Torsdag 31 januari, 2019

Torsdag 31 januari, 2019

Åtta timmar kvar till uppkast mellan A3 och Luleå BBK när jag skriver dessa rader. Jag tittade in en kort stund på Luleås morgon skottpass och noterade att endast åtta spela deltog. Barthold var med så hon lär spela och ge järnet som vanligt.

Tänk vad åren går. Jag minns henne som ung 16 årig talangfull spelare i Sundsvalls damlag, som fick det otacksamma uppdraget att spela försvar mot den eleganta amerikanskan Sharon Mitchell som då spelade i Umeå Comets. Barthold gjorde det bra men Mitchell var för bra.

I kväll får troligtvis Barthold spela mot Degbeon. Båda är väldigt fysiska men Degbeon mer atletisk. Barthold får det tufft med returerna. Jag gillar verkligen Barthold som spelare det enda jag inte gillar med henne är tjuvknepen och att hon ligger på golvet för mycket i onödan.

Reid får ta hand om Lawrence och tvärt om och det kan bli tufft för Lawrence är en atlet och om inte Reid spelar med smart fysisk kontakt då får hon det svårt. Konstigt nog tycker jag att Lawrence inte gillar att möta fysiska spelare och foular då ofta ut sig. Lawrence chansar även för mycket och det kostar mot en spelare som Reid.

Ponturo som kan vara riktigt elak och bra i försvar får uppdraget att ta hand om Brown, Houser får Mingo men Mingo är lite för snabb för henne om hon spelar attackspel så det kan bli problem. Nnamaka får Mershon eftersom hennes snabbhet inte är vad den har varit efter skadorna. Nnamaka kanske kan kontrollera henne utan att spela för nära. Felixova kan klara av Dedic och kanske får hon testa mot Degbeon men det blir svårt för henne. Aliminaite spelar bara om det blir zonförsvar från Luleås sida.

Eftersom Luleå har åkt ner dagen före och har inte med sig några bänkspelare så satsar de allt på att vinna idag. Visscher kommer att toppa hårt med 6-7 spelare. Jag hoppas att båda lagen spelar tuff man-man försvar för då blir det en sevärd fight och det bästa laget vinner.

Det finns stor risk att det blir en långsam taktisk match som definitivt inte blir i publikens smak men vi hoppas på det motsatta. Inget lag har vågat spela helplanspress i Umeå i år. Varken hemmalaget eller gäster. Det är för mig svårt att förstå varför man inte gör det ofta med så breda och starka trupper. Senast i tisdags såg vi wettarna choka när BSKT satta in helplanspressen.

A3 ser sin chans till hemmaplansfördel i slutspelet och måste därför också satsa allt på kort rotering och vinst. Det bör bli en rejäl drabbning som egentligen kan sluta hur som helst. Därmed är det slut på filosoferandet i HOOPS inför matchen. Må laget med den bästa inställningen vinna.

Förresten jag känner flera som bor i Umeå som väljer att se matchen på vk.se i stället för att betala mer för att se den live. Jag hoppas att både BSKT och A3 gnuggar sina geniknölar och tillsammans försöker lösa publikproblemet.

Varför kommer så få till hallen ? Det kan inte bero på avsaknaden av restaurang eftersom herrlaget har dragit publik tidigare. Damerna har aldrig haft snitt över 350. Det måste bero på något annat. Kan det vara så att inte ens basketungdomar och basketföräldrar känner samhörighet med elitlagen ? Om det är så då gäller det att fundera på hur man kan göra något åt det.

När TTT Riga spelade hemma mot Carolo Basket i Euroleague i höst då vann de med 31 poäng och fransyskorna såg ut som rundningsmärken. Den lilla rultiga Bouderra hade ingen chans men igår kväll fick jag se en makalös match där Carolo hade 55 – 30 ledning redan i paus och vann med hela 100 – 75. Bouderra var lika rultig men kvick som ett kvicksilver, skicklig och gav inte TTT Rigas Peddy någon möjlighet att dominera.

USK Prag skrällde genom att tillfoga stjärnlaget UMMC deras första förlust och anledningen till det heter tempo furioso som inte UMMC gillar och Alyssa Thomas som var otroligt bra liksom Elhotova. En riktigt bra dammatch som du kan hitta på youtube om du vill. Kursk vann borta mot Fenerbache men de fick ge allt för att vinna med 71 – 75. Stewart gjorde 33p/9r. Många lag är vässade nu.

Bakken Bears körde över finska Kataja med otroliga 102 – 58. Kataja slog gruppledaren Saratov i den senaste matchen hemma med 88 – 80 så du fattar hur det kan svänga även på elitnivå. En väl genomförd taktik är ofta avgörande. I den sista matchen nästa onsdag kl 18:30 har Bakken Bears hemma match mot Saratov. Den missar jag inte även om båda lagen redan öär klara för slutspel.

Godmiddag