Fredag 28 juni, 2019 kl 10:54

Tjeckien skakade Frankrike rejält men det finns chans till vinst om Sverige kan spela försvar på samma sätt som i gårdagens match mot Montenegro men Tjeckien är bra. Laget coachas av Slovaken Stefan Svitek som var head coach för Slovakien då de spelade EM kval mot Sverige i Umeå 2007. En mycket krävande coach på träningar (jag var där så jag vet).

28 – 35 till Tjeckerna i halvtid och slutligen 71 – 64 till fransyskorna fick nog den svenska ledningen att fundera lite extra. Tjeckien spelar strukturerat och smart. De spelar rörligt och släpper bollen till rätt spelare för det mesta. När det finns läge för fastbreak då springer dom. Laget spelar med balans. Skyttet är som väntat högklassigt hos dem. Defensiven mycket stark. Tjeckien idag blir en svår nöt att knäcka. Det blir svårt för SWE att ta offensiva returer så det gäller att ha kvalitet på avslutningarna. Jag skulle bli rejält positivt överraskad om SWE vinner mot TJE.

Sveriges match mot Montenegro blev betydligt enklare än väntat. Jag tror att de hade gjort bättre ifrån sig om deras coach guarden och storspelaren Jelena Skerovic hade bytt om.

Montenegro verkade inte alls vakna och redo för match i starten mot Sverige igår. SWE fick chansen och tog den och fick dessutom lite flyt och de som inte förstår sig på basket tyckte nog att det var över när det stod ca 23 – 8 och MON hade skjutit 0 – 9 på treorna.

Med dryga tre minuter kvar av period två sätter MON upp det som jag oroade mig för i gårdagens HOOPS nämligen ett gammalt hederligt orörlig 2 – 3 zonförsvar som inte borde innebära några stora problem men det blev det och helt plötsligt stod det 31 – 23 i halvtid.

Givetvis pratade den svenska ledningen mycket om hur de skulle spela mot zonen så självklart spelade MON inte zonförsvar i starten av den andra. Det skapade ny kaos och de närmade sig stadigt till 35 – 30. Gomez tog time out. Jag trodde nog att MON då skulle byta försvar till zon igen men de väntade för länge , SWE fick lite kvalitet på skotten och gled ifrån till 15+ och då tyckte även jag att det var över och att man kunde matcha bänken.

I första halvleken matchade man lite naivt 11 av 12 när man kände sig överlägsna och det höll på att kosta. Laget har inte den bredden.

MON spelade dåligt försvar som SWE utnyttjade ganska effektivt. SWE spelade stundtals riktigt bra försvar och jag tycker att dubblingen ute i banan vid pick & rull situationer var bra.

Av SWE:s 25 turnovers kom 9 från Zahui & Halvarsson pga de hoppackade situationerna som uppstår när de satsar på avslut nära korgen trots att det är trångt. Den här gången gick det trots allt ganska bra. De borde passa ut till skyttarna lite fler gånger. Både Z&H var för övrigt klart godkända. Abdi för ego som vanligt och det ger ofta utdelning till sist. Eldebrinkarna stabila liksom Lloyd.

När MON gick tillbaka till zonförsvaret så fick SWE äntligen igång sitt zonanfall som bygger på en gammaldags klassisk ”handbollsupprullning” vilket förresten är samma anfall som A3 har använt mot zon i vinter.

Det blev till slut en ganska stor seger med 67 – 51 och det berodde dessutom på att det var duktiga domare som såg till att det blev rättvis bedömning och som vanligt fick det laget som klagade mycket på domarna lite färre domslut med sig.

EM starten bjöd mig på några lite oväntade resultat. Jag vet att Ungern är bra men segern mot Slovenien var snygg. Letterna har inte med Steinberga och Basko och de fick inte med Peddy så England kunde vinna ganska säkert. Tyvärr så blir det nog tre raka förluster för hemmanationen. Meesseman hade uppvisning mot Ryssland och när även Kim Mestdagh äntligen fick till spelet så kunde Belgien ”skrälla”. Italien kunde vinna mot ett svagt spelande Turkiet trots att italienskorna inte spelade bra. Crippa som inte ens startar i klubblaget Schio var dominant. Spanien vinner allamatcher i ”dödens grupp” men i finalen……..ja hur blir det med finalen. Jag har tippat Serbien i topp men de hade ”hemmatur” och vann mot Belarus med bara 55 – 53 och de såg inte tillräckligt bra ut för att vinna guld, men vi får se. Det var en ruffig match som domarna hade svårt att kontrollera och bedöma. Du förstår vad jag menar med det.

Vi håller tummarna för Sweden