”Om Emma är klar och varm så lovar det ett gott år” så står det i Bondepraktikan om den 23 juli.

Israel lyckades vinna hemma i Tel Aviv mot Spanien i U 20 EM för herrar. Det innebar också att de vann för andra året i rad och det tillhör inte vanligheterna. Senast det hände var 2007 då Serbien tog sin andra i rad. Spanien är enligt mig det klart bättre laget men med 4000 fanatiska supportrar bakom sig kämpade israelerna ner Spanien. Domarna hade en jobbig kväll och det var svårt för dem att skipa rättvisa. Den spanska coachen tyckte att det gick för långt och drog en teknisk foul men det hjälpte inte.

De svenska damerna får i EM kvalet möta Israel & Montenegro. Israel ligger på plats 58 i världsrankingen, Montenegro på plats 26 och Sverige på plats 41. Det låter som ett enkelt kval som startar i november med tanke på det nyligen genomförda EM slutspelet. Jag tippar att det blir helt andra bullar. Israel är på gång och blir enligt vad jag tror svårare än Montenegro särskilt på bortaplan. Jag tror att Sverige kommer att spela med ett lite nykomponerat landslag i kommande EM kval i november. Ganska många spelare höll inte måttet på olika sätt och de bör bytas ut.

Mina vänner i Finland hamnade i en tuff grupp med Belgien, Ukraina och Portugal. Om de kan ta sig vidare från den gruppen då är det bra gjort. Danmarks damer genomförde en crowdfunding för att de skulle ha råd att delta. Danska förbundet saknar tydligen cash eller så satsar de bara på herrarna. Damerna räknar med att få in de 250.000 kr som de behöver. Tyvärr fick de Tjeckien, Holland och Rumänien i sin grupp men det blir bra träningsmatcher. Jag kan tänka mig att skicka några hundra om jag bara får ett kontonummer.

Kroatien och Holland kan herrlandslaget fixa kanske även Turkiet men en förutsättning är att de bästa är med. Alla lag är bra lag. Nye coachen Lopez verkar bra. Han kanske kan samla alla de bästa spelarna genom att besöka dem under hösten i sina klubbar.

Tittade på A3:s spelprogram inför den kommande säsongen. Jag skulle tro att de är väldigt nöjda över allt särskilt det långa juluppehållet. De måste ha planerat säsongen på det viset. Jag har aldrig sett något liknande. Serien har inte haft ett månadslångt uppehåll sedan 70-talet. Vad kan det bero på att de ha planerat så ? Eurocup ? A3 spelar BLD hemma den 14:e och 15 december därefter uppehåll 4½ vecka eller 31 dagar till den 15 januari då man möter Luleå borta. Skulle vara intressant att veta hur de tänkte där.

Juluppehållet är så långt så att det finns tid för att byta ut hela laget om man så önskar hinna få dem spelklara och dessutom nästan träna ihop det nya laget till omstarten. Kanske har man skrivit korttidskontrat till 15 december med årets nyförvärv. Skämt åsido, ett uppehåll över jul och nyårshelgen 22 december tom 2 januari (10 dgr) hade varit helt tillräckligt men 31 dagar är bara så konstigt eller oprofessionellt enligt mig om det inte finns en riktigt hållbar anledning. Det kan inte vara älgjakten, kanske ett bröllop eller ett träningsläger i Thailand. BSKT har sju (7) matcher under den tiden då A3 har speluppehåll i BLD.

A3 fick fjolårets Euroleague lag CCC Polkowice från Polen i årets Eurocup. Det blir en ny intressant bekantskap liksom Orman Genclik från Ankara. Även det tredje laget blir ett nytt lag som inte har varit i Umeå tidigare. Från Ryssland eller Turkiet.

Jag tittade på Polkowices matcher i fjol. De var mycket starka på hemmaplan men på bortaplan ganska svaga. CCC vann sju matcher i Euroleague bl 34 poäng vinst hemma mot Nadezhda och föll med bara fem hemma mot UMMC. Årets trupp formas just nu. Klara är de grekiska landslags forvarderna på 188 cm Spanou och Kaltsidou, franska centeran Filp, 195 cm som inte ställde upp i årets landslag och den suveräna serbiska guarden Bojovic 181 cm, den spanska forwarden Conde 187 cm 22 år, som nu är i Chicago Sky alla övriga nämnda 30+, snacka om rutin. Blir spännande att se dem i Umeå. Orman Genclik har tidigt kontrakterat 197 cm Angelica Robinson och härom dagen Johanna Leedham som spelade med Great Britain i EM.

Luleå fick en nitlott. Både Galatasaray och Artego Bydgozcz är för bra för dem och rumänska mästarna ACS Sepsi-SIC är helt ok.

Wetterbygden visar framfötterna och värvar tre framtidsspelare. De verkar ha slantar och menar allvar det är helt klart. De försöker ta upp kampen med de etablerade föreningarna i landet. För några år sedan trodde jag att det var mycket snack och lite verkstad bakom men jag har ändrat mig. Aulander var en snacksalig herre när han spelade i Plannja men han verkar ha på fötterna i sin nya miljö. Jag gillar det och önskar dem lycka till.

Läser i nsd.se att EU tänker förbjuda konstgräsplaner med granulatfyllning. Vad jag tror så har alla 20+ konstgräsplaner i Umeå den fyllningen. Om detta blir verklighet då kommer det att kosta för Umeå Kommun.

Ha det gott