickar liksom Chuck och Bosnic när motståndarna genomför ett bra spel och gör poäng. Det sänder konstiga signaler tycker jag.

Det kändes som att Ryssland ökade trycket och avgjorde som på beställning från coachen. Förlust med 53 – 59 svider med tanke på att Sverige bara samlade ihop tio foul på hela matchen. Försvaret var bra i början av matchen men alldeles för svagt speciellt i den fjärde perioden. Ryskorna gjorde lite som de ville och vann. Det lutar mot en rejäl besvikelse för U 20 damerna. Träningsmatcherna och turneringsseger höjde förväntningarna men lagen de mötte var för svaga och resultatet blev missvisande.

Det blir Frankrike i 1/8 dels matchen för Sverige och då är det godnatt för de är riktigt bra.

Frankrike, Spanien och Ungern har visat sig vara så bra som jag misstänkte före starten, men även Italien har imponerat på mig. Hemmanationen Tjeckien har gjort det bra men de tar sig inte till någon final. Polen, Belgien, Spanien, Ungern, Ryssland, Serbien och Frankrike går till ¼ final. Tjeckien mot Italien är svårtippad. Italien har bra guards så jag tror på dem.

Väldigt få svenska baskettjejer behärskar en ”Pull up jumper”, alltså hoppskott efter dribbling. Tränar inte svenska lag på det ? Det borde de göra dagligen när de har kommit upp i 14-15 års åldern. Riksbasketgymnasiet borde ha det som ett kriterium för att bli antagen.

Nästan alla de svenska skotten är layup eller set shot alltså stående eller hoppande lite framåt från stillastående. De skotten kräver att man är fri när man skall skjuta och i dagens basket måste skottet dessutom vara snabbt.

Du som läser det detta kanske skakar på huvudet och tycker att jag har fel och att det är old school men det är det inte. Titta på de andra lagen. De flesta spelarna i de bästa lagen i U 20 behärskar pull up jumper.

NSD basket krönikören tyckte igår att de som tror att R T Guinn kommer att ta en plats i A landslaget är naiva. Jag tror inte, jag filosoferade lite men ingenting är omöjligt det borde krönikören veta. Landslagschefens uttalande i op.se är tydligt och klart. R T Guinn kan vara en reserv för A landslaget.

Lokaltidningen skriver att man skall hårdbevaka B-löven under försäsongen. Jag säger bara tur att jag slutade med papperstidningen för fyra år sedan och sparade 10´. Det har aldrig sedan SM guldet 1987 skrivits så mycket om B-löven på sommaren. Det har varit extremt och nu skall det bli mer….frågan är vilka kommer att bli lidande pga den ökande bevakningen av B-löven.

Trevlig kväll