Tänk om SVT kunde köpa in Basket VM

Onsdag 31 juli, 2019

Det stundande VM för herrarna i Kina som startar om exakt en månad den 31 augusti blir intressantare än någonsin.

Världens bästa TV sport kan köpas in för en struntsumma jämfört med hockey VM och fotbolls VM men matcherna hamnar antagligen hos någon annan som vanligt.

TV licensen togs bort och dras nu automatiskt på skattsedeln. Det var en väntad taktik från staten eftersom de hade sett att halva befolkningen hade sagt upp licensen eftersom de inte tittar längre på SVT:s TV program. Det är bra med jämlikhet men inte sådan jämlikhet.

Jag tror att det kommer att bli en del överraskande resultat såsom att USA kanske får räkna med någon förlust och det baserar jag på den explosionsartade utvecklingen som basketen har haft i Europa under de senaste tio åren. Europa har på herrsidan delvis hunnit ifatt USA och det beror på att Europa de senaste tjugo åren har tränat och spelat näst intill året runt med kanske enbart en (1) månad semester.

Jag tippar att det blir USA mot Serbien återigen i final.

2014 vann USA med 129 – 92 efter otroligt bra försvar som knäckte serberna helt. 2016 i Rio var Durant i högform och sköt 24 poäng redan i första och avgjorde. Serbien var mycket bättre i OS 2016 och USA:s försvar var mycket sämre men som sagt Durant och Harden avgjorde till 96 – 66. 2019 är Durant skadad och Harden lämnade återbud nyligen. OK det finns många bra spelare i USA men jag tror att det finns stor chans att Serbien tar guld 2019.

De unga serberna som var med redan 2014 är nu rutinerade toppspelare i NBA och i Europa. Gamlingarna som skulle ha många minuter i de senaste mästerskapen är borta. Serbien har idag en drös med suveräna spelare.

99% av alla basketkännare säger med stor sannolikhet att jag är helt ute och cyklar när jag tror att USA kan missa guldet, men det får jag ta. Blir det kross igen då har serberna misslyckats. De lever på suverän taktik och förmågan att lura motståndarna.

Hur kommer det sig att så många spelare från Europa idag platsar i NBA ? Enligt de senaste uppgifterna jag har så är det runt fyrtio (40) spelare och de flesta från Serbien.

I NBA tar 95% av alla spelare ”semester” från mitten av maj till september. På collage och high school till och med längre tid än så. Givetvis blir det gym och skott träning m.m men inte träning på samma seriösa sätt som hos de europeiska arbetsgivarna. Det är bara toppspelarna i USA eller de 100% motiverade som fortsätter att träna och de som har råd med en PT. De högutbildade collage spelarna tar för det mesta den breda vägen fram i livet i stället.

På damsidan är det tvärt om. Europa och övriga världen var på väg ifatt USA men för ca tio år sedan började de amerikanska toppspelarna ta välbetalde jobb i Ryssland och Turkiet så nu spelar 90% av de bästa spelarna i USA basket året om. Det blir åtta månader som proffs i Europa och sedan tre kanske fyra månader i WNBA. De som inte platsar i WNBA spelar året runt i alla fall i alla världsdelar. Framförallt USA damernas utveckling de senaste 3-4 åren har varit enorm och hela den övriga välden har halkat efter rejält igen.

Denzel Andersson lär ha skrivit på för någon. Undrar om det är Wettarna som överraskar igen ?

Noterade i dagens vk.se att ”idrottshjältarna” som har gett topplaceringar för Umeå i rankingen ”Sveriges bästa Idrottsstad” skall hedras och det är väl bra men visst borde bilden ha visat en guldvinnare såsom A3 eller IFK Umeås stafettguldvinnare men VK valde IKSU innebandy som inte vann guld. Inte professionellt tycker jag.

Ciao