18 Januari, 2019

Fredag 18 januari, 2019

Halleluja vad skönt att BSKT lyckades knyta ihop säcken på slutet. När både Nilsson och Gilchrese fick lämna pga fem foul med nästan tre minuter kvar trodde jag inte att lagets kulle kunna stå emot men de som var kvar på plan kämpade väl och lyckades.

Det går inte att gnälla på domarna heller om deras femte foul. Nilsson knuffade Solevic i ryggen och Gilchrese slog mot Solevic som gjorde en snygg steal och förtjänade en foul men inte en osportslig.

Många klagade på foul fördelningen i halvtid, som var dubbelt fler på BSKT än på gästerna men försvarsspelet var inte bra. För lite fotarbete och för mycket handarbete innebär obönhörligen många foul. När krutröken skingrade sig var ställningen 29 – 24 i antalet foul i den minst sagt heta matchen. Båda lagen med två utfoulade och BSKT med fyra på fyra foul.

Jag tycker att domarna klarade uppgiften riktigt bra trots allt. Det var en svårdömd match särskilt i andra halvlek med mycket tätt försvar, knuffar, fasthållningar, kontakter i screen situationer, vevande armar i både layup situationer och returtagning.

Matchen avgjordes på några fler turnovers för Köping 14/17 och sju missade straffar mot bara två för BSKT.

En riktig playmaker betyder allt för ett lag. Gilchrese spelade nästan 34 minuter höll ordning på laget och gick av planen med +10 vilket var det högsta i laget. Underbart att se honom tillbaka. Om BSKT kan få tillbaka även Saleman eller en ersättare för honom så är man med i kampen om en kvartsfinal.

Matchen kom igång 18.34 i stället för 18.04 pga att Köping kom till Umeå med lite försenat flyg. Vem som sanktionerade den tidsändringen vet jag inte. Personligen tycker jag att det är märkligt att tvingas flytta matchstarten med tanke på att Köping var i hallen 16.30 alltså 1½ timme före uppkast och före de flesta av BSKT:s spelare. De borde planera resandet bättre. Jag har för mig att man enligt tävlingsbestämmelserna måste planera resandet så att man har ett alternativt sätt att ta sig till matchen i tid.

Det har hänt alla lag från Norrland ett flertal gånger under åren att flyg inte har kunnat starta pga snöstorm eller tät dimma. När vi har vädjat om senare matchstart så har svaret alltid blivit NEJ från SBBF:s sida. Det har ofta blivit väldigt stressigt pga tidsbrist. Följande inträffade 1989 när Ume Basket spelade borta mot Arvika. Då tvingades flickorna byta om på Arlanda, tok köra med hyrbilarna från Karlstad till Arvika och sedan gå ut på plan för uppkast efter fem minuter uppvärmning. Jag har också varit med om att KFUM Central från Stockholm inte dök upp för match i Umeå en lördag. Publiken var på plats liksom domarna och vi hade värmt upp men inget lag kom. Laget straffades inte och vi tvingades spela matchen vid annat tillfälle. Det var skillnad på lag och lag och det verkar det fortfarande vara.

Publiksiffran blev dryga 300 och det är givetvis en katastrof för BSKT, som behöver varje krona för att klara sina utgifter. Något måste göras för att få fler till matcherna. Jag vet att några vände vid dörren när de fick höra att matchstarten var 30 minuter senare.

Jag föreslår att BSKT vid kommande hemmamatcher gör en gallup undersökning om vad publiken tycker om matchtiden, ljudnivån på högtalarna (som har varit godkänt de senaste två matcherna) och entre avgifterna 120, 70 och 50 kr.

TTT Riga lyckades återigen komma upp på toppnivå i hemmamatchen mot Hatay från Turkiet som förnedrades med en femtioen (51) poängs förlust i Riga. TTR hade en smart taktik där man utnyttjade sitt längdövertag maximalt. Playmakern Peddy som brukar vara highscorer för Riga nöjde sig med nio poäng. Spelarna i Hatay såg chockade ut utom Williams som är en tuffing som inte störs av något. Hon har besökt Umeå förra året i Euro Cup och hon gjorde som vanligt sina 15 poäng. 87 – 36 måste ha varit en käftsmäll som kändes. Nästa vecka skall TTTR till Spanien för att möta Eldebrinks Avenida. Den missar jag inte.

A3 åker till Huskvarna Sporthall för att möta Wettarna. Det borde givetvis bli en komfortabel vinst men jag har varit med länge och coachat många matcher i den hallen och har varit med om mycket konstigt där. Av någon underlig anledning har ofta matcherna där blivit riktiga skitmatcher med otaliga avblåsningar mot oss från Umeå. På den tiden när jag coachade där då hade domarna ofta lokal förankring och det kanske hade en viss betydelse.

Om du har Viaplay då föreslår jag att du tittar på Zalgiris mot Panathinaikos i kväll. Sändningen startar 18.55. Arenan i Kaunas kommer att vara fullsatt med 15000 sjungande patrioter och trycket mot Panathinaikos oerhört men det grekiska laget är bra så det blir en toppmatch. Panathiaikos coachas sedan årsskiftet av en av mina gurus Rick Pitino, 66 år. När jag var aktiv coach i damligan och division ett så studerade jag alla hans videos och böcker. Med honom vid rodret så spelar Pan ett enklare och öppnare spel som är kul att titta på.

Godmiddag