Sveriges basketdamer tog sig till OS kval redan 1988

Jag vill göra en lite recap gällande damernas basket EM som nyligen avslutades. Det var ett väldigt hallå för att man vann mot Ryssland och blev 5-6:a och tog en plats i OS kvalet. I fredags ringde jag ett samtal till Ume Basket:s tidigare landslags pointguard Anna Oskarsson och lyssnade med henne om hur det var 1987/1988 då hon och Kerstin Skagius också i Ume Basket spelade med landslaget. Hon bekräftade att landslaget blev 7:a vid EM i Spanien. De besegrade Polen och Frankrike och blev 3:a av sex lag i gruppen. Sverige föll mot Spanien om plats fem men slog återigen Frankrike och tog plats sju och att de spelade därför OS kval i Malaysia 1988. Kerstin var startspelare i landslaget och Anna hade en stor roll. Anna Oskarsson är en av Västerbotten basketens stora spelare med 37 A-landskamper. Kerstin lämnade Ume Basket för Arvika basket 1989 och för henne blev det 150+ A-landskamper.

Såg en hysterisk basketmatch sent igår kväll i U 20 EM mellan Israel och Frankrike. Frankrike startade med att gå upp till 15 – 4 och Israel såg ut som statister men så satta de upp en helplanpress och vips så var ställningen 15 – 20 till Israel och publiken var i extas. Så vill jag och all publik att basket skall spelas oftare. Man måste våga riskera något för att vinna. Man kan inte bara spela med båda livrem och hängslen. Plan B måste vara offensiv och med chanstagning om Plan A inte fungerar. Frankrike är ett bättre lag men med ca 6000 åskådares fanatiska gapande och en speaker som hejaklack ledare samt givetvis ett enormt kämpande lag så kunde Israel vinna.

Ledarstilen i Israel är lite annorlunda. Om en israelisk bänk spelare gjorde ett misstag då blev han omedelbart utbytt. Inte för ett missat skott men en missad layup eller en missad utblockering. Starterna kunde göra misstag utan åtgärd. Ingen verkade reagera över det. Det verkade helt normalt.

Israel spelar final mot Spanien 19:30 i kväll. Spanien borde vinna med minst 10+ men allt kan hända i den publikgrytan.Varför spelar Israel i Europamästerskapen ? Kan någon förklara detta för mig. Har det med WW2 att göra ?

När det är dags för uppkast i U 20 EM för damerna då är inte Klara Lundqvist med trots att det då har gått 1½ månad sedan sista matchen i EM. Helt oacceptabelt. Hon har givetvis återhämtat sig för länge sedan och skall givetvis delta. Varför spelar vi i U 20 EM om inte vi deltar med det bästa laget. Den nya klubben Montpellier sätter antagligen stopp för spel eftersom coachen vill ha henne med på lagets förberedelser. SBBF borde sätta ner foten. Ingen Letter of Clearence för henne om hon inte spelar i landslaget.

Flammes Carolo hade en svag säsong i fjol men de laddar verkligen för den kommande säsongen i Euroleague. Rostern ser ut så här just nu: Karlie Samuelson, USA (Ucon/Chicago Sky) , Kim Mestdagh Belgien , N-E Miyem Frankrike, G Sottana Italien, A Bouderra Frankrike, S Chevaugeon Fraenkrike, F Sacko Guinea, J Salaun Frankrike, N Colhado Brasilien, de blir att räkna med i år.

I lördagens lokaltidningar var det dags igen att hylla manliga hjältar. Jeglertz för sin insats som assisterande i Kanada under VM och att Aho tror på en ny chans i NHL och så givetvis dagens B-löven. VK borde göra som op.se och lägga in en banner i tidningen där man skriver att man inte har en dag utan en artikel om B-löven.

Ha en fortsatt bra sommar