Tisdag 9 juli, 2019 kl 11:57

I söndags tog jag en sväng ut till en av mina tidigare arbetsplatser nämligen KFUM Umeå:s lägergård ute på Nydala där jag både på 70 och 80 talet utbildade kids att segla med optimistjolle.

Jag var helt enkelt nyfiken på att se hur gården har utvecklats. Gårdens bärande aktiviteter byggdes upp under 80 och 90 talet och renoverades och moderniserades under 2000 talet.

Tyvärr måste jag konstatera att lägergården förfaller. Det var mycket som var trasigt dessutom skräpigt eller helt enkelt inte fräscht. Jag har ingen koll på hur många barn som deltar i verksamheten under sommaren men lägergården har varit en mjölkkossa i många år och borde skötas bättre om man vill att föräldrar skall skicka sina barn till lägerverksamheten.

Den 19 juni tippade jag följande lag i topp sex nämligen Serbien, Spanien, Ryssland, Frankrike, Belgien och Turkiet. Fyra av sex fick jag in och det är godkänt men inte mer. Både Ryssland och Turkiet underpresterade rejält tycker jag. Brittiskorna var den stora överraskningen och Sveriges fina placering ganska överraskande i alla fall för mig. Jag trodde att Serbien skulle lyfta och vinna på hemmaplan men Spaniens guards var för bra.

EM slutspelet som Sverige har deltagit i är inte bara idrott och en lek och något som är kul för deltagarna. Det blir inte kul om man inte presterar och får resultat. ”Det krävs att man presterar och då förväntas det ett professionellt uppträdande” som coach Maljkovic sade på den sista presskonferensen.

Den svenska coachen kostar Svensk Basket alltså oss medlemmar minst 100 000 bara under den senaste månaden med alla avgifter. Startspelarnas löner ligger i sina respektive klubbar säkert nära 100 000 kr i månaden så det finns anledning att ställa lite krav på dem. Det var bra att de lyckades leva upp till förväntningarna.

Jag blev också väldigt glad över att Sverige spelade i blå/gula & gul/blå dräkter. Jag skämdes vid det senaste EM slutspelet då Sverige spelade i blå/vit eller vit/blå dräkt. Vi såg ut som Finland. Jag har givetvis inget emot Suomi men hur hade det sett ut om vi hade stött på varann i den turneringen.

Kul läsning om hur USA:s fotbollsspelare och ledare hyllar Tony Gustavssons betydelse som assisterande förbundskapten. Det är lite typiskt USA. Där hyllar man ofta coachernas betydelse för utvecklingen av spelare och för utgången av en match men här i Sverige så har jag aldrig under mina 40 år som aktiv coach hört basketspelare hylla sin coach.

Under Umeå IK:s storhetstid var jag ibland och såg deras matcher. De spelade med högt tempo och med passningsskicklighet. Det var bra idrott. I söndags såg jag deras match mot Hammarby. I den första halvleken visade UIK hög kvalitet men i den andra tog gästerna över genom snabbt och tekniskt spel. UIK tappade sitt spel och blev tveksamma. Jag tror inte att laget är moget för plats 1-2 och avancemang ännu.

Godmiddag