Söndag 9 juni, 2019

En hel veckas uppehåll med HOOPS innebär att man samlar på sig en hel del intryck och åsikter så här kommer en dos.

Lite kul är det att WNBA mästarna från 2018 Seattle Storm även i år ”gör reklam för Sverige” med texten Swedish tryckt stort på bröstkorgen. Det är inte tänkt som reklam för Sverige men kul är det i alla fall. Stewart & Bird är inte med i år så det blir svårt för Storm att upprepa mästartiteln. Jewel Lloyd som besökte Umeå i höstas med Botas spelar i Storm och ligger 8:a i skytteligan med 15.2 poäng i snitt så det känns bra att ha hennes autograf efter besöket i Umeå.

Att Adam Rönnqvist går till Vettarna det var oväntat men att Daniel Johansson också lämnar Jämtland tycker jag är en bomb. Brorsan Adam Johansson var på provspel i Umeå och är tydligen också sugen på en flytt. Vad beror det på att spelare verkar vilja lämna Jämtland ? Beror det på att andra föreningar betalar högre löner eller beror det på att Gehrke blev kvar ? Är det något annat ?

Trots att farsan är sportchef i Jämtland så vill Johansson grabbarna lämna laget. Det sänder konstiga signaler och det går inte att undgå att fundera på orsaken. Jämtland satsar återigen på fem kanske sex utländska spelare. Kanske är det så att de svenska talangerna tycker att det är bäst att flytta till en förening där man får hyfsat betalt och i alla fall får spela. Jag tycker att de tänker rätt.

Rönnqvist har skrivit på för Vettarna med en öppen klausul till Europa om det dyker upp en bra alternativ. Jag tippar att Jämtland krävde ett slutbesked lite för tidigt och det avgjorde. Lite som när Vesterberg lämnade Luleå BBK till förmån för UD för några år sedan.

Lite nesligt var det nog för Luleå BBK att inte heller Asoro skriver på för dem. Det berodde troligtvis på att kontraktet inte var tillräckligt bra. Efter många år ute i Europa så var hon troligtvis A3:s dyraste spelare och inte har priset gått ner.

Det finns några 19-20 åriga tjejer i Umeå som har tränat bra i sex-sju år och spelat div två basket i fem år och som är motiverade att satsa då tycker jag att det är helt rätt att de nu får chansen av A3 även om div ett spel borde ha varit nästa steg men nu finns inget sådant lag i Umeå. Jag tycker inte att de skall nöja sig med att bara få träna med dem. De borde kunna få 10-15 minuter speltid mot minst hälften av lagen i BLD. Om de bara får spela med 3-4 starters då klarar de av uppgiften. Både Dellbro, Sandberg och Andersson är fysiskt mycket vältränade och på samma nivå som de som spelade i ligan i fjol, dessutom har alla tre ett brett skills register.

Jalmby gick i veckan ut med att BSKT kommer att satsa på fem utländska spelare kommande säsong. Med fem utländska spelare i BSKT truppen tar sig nog de svenska spelarna som var med i fjol en funderare på om de är beredda att träna 8 – 10 basketpass i veckan och sällan syna parketten. Detta är ett dilemma för alla klubbledare. Vad skall en förening egentligen satsa på ? Att bygga upp något för framtiden eller för kortsiktig framgång ?

För basketens bästa i Umeå vore tre bra amerikanska spelare och till det ett par bra lokala spelare plus de talanger som finns i Umeå en spännande satsning men så blir det inte. Det verkar vara ett axiom att man alltid skall till slutspel om man spelar i den högsta ligan. Norrköping baissar hårt sina chanser inför kommande säsong och menar att målsättningen är att hålla sig kvar. Snacka om att mörka. Chuck måste ha ett bra avtal eftersom han väljer att stanna kvar trots det ekonomiska stålbadet som deras lag får gå igenom kommande säsonger.

Jonas Fredriksson har nämnts som tänkbar ny coach i Högsbo. Jag tror inte att det är en bra idé. Han var en utmärkt spelare och är säkert en bra coach också men jag tror inte på ett upplägg med pappor som coacher oavsett deras kunskaper. Inte gärna på ungdoms nivå och absolut inte på elitnivå. Han har dessutom två döttrar i laget. Det blir ofta fel i kittet som håller ihop ett lag. Kommunikationen med övriga spelare kan slira lite. Egna barn har en tendens att hållas tillbaka av en del pappor för att ”övriga laget inte skall tycka att de blir favoriserade” samtidigt som vissa pappor inte tvekar att ”matcha sina barn som om de vore ofelbara”. Det blir helt enkelt ofta lite fel.

På tal om coacher så kanske du minns att jag för två år sedan när Mershon var skadad spekulerade i om det inte snart var dags för henne att kliva in och bli coach i stället. I måndags kom info om att hon inte spelar till hösten. Jag blir inte helt förvånad om Mershon blir Enjebos nya assistent coach. Hennes basketkunskap är stor och hennes inflytande på laget har säkert funnits sedan tidigare eftersom hon har varit lagkapten. När Mershon kom till Umeå från Litauen då var hon en riktigt bra spelare men dubbla korsband skador har satt sina spår. Hon har inte kunnat göra sig själv rättvisa under de senaste 3 åren. Årets bästa match gjorde hon kanske i grundserien borta mot Telge då hon i det närmaste raderade ut Lundqvist med sitt fina defensiva spel.

Zahui borde ansluta till landslaget genast och spela in sig liksom Vaadeva från Sparks till Ryssland. Jag har sett de fyra inledande matcherna. Hon spelar mycket eftersom hon är stor men laget är svagt och lär ligga i botten hela säsongen. Hennes en mot en defensive är svag, utblockeringen och returtagningen ok och skyttet likaså men övriga i laget passar inte henne när hon är fri. I den andra matchen fick hon den förta passningen av en lagkamrat efter 12 minuters speltid. Kanske är lagkamraterna bara enormt egoistiska eller så litar de inte på henne. Du som läser HOOPS vet att jag är tveksam till Zahuis storhet och starten på årets WNBA har förstärkt min åsikt.

Innebandylagen i Umeå som spelar i Superligan presenterar sina lokala nyförvärv på löpande band men det är enkelt när utbudet är så stort och när spelarna verkar duga i den s.k Superligan trots att många kommer från div 1 och ibland tom div 2. Dessutom är de billiga. Gratis utrustning och lite lunchkuponger verkar räcka för att skriva på ett flerårskontrakt.

Piteå IF dam har ett speluppehåll från 23 maj till den 23 juli pga ”fotbolls VM samt semester”. Hur kan det vara möjligt att man är så otroligt traditionella och pinsamma i säsongsplaneringen. Två månader uppehåll när fotbollsplanerna är som grönast och bäst.

Östersund FK har fått sitt rattfylla case och de gjorde givetvis det enda rätta och avslutade kontraktet med målvakten direkt.

Moi Moi