Gott & Blandat

Torsdag 18/7

Senast skrev jag om hur dåligt det står till med uppmärksammande av Umeås flyktade kvinnliga idrottare. Jag nämnde Angelica Gabrielsson och Caroline Sigefelt som inte bara är två i mängden utan de sticker ut och är goda förebilder men det finns många andra damer som förtjänar lite respekt.

Idag skriver lokaltidningen om hockeyspelaren Melker Karlsson och så givetvis om fotbollsspelaren Wennebro. Har de nya skribenterna på lokaltidningen bara intresse för hockey och fotboll ? Kanske borde jag inte ha tagit upp detta för nu lär man vara förbannad på mig och definitivt inte skriva om t ex Angelica och Carro för HOOPS kan ju inte få rätt. Kanske kan de i alla fall komma på några andra damer som förtjänar lite respekt.

U 20 herrarna lyckades ”med guds hjälp och en tandborste” vinna mot Kosovo trots 95% ego basket. Coacherna verkade från starten hålla tillbaka Panzar och Gehrke i den här matchen. Gehrke fick under tio minuter. Lundqvist spelade inte alls. Återhämtning, skador vem vet vad som låg bakom.

Svenska guards växer verkligen inte på träd de nuvarande har tom dålig teknik. Playmakers saknas helt. Skyttar finns men de skjuter vid fel tillfällen. På fredag blir det Slovakien om plats 9 – 16. Snacka om fiasko.

Att Södertälje skriver fast Kermoury blott 15 år på ett femårskontrakt är ren business. Han är en stor talang men det är inte det som är huvudorsaken. De ser givetvis möjligheten att tjäna stora slantar när Real Madrid eller någon annan storklubb vill ha honom. Jag klandrar dem inte. Det verkar snarare som att Sköna Gröna verkar vara ordentligt på tårna när det gäller att ta tillbaka statusen som landet basketklubb nummer ett med sin satsning både på dam och herrlaget. Norrköping har utmanat dem sedan de fick sin fina arena men nu när de har tappat fart försöker Södertälje knipa marknadsandelar. Moses uppe i Luleå får lov att ta sig en rejäl funderare på hur man skall utmana SBBK. Det räcker inte med det man nu har.

Kroppsspråket hos DT börjar mer och mer likna en italiensk diktator. Kolla själv.

”Vi säljer mycket bilar men lönsamheten har minskat” sade Volvo chefen idag. Borde inte lönsamheten öka då ? Om lönsamheten går ner samtidigt som försäljningen går bra då borde nog chefen ”ta sin mats ur skolan”.

Det dök upp några kvinnliga fotbollshjältar som har synpunkter. Då hakade lokaltidningen på direkt. Personligen tycker jag att deras agerande är lite väl sent påtänkt. De borde ha ställt krav när de var aktiva och stora stjärnor. Nu har de inget inflytande längre. Dagens stjärnor tycker nog att dom gamla stjärnorna var för mesiga. Men det är ok att de har åsikter. Inte har HOOPS något inflytande längre men åsikter kan jag och de gamla fotbollshjältarna få ha.

SVT satsar mer och mer på serier och kulturprogram och tappar mer och mer bra sport. Jag hoppas att de inser att de måste börja satsa på bra TV sport som de har råd med (basket, volleyboll, pingis, badminton) och inte slösa alla pengar på hockey VM och fotbolls VM.

Om du tittar på U 20 EM för herrar och har sett U 18 EM för damer så kanske du har noterat att det inte syns några svenska domare alls. I fjol tog jag reda på vad det beror på och svaret är ekonomi. FIBA betalar 650 Euro och givetvis resa, mat och logi men för en svensk är 650 Euro inte tillräckligt för att vika en dryg semestervecka för domarskap. De som dömer kommer till 75% från länder där 650 E motsvarar flera månadslöner så uppdragen är för många väldigt lukurativt.

Fredag 19/7

Tittade på U 20 herrmatchen mellan Serbien och Grekland. Teknisk skicklighet och taktisk färdighet. Båda lagen spelade olika zonpressar under hela matchen. Sådan basket kan tom jag betala för att se för den är publikfriande och både fylld med tempo och smartness. Publiken skulle älska att se basket i Sverige om coacherna skulle våga spela mer pressande försvar alltså både man man och zonpress men det vågar man inte. I fjol sade en coach till mig att zonpress går det inte att spela i BLH det är mer för ungdomslag. Jag är fortfarande chockad. Det är tveksamt om coacher som har den åsikten är mogna uppgiften.

A3 och Luleå BBK fick samma trista seedning som i fjol. Det finns i och för sig många bra lag även i öst det vet vi redan efter att ha sett t ex Botas och Cukurova i fjol men det spelas riktigt bra och lite modernare basket i den västra gruppen tycker jag. Återigen går vi miste om lag från Frankrike, Spanien, Belgien och Tyskland. Jag skulle inte bli helt förvånad om A3 och LBBK hamnar i samma grupp. Jag funderar lite på vad det beror på att inga finska lag deltar i Euro Cup, nästan inga italienska och inga brittiska trots att de har hyfsade lag. Är det ekonomin eller är det pga att de anser att det inte ger något. Jag skall ställa frågan till dem varför de inte deltar.

Förvånad blir jag när jag ser att Cukurova platsar i Euroleague. De har tappat alla toppspelare från i fjol Ndour till Kursk, Mestdagh till Carolo, Iagupova till Fenerbache och Jewel Lloyd flyttade redan vid juluppehållet till Spanien, men de kanske har deg så att de kan bygga ett lika starkt lag igen.

Mark Basket kontrakterade Jada Terry, 195 cm, det hade jag aldrig gjort eftersom hon bara skjuter 59% från straffkastlinjen (läs Lisa Koop) . Under min tid som sportchef 2000 – 2011 skrev jag aldrig med en amerikanske som inte hade minst 75%. Bra straffkast är enligt mig ofta en garanti för kvalitet om det gäller USA spelare. Terry kommer att få stå vid linjen hela säsongen.

Telge gödslar rejält men Bengtsson mörkar när han snackar om att bara komma närmare Umeå och Luleå. Målsättningen är helt klart final och guld. Spännande tycker jag.

Även Norrköping verkar ladda trots de ekonomiska problemen. Jag hoppas att coach Taylor Lundgren inte kör med samma spelstil som han gjorde med U 18 laget då blir det ingen framgång.

Högsbo har letat och hittat en bra ersättare till Hyder. Hon heter Kourtni Perry och är lite längre men liknar Hyder i spelstilen. Hon kommer att ta många returer och även om snittet från skolan är lågt så lär det bli många på närskotten men hennes straffkast var under 50 % på Central State University så jag säger månne det. Hur blir det med Hanna Johansson ? Fortsätter hon eller är det över.

Läste nyss på sociala medier att Brown har skrivit på för en ny säsong i A3. Det var väntat men jag hade hoppats på något nytt. Det är alltid roligt med nya intressanta spelare.

Trevlig Helg