Daglig skrivklåda

Måndag 15/7

Jag har tittat lite grand på U 18 damerna som blev 4:a i B-EM och på U 20 killarna som spelar A EM under v 29. Även om damerna missade avancemang till A gruppen så spelade man i alla fall lite lagorienterad basketboll även om jag tycker att den är lite väl Region inspirerad.

U 20 herrarna verkar vara en vild grupp där alla vill göra 15+ poäng och alla vill imponera för att ”få ta sig ut i Europa”. Måste vara ett näst intill hopplöst lag att coacha. Upphausade spelare som Lemetti, Pantzar, Gehrke, Lundqvist, Persson sköt 14 av 45 mot Georgien satte 16 av 29 straffar. Blir det fiasko för U 20 herrarna och ny degradering ?

Dam EM 2021 hamnade i Spanien/Frankrike som kom med en gemensam ansökan. Efter årets publikfiasko på de flesta matcherna med tomma läktare både i Lettland och Serbien så valde FIBA givetvis att satsa på länder med stor basketkultur och garanterad publiksuccé. Dam VM spelades på Teneriffa i fjol och även där på en spansk ö blev det publiksuccé. EM har Spanien inte arrangerat sedan 1987.

Jag lyssnar en hel del på sommarpratarna i P1– direkt eller i efterhand. Idrottsprofilerna må vara stora på sitt men trista program blir det för det mesta. Nicklas Lidström, Erik Niva, Isabelle Guldén hittills var segt. Jag vet hur det är att ägna ”osunt mycket tid” till något oavsett om det är idrott eller musik eller studier men lite mer intressanta episoder i ens liv borde de kunna få ur sig. De enligt mig intressantaste hittills har varit Anders Hansen, Carina Bergfeldt, Leif Östling, Björn Runge. Undrar vad Zahui har att erbjuda den 2 augusti kl 13:03 ? Hoppas att hon hoppar över basketbakgrunden och håller sig till den sociala biten.

Tisdag 16/7

Tittade på måndag kväll på flickor U 18 finalen i EM mellan Italien och Ungern. Italien var strålande i sina attacker mot Ungerns man man försvar men när ungerskorna gick till 3-2 match up zon blev det stopp på offensiven och Ungern kom tillbaka. Det borde ha varit en helt jämn match men Italien hade enorm fördel av domarna i den första halvleken. Det jag framförallt lade märke till var alla italienska stegfel som godkändes framförallt inside. Har FIBA infört ngn ny roteringsregel med extrasteg ? Italien vann pga sin utmärkta pointguard Orsili och shooting guarden Natali båda med 19 poäng.

”Om du har guards som kan skjuta då är du alltid med i matchen” anser Mr Hoops.

Luleåtalangen uttagen i All Star Team står det i lokaltidningen i Luleå men hon är inte en Luleå talang utan en Västerås talang där hon har fostrats och fått sina grunder. Jag är från Norrbotten och jag håller alltid på Luleålagen då de inte spelar mot Umeå men jag tycker att man ibland slår sig för bröstet lite väl mycket.

Onsdag 17/7

Idag blev det en enkel skagenbaugette lunch med en av Umeås mesta kvinnliga basketspelare (30 A landskamper) nämligen Angelica Gabrielsson, 42 år. Hon började som ungdomsspelare i KFUM på Mariehemsskolan med en tränare som hette Ioannis Ioannidis och var läkarstudent på UMU. Han måste ha varit en bra tränare och ledare eftersom han fick fram många duktiga 77:or. Hon hamnade så småningom i Cometerna men när hon gick ut 9:an så sökte hon och blev hon antagen till riks BG i Luleå. Det sved att hon lämnade oss i Cometerna men hon hade ambitioner. Efter bara två år på BG flyttades hon upp i träning med elitlaget Luleå Basket där hon gjorde bra ifrån sig men när säsongen var över drog sig LBBK ur serien av ekonomiska skäl och drömmar gick i kras.

Nerike Basket med Kent Lindahl var då landets bästa lag och eftersom jag kände honom så frågade jag om Angelica skulle få komma till dem på provspel. Han var skeptisk om hon skulle ha det som krävdes men svarade ja. Jag visste att hon hade den rätta inställningen för att Lindahl skulle gilla vad han såg och jag fick rätt. Det blev flytt, några SM guld och landslagsplats på några år och efter det proffsspel både i Finland och i Spanien. Hon gjorde dessutom den snygga gesten med att avsluta karriären med spel hemma i Umeå Comets 2003 med mig som coach. Comets lyckades med att för första gången på tio (10) år besegra Luleå Basket och vi gick till slutspel.

Efter spelarkarriären har hon hunnit vara ligacoach & sportchef i Eskilstuna i åtta år, assisterande coach i U 18 och U 20 damlandslagen under den tiden och nu sportchef i Täby Basket. Min dröm är att hon kommer hem och blir headcoach i Umeå. Det spelar inge roll vilket lag det blir hon fixar det oavsett.

Har du tänkt på att när hockeyspelare (Grundström 16/7) och gamla fotbollshjältar kommer hem till Umeå på besök så blir det ofta reportage i lokaltidningarna men när t ex Angelica är hemma och hälsar på de sina då händer det ingenting men lokaltidningen har väl ingen koll på henne.

Caroline Sigefelt är ytterligare ett exempel på framgångsrika baskettjejer som inte uppmärksammas när hon kommer hem. Hon var 14 år när hon platsade i Cometernas A-lag, 18 år när hon startade i basketligan 2000. Hon hade 17 år som spelare i basketligan och är nu 37 år ung landslagsläkare för damlandslaget. Borde vara värt en story även det. Jag tror att det är sådant som ”vanligt folk vill läsa” .

U 20 herrarna föll på tisdagskvällen även mot Nederländerna och fiaskot är ett faktum. Jag har inte sett något annat lag som spelar så ”fritt och vilt” som Sverige gör. Alla övriga har mer eller mindre struktur att falla tillbaka på. Vad beror detta på ? Övertro på spelarmaterial ? Brist på ledarskap ? Har man ingen ”röd tråd” i synen på spelsätt ? Är kvalitén för låg för att spela på det sätt som man gör ? Brist på kunskap att sätta ihop ett strukturerat spel ? Brist på tid till förberedelser ? Jag skulle vilja få svar på alla dessa frågor.

Mr Hoops