Måndag 8 juli, 2019 kl 12:19

Finalen blev en ganska enkel affär för Spanien. Frankrike är bra men inte lika snabba och tekniska. De spanska guarderna sköt bollen i korgen om försvaret inte var tätt och om det var det då sprang ifrån de sega franska försvararna. Gruda fick inte utrymme att dominera inside och Johannes som var så bra i semifinalen försvann igen helt och hållet pga tät punktmarkering av tre olika spelare. Det fungerade till 100% eftersom Frankrike inte sätter screens för Johannes. De står bara i vägen vilket innebär att Spanien inte behöver byta i försvar.

Jag kan inte släppa Serbien mot Sverige riktigt än. Min analys till att serbiskorna förlorade semifinalen mot Spanien med ynka fem poäng är att de tog ut sig för mycket med sin helplanspress mot Sverige i 40 minuter. Det gav en utklassningsvinst med 38 poäng men det var kraftödande och stjärnorna Dabovic, Petrovic & Brooks hade inte återhämtat sig efter den arbetsinsatsen så orken tog slut för dem. Det räckte inte med storspel av Stankovic & Jovanovic. Serbien spelade sämre och sämre ju längre i turneringen de kom. Det brukar normalt vara tvärt om med bra lag – se på Spanien. Serbiskorna såg rent av lite stabbiga ut i bronsmatchen men tyvärr så var brittiskorna ännu tröttare så det blev ingen match. De var i alla fall supernöjda med en tredjeplats trots att de hamnade i den s.k dödens grupp.

Att Dabovic inte spelade i bronsmatchen väcker min nyfikenhet. Blev hon petad efter sin klantiga foul och osportsliga foul i slutskedet av semin mot Spanien som gav 3 av 4 straffkast och ett litet segerryck. Serbisk TV följde henne som en filmstjärna under och efter match och även under prisutdelningen. Kanske fick hon kritik för sitt agerande i slutskedet och avstod från att spela i bronsmatchen. Jovanovic sade på PK att det var Dabovic som meddelade dem att hon inte skulle spela bronsmatchen. Svar på den frågan varför lär vi aldrig få.

Domarnas arbete under gruppspelet i EM var mycket bra men till slutspelet blev det rena rama hasarden inför varje match. Vad kommer de att blåsa på idag och vad kommer de att tolerera. För mig är det helt klart att dessa duktiga domare måste ha fått klara direktiv från toppen om att de skulle tolerera mer i slutspelet och så blev det. Det var en oerhörd skillnad i bedömningen i playoff.

Spelarna blev ju förvånade när de fick foul trots att de gjorde en kapning. Är det så det skall vara i vår sport.

Under hela dam EM har även VM för U 19 herrarna spelats på Kreta. Att USA skulle ta sig till final och vinna den var givet på förhand men att de skulle få möta MALI i finalen var nog en stor chock för alla övriga stora basket länder. Mali spelade an snabb och atletisk basket som bara USA kunde stå emot. Det afrikanska landet är stort och har nästan 19 miljoner innevånare men är inte kända för att ha bra basketspelare. Världsrankingen är plats 68 (Sverige 54) BSKT borde kanske prata med Hassan Drame 17p, Abdoul Karim Coulibali 17p, Siriman Kanoute 16 p, Oumar Ballo 15 p, Martin Diakite 12 p.

Jag fick i helgen nys om att BSKT har planer på att sätta in stöten på en av landets tunga namn (inte Person). Jag vet inte om det återigen är marknadsföring eller om det finns någon verklig verkstad bakom det så jag avstår återigen från att nämna något namn.

Om du har tid och intresse så titta gärna på presskonferensen efter Serbien mot GB och lyssna på BG:s coach och hans kloka ord och hans härliga kroppsspråk. Det är skillnad mot den svenske FK.

Serbiens coach Maljkovic sade några ord på presskonferensen som jag hoppas att SBBF tar efter och det är hur landet tar vara på den här framgången och satsar på rätt sätt så att det kommer ut något positivt av detta.

Jag hade rekordmånga (5504) besök på HOOPS i lördags. Det finns knappast så många som är intresserad av att logga in för att lösa vad jag skriver så det var väl 4-5 tusen som googlade Gomez och då råkade klicka in sig på HOOPS av bara farten. Besökstiderna var rätt höga trots allt så några kanske google och översatte texten.

Ha det gott