Lördag 29 juni, 2019 kl 12:56

När halvtidssignalen ljöd var det skratt och leenden i det svenska laget och jag vet att spelarna slappnade av. Det är livsfarligt i all sport. Om ledarstaben uppträdde på liknande sätt det vet jag inte men i den intervjun som Gomez gav till SVT efter matchen så var han nonchalant i sina svar och dessutom tog han ut avancemanget till åttondelen i förskott. Han borde veta att det kan inträffa att Montenegro vinner även om det är osannolikt. Det verkade som att han inte brydde sig särskilt mycket över förlusten. Han uppträdde inte professionellt. Undrar om han hade varit kaxig om det hade blivit vinst.

Jag vet inte var coach Gomez egentligen står. Han är en gåta för mig. Han borde vara en ok matchcoach med tanke på meriterna men det är han inte. Matchade bänkspelarna för länge idag igen. Hade kvar starters på bänken för länge. Tog inte timeout direkt när Tjeckien började spela bra i starten på andra halvlek. Spelade zonförsvar med 2.30 kvar med underläge med 11 poäng när Sverige behövde pressa för att få bollen. Tog med sig timeouter in i omklädningsrummet när matchen var över. Verkar vara en medgångscoach som är bra när han har bra spelare som spelar bra och det går bra.

Han gjorde några bra drag i matchen i första halvlek när det var flyt i spelet såsom att spela zon efter en tjeckisk timeout. Det draget gav genast bollen och poäng. Därefter bytte man direkt till man man och det gav ytterligare en steal och poäng. Var det Gomez som kom med det eller någon annan ?

När Tjeckien ändra försvarsspelet vid pick och rull situationer då gjorde man ingen förändring i alla fall vad jag kunde se. Återigen ett tecken på att han bara kan coacha i medgång.

Att förlora andra halvlek med hela 41 – 20 tycker jag inte är acceptabelt. Förlust med 71 – 64 mot en toppnation är ok men inte när man inte gör något för att ”stoppa blödningen”. Respekten för ledarskapet sviktar och det lilla självförtroende som hade byggts upp är snabbt bortblåst.

Varför kliver inte coachen fram och tar ansvar och gör som coacher brukar göra. Hos oss verkar det vara Eldebrinkarna och Zahui som får kliva fram och förklara och försvara. Är han en coach som bara ler och inte är nåbar ?

Tjeckien är ett bra lag precis som jag skrev i HOOPS igår och de visade sin verkliga potential i andra halvlek. Då spelade de som mot Frankrike i första halvlek och dominerade men föll till slut ganska programenligt i den matchen.

Att besegra Frankrike på söndag kväll blir ett mission impossible för Sverige. Montenegro hade ingen chans mot dem och Tjeckerna tappar knappast mot Montenegro så det blir plats tre och åttondelsfinal och steg 1 som var ett krav är avklarat. Förbundsfolk har snackat mycket om topplaceringar. Det är nu dags att leverera men det är inte dom som skall spela utan spelarna.

Det som är mest negativt hittills med EM matcherna enligt mig är det är att Lundqvist och Magarity som har fått en hel del speltid inte alls verkar hålla på den här nivån. I klubblagen har de varit stjärnor under 18/19 och är lite väl överskattade på den här nivån och det har du som har läst HOOPS i vinter sett mig skriva tidigare.

Undrar om någon noterade att Umeå faktiskt hade en representant på planen igår. När Abdi blev skadad då var det min tidigare spelare och numera läkare Caroline Sigefelt, 36 år, som tog hand om Abdi. Carro blev a-lagsspelare i Cometerna redan som 14 åring och hon tog sig ända till junior landslaget. Hon spelade i damligan från 2000 och avslutade sin aktiva karriär i Norrköping 2016 om jag minns rätt.

Förresten Pinto sade i pausen under den första matchen mot Montenegro att vi har ”stabila situationer”. Vet någon vad det är ? Informera mig om det i så fall. Det fattas bara att man börjar prata om att ”vinna dueller” som är det nya modeordet inom svensk fotboll.

Om du inte såg Serbiens match mor Ryssland igår då tycker jag att du skall ta en titt på den. Snacka om tuffa serbiskor. Då kan man snacka om att vinna dueller. De spelade helplanspress och stenhårt försvar hela matchen mot ett bra ryskt lag och formligen kämpade ner dem med 77- 63. Serbien spelar hemma inför en högljudd och fanatisk publik så trycket på domarna är hårt. De blåser inte en enda foul på serbiskorna som är petig utan det är snarare risk för benbrott eller dödsfall i alla kampsituationer. Nu fattar du varför jag tippade och fortfarande håller Serbien som vinnare av EM 2019. I Ryssland och på Balkan är det svårt att vinna.

Ryssland har överraskande två förluster och måste nu vinna mot Belarus på söndag annars är det över och ett gigantiskt fiasko som knappast ens den meriterade tyske coachen Olaf Lange kan överleva. Ryskorna försöker spela run and gun basket men det håller inte riktigt på den här nivån men mot Belarus räcker det långt.

Den serbiska coachen Maljkovic visade upp sitt sedvanliga stenansikte och ett taktiskt rävspel på hög nivå. Några spel var helt otroliga och frågan är om det var improvisation eller intränade varianter. Man får bara se dem en gång och det ofta efter en timeout. Ett litet snett leende från henne syntes i rutan vid ett tillfälle och det var när en domare tog en foul på Butulija fd Luleå BBK, som gjorde en suverän match.

Lettland lyckades få igång lite spel och besegrade Iagupova så man klarar att ta sig till åttondelen och det var starkt gjort av hemmanationen. Guarden Dikaioulaku gjorde otroliga 33 poäng men det som var avgörande för Latvia var enligt mig förre UD spelare Melnika som gjorde hela 18 poäng. Ungern visade återigen klass och vann mot Italien och är klara för avancemang och om de även vinner mot Turkiet så är de gruppvinnare och klara för kvarten. Jag tror att de fixar det men turkiskorna spelar med ”kniven på strupen”.

I halvtid fick vi på SVT lyssna på Jonas Morin som representerar Mouse Nation klacken. Han är en bra ambassadör för basketsporten men det var inte han som uppfann 4 mot 4 spel i den formen.

I Umeå Kommun har vi bedrivit vår egen speciella ”Kommunserie = vår Easy Basket” från åk 3 – 6 sedan 80 talet där lagen spelar 4 mot 4 och där alla skall spela minst en period. På 00-talet kom Easy Basket konceptet och Kommunserien tvingades vi lägga ner. Den enda skillnaden är att poäng inte räknas och att inga tabeller redovisas. Frågan är om det verkligen har någon större betydelse. Det som alla vet det är att barnen vet vem som vinner och vilka som är bäst i alla fall.

Vi håller tummarna för Sweden även i morgon