Onsdag 30 januari, 2019

Onsdag 30 januari, 2019

Basket är en härlig sport där man kan få se de osannolika vändningarna ganska ofta. Fotbollsledare och hockeyledare försöker alltid prata upp sina sporter med att säga att ”allt kan hända i fotboll” osv men de sporterna är så lite nervpirrande så att min puls aldrig passerar 100. Innebandyn är faktiskt betydligt mer oförutsägbar där bollen ofta far omkring som en flipperkula och man vet aldrig var den skall hamna.

BSKT har bjudit fansen på några otroliga vändningar under åren. Jag minns särskilt en match mot Solna Vikings som var otrolig med bl a ett avgörande halvplan skott av Krayem och 31 – 0 och totalvändningen mot Jämtland för några år sedan för att inte tala om vändningen och vinsten borta mot BC Luleå för en månad sedan.

Jag skall ärligt erkänna att jag var på väg hem i den tredje perioden. BSKT spelade utan hjärta och hjärna. De spelade ”som på träning”. För mig innebär som på träning att BSKT spelar med dåligt fotarbete, kladdar och foular hela tiden, tar tokiga avslut, springer för långsamt och slarvar med screen sättningen. Listan kunde vara längre. ”Som man tränar så spelar man” är en tes som brukar stämma. Nu har BSKT vunnit fyra av fem matcher så tesen kanske inte stämmer, men jag hävdar att laget skulle vara bättre om de skulle skärpa till en del detaljer.

I den fjärde perioden började BSKT spela aggressivt försvar över hela banan och det var rätt medicin mot ett lag som redan hade räknat hem vinsten. Jag tror dessutom att det skulle vara rätt medicin mot fler lag i ligan.

BSKT gick ganska snabbt ifatt, spelade bra och hade dessutom flyt, men Wettarna svarade med några fina attacker. När de efter en time out lyckades posta upp Mathieu och lura honom att ta sin femte foul då jublade wettarna och trodde att det var över eftersom de lyckades få bort BSKT:s iller som de inte kunde få grepp på.

Wettarna ”firade” faktiskt efter varje poäng i det läget men BSKT gav sig inte utan kvitterade och hade chans att gå ifrån men missade både lay up lägen och straffkast.

Med 98 – 98 på tavlan och ett par sekunder kvar fick Dunston ett hjärnsläpp och foulade Gilchrese när han tog sista skottet. Det blev givetvis straffkast och den gode Eric bränner inte ett sådant läge.

På wettarnas hemsida tycker man att Gilchrese fiskade till sig en foul men i ärlighetens namn så var det Dunston som tog ett felbeslut som blev kostsamt. Coach Balibreas gest säger allt om vad han tyckte om Dunstons agerande.

Wettarna gjorde en nästan perfekt match med sex spelare på tvåsiffrigt, hög skottprocent, bra returtagning och få turnovers. De var lite lite lite bättre än BSKT i nästan alla kolumner utom den sista sekunden då Gilchrese avgjorde.

Det som var tragiskt det var att publiken inte var större än den var och den var inte ens nära den siffra som uppgavs i samband med matchen. Man hade väl räknat in alla säsongskort som inte var på plats. Jag är i alla fall ganska säker på att de som var på plats kommer igen torsdag den 7 februari då BSKT skall ta sig an Gehrkes lag igen. BSKT är rejält sugna på att få vinna mot Jämtland minst en gång även i år.

I morgon är det dags för årets första möte mellan A3 och Luleå BBK. Jag skrev redan i början av säsongen att Luleås amerikanska guardpar Houser & Hall inte alls håller samma klass som fjolårets. De har iofs spelat ganska bra i vissa matcher men motståndet har inte varit särskilt bra. Unga svenska guards kan inte sätta press på dessa damer mer än med fulspel och det håller inte länge.

A3 är klart starkare på guardsidan med Mershon, Brown och nu även Mingo, Luleå är starkare på forwardsidan med Reed och Nnamaka frågan är vad A3.s Degbeon och Dedic kan göra mot Luleås ”drakar” inside. Om Luleå satsar på man – man försvar då är A3 definitivt med i matchen. Om Luleå spelar smart matchup zonförsvar då blir det trögare för A3. Om Luleå kan få ut max av Aliminaite då är det helt jämnt. Matchen har stor betydelse för båda lagen så det är bara att hoppas att inte VK läsarna väljer livesändningen på nätet utan plockar fram lädret och ser matchen live i gamla slitna Gammliahallen. Det kan bli en av årets bästa matcher.

Noterar i dagens NSD.se att Luleå damerna har börjat scanna marknaden efter en ny guard. Jag förstår deras oro. Jag tippar att de pratar med guards som har spelat med dem tidigare och som de känner till.

I kväll är det skandinaviskt derby i Euro Cup mellan Bakken Bears från Åhus i Danmark mot Kataja Basket från Joensuu i Finland. Gå in på FIBA Youtube och kolla på matchen du också kl 18.00. Om du föredrar bra dambasket då tittar du på Carolo Basket mot TTT Riga i Euroleague kl 19.00. TTT Riga spelar en härlig smart basket som alla lag har svårt att få grepp på.

Godmiddag