HOOPS om Gomezexit

Tisdag 30 juli, 2019

Pressmeddelandet att Gomez inte får fortsätta ”kom som ett brev på posten”. Kritiken mot hans sätt att sköta bytena och de taktiska dragen har varit massiv på de sociala medierna runt om i landet. Även jag har kommit med kritik men jag tycker att den har varit konstruktiv och jag har aldrig krävt hans avgång utan snarare att han skall få fortsätta åtminstone över novemberkvalet så att viss kontinuitet kan bibehållas.

Det skulle vara mycket intressant att få höra den konkreta motiveringen till att han får gå bara tre månader före nästa EM kvalstart. Jag tycker att BLD föreningar och SDF har rätt att få sådan information. Någonting måste ha gått väldigt fel. Var det det han sade när han i TV intervju till reportern Lehman sade att hon kunde fråga spelarna varför de uppträdde som de gjorde mot Serbien som hans öde beseglades.

Bytt är bytt och kommer aldrig igen så nu är det bara att gå vidare och det gör jag med att delge för er som läser HOOPS mina tankar om ny förbundskapten.

Förbundsledningen bör absolut inte välja en coach som är aktiv i BLD eller BG och absolut ingen utländsk. Jag skulle satsa på en erfaren fd spelare eller coach som är erkänt taktiskt driven och jag skulle välja en man och en kvinna.

På min lista finns balanserade match coacher med taktiska huvud som Håkan Larsson, Tobbe Gehrke, Tommie Hansson som är mina första val och kanske Dennis Aulander, men hans engagemang som värvare i Wetterbygden kanske diskvalificerar honom.

Jag skulle utan tvekan ta en erfaren dam om det bara finns ngn som är intresserad. Kausaite kanske kan få sin heder återupprättad. Ruzic finns i Kinna med oerhörd kunskap. Inga nya unga coacher eller spelare är intressanta förrän om minst tio (10) år. Det får enligt mig absolut inte bli någon som idag är eller nyligen har varit knuten till BLD ligalag som coacher och absolut ingen som nyligen har avslutat sina karriärer. ”It must be a clean sheet”.

Head coach jobbet måste dessutom få en bra heltidsanställning så att hen kan åka runt i landet och implementera hur hen vill att de svenska landslagsspelarna skall träna, hur landslagsspelare skall formas, ge spelare specialutbildning. Hur skall en pointguard spela, tänka, agera. Hur skall en 2-3:a spela osv. Det är dags att skära ner på admin på förbundet och satsa på coacher men bara på coacher som har ambitioner och vill jobba för basketsportens utveckling.

Man brukar säga att man vill ha en coach som har stor erfarenhet av internationell dambasket men det tror inte jag på. Det man behöver är en balanserad, smart, kunnig headcoach som har en klar och tydlig åsikt om hur hen vill spela basket och har förmåga att på ett engagerande och entusiastiskt sätt får med sig spelarna på den linjen. När beslutet är taget då måste coachen presentera för alla kända aktuella spelare hur hen vill spela och ta reda på om någon inte är intresserad. När det är klart måste coachen få välja de spelare som hen anser passar in i den spelstil som hen har valt. Thats it.

Heja heja