Måndag 10 juni, 2019

Efter ett par veckor med sparsamt med HOOPS så är jag åter på G och kommer att kommentera och filosofera om basketen samt annat lite då och då. Hur ofta det blir det återstår att se.

Fjolårsspelarna Danielle Elvbo, Isabell Edholm, Sandra Hansson är klara för A3 inför den kommande säsongen. Dessutom har Moa Dellbro och Matilda Sandberg lyfts till ligalagets trupp. VK:s basketblogg skrev att Brown, Lawrence, Ivezic och Modig är aktuella att vara kvar.

Lawrence har potential om hon blir jämnare och slutar chansa i försvar och på så sätt dra på sig naiva fouls eller bli överspelad. Ivezic var väldigt otränad när hon kom till A3 och kom aldrig ifatt. Kanske kan hon bli en faktor nästa säsong med 6 månader hårdträning i kroppen. Modig var riktigt bra innan skadorna men två säsonger utan spel pga skador innebär att hon behöver minst ett halvt år innan hon kan prestera 100% på elitnivå. Brown kanske blir kvar pga sin sambo men nej. Laget behöver en ny pointguard. Tyvärr så lär det inte hända.

Det måste in nya namn i laget för att öka intresset i Umeå. Om laget klarar av att slutgiltigt betala sina skatter då kanske lite av respekten kommer tillbaka från UmeSvensson. Dessutom tror jag att laget måste börja spela snabbare och rörligare. Stillastående basket drar ingen större publik se bara på herrlagen som tappar publik. Där gapar läktarna tomma vilket innebär att hemmamatcherna blir nästan lika dyra som bortamatcherna pga domarkostnaderna, som var 22.000 kr per match för BSKT under 17-18 och det har inte blivit billigare.

För A3 gäller det att hitta något riktigt bra för att få tillbaka de trogna 300+ publiken. Jennie Saunders, Santa Okockyte, Brianna Kiesel där har vi tidigare spelare i Umeå, som har charmat publiken och har varit nyckeln till framgång. Titta på Luleå. Smart, Butulija, Vanloo var alla tre bra och lite spektakulära och då hade Luleå mycket mer publik än vad de har idag. Nu är det bara de trogna som går på alla matcher.

Sveriges damer hade ingen chans mot Slovenien nyligen. Jag vill bara uppmärksamma er på att Slovenien hade svårt med den nya unga Finland i EM kvalet så det gäller att passa sig för Suomi. Ingen i det finska laget och ledningen har glömt hur utspelade och utskrattade de blev i Luleå för ett och ett halvt år sedan. De kommer att vilja få revansch så småningom. ”Skrattar bäst den som skrattar sist”

Sveriges seger mot Storbritannien i lördags var stor. Kan Magaritys ankomst i laget ha betytt så mycket. Det blev helt plötsligt ett helt annat spel med en lång som kan skjuta från lite distans och dessutom tar returer. Kanske betyder Zahui detsamma för laget för i landslaget får hon bollen och har grönt ljus att skjuta från down town. Enligt mig borde hon spela mer nära korgen. Hon har inga mowes men kan rotera och skjuta och det räcker långt med hennes längd. Måste ha varit en run and layup game eftersom Asoro gjorde 12 poäng. Det överraskar mig om hon platsar men om ledningen vill ha fysiska spelare då tar hon den 12:e platsen före Vesterberg.

Tittade på semifinal ett i den spanska ACB ligan mellan Real Madrid och Valencia. Taylor startade som vanligt och gjorde lagets fem första poäng. Han är coach Lasus favorit försvarare och har alltid uppgiften att försvara mot alla lags bästa skyttar. Taylor stannade på 12 poäng varav en 360 dunk då de vann med 94 – 72. Nästa match går i Valencia och blir säkert en annan historia men jag har svårt att se att de skall kunna vinna en match mot Real. I den andra semifinalen hade sensationslaget Zaragoza inget att sätta emot Barcelona så finallagen lär bli el blanco och barca.

NY Liberty tog sin första seger mot Las Vegas i natt med 88 – 78 och Zahui spelade hela 30+ minuter. Undrar om de släpper iväg henne till EM nu ? Hon verkar ha en viktig roll i laget och laget måste vinna fler matcher nu direkt. Publiksiffran var ynka 1447. Med tanke på vilka spelare som spelar i Vegas så var det en tung skalp av NYL. Cambage, McBride, Aja Wilson, Plum, J Young är inte lätta att handskas med. Jag tippade Las Vegas i toppen innan seriestarten.

I morgon kväll spelar Sverige sin premiär i fotbolls VM och det mot Chile. Alla verkar tro att det blir en vinst men jag såg Chile vinna med 1 – 0 mot England i Brighton för två veckor sedan. Chile spelade snabbt och tekniskt bättre än vad Sverige brukar spela och när de inte hade bollen då spelade de med hög press och det brukar inte Sverige gilla.

Trevlig Sommar